Начало » Новини » Страната
11.09.2023 г.

Сигнализирайте в БАБХ за изгубени животни след потопа в Странджа!

Бедственото положение не е отменено
Сигнализирайте в БАБХ за изгубени животни след потопа в Странджа!

Снимка: Министерство на земеделието

Още от 6 септември, след като в продължение на часове над Странджа и по Черноморието валя непрестанно, а редица села и ниви останаха под водата, Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас е в координация с общинските власти, областния управител, както и дирекцията по земеделие, за да помага на хората в беда, съобщиха от БАБХ. В издирвателните дейности на животни и хора е включен и високопроходим автомобил на ОДБХ-Бургас. Пренасочени са служители и от София-град, които да помагат на клегите от Бургаско.

Към момента се обработват на терен сигнали в общините Царево, Лозенец  и Приморско. Става въпрос за труднодостъпни райони, където на големи площи водата все още не се е оттекла и технически това възпрепятства работата на екипите. В община Царево се работи по локализирането на стадо крави, за които стопанинът е сигнализирал, че са отнесени от придошлите води. От регистрираните 64 животни ветеринарите са открили само четири живи животни. В близката гориста местност, както и в района на плажната ивица са намерени останките на девет животни, част от тях с ушни марки. Тази сутрин е изтеглено животно от скалите край плажната ивица. Издирването продължава.

В района на екопътека в Ахтопол е намерено още едно мъртво животно. Местността е достъпна единствено с високопроходими машини. Направени са неколкократни опити за достигане на мястото от местните власти и от БАБХ. Днес трупът беше изнесен от багер. Предстои унищожаването му.

Работи се и по сигнал от Китен за отнесен пчелин. Всички намерени и изтеглени животни ще бъдат унищожени, чрез изгаряне, с цел опазване живота и здравето на хората и животните в района. Мобилната система, отговаряща за район Бургас, е приведена в готовност.

Със заповед на Областната дирекция „Земеделие” в Бургас е определен съставът на комисия, която ще разглежда заявленията на стопани, загубили животни вследствие на бедствието. Прави се проверка на подадените заявления и наличната информация в интегрираната информационна система ВетИС, така че изчезналите жинвотни да бъдат служебно премахнати. Това ще помогне на стопаните да получат своите обезщетения бързо и без допълнително административно натоварване.

От агенцията по храните напомнят, че здравните власти издадоха предупреждение, че морските води в засегнатите райони не са безопасни за къпане. БАБХ призовава да не се влиза в морето, особено при вида на умрели животни, както заради безопасността на гражданите, така и заради затрудняването на достъпа на работните екипи до животните. Гражданите да не приближават трупове, на които са попаднали по време на излет в гористите местности и екопътеките.

В случай на намерени трупове гражданите могат да сигнализират на националния спешен телефон  112 или на горещия телефон на БАБХ 0700 122 99.

Припомняме, че се преди дни беше създадена межуведомствена експертна комисия, която да огледа щетите в региона и в 14-дневен срок да представи доклад с основните причини за трагедията в община Царево и препоръки за избягване на подобни трагедии в бъдеще.

Премиерът Денков опроверга твърденията, че язовирите – „Хаджи Яне“ и „Потурнашки”, които са в непосредствена близост, са с откъснати страни. Те са минали през технически прегледи на 23.06.2023 г. Сега по тях има поражения в резултат на наводнението от последните дни. Водата от двата язовира ще бъде изцяло източена, за да бъдат ремонтирани язовирните стени и да се предотврати възможно последващо бедствие.

Други 360 речни участъка на територията на страната са с намалена проводимост на водата, застрашават живота на населението и са с висок приоритет за финансиране, съобщи пред депутати преди дни министър председателят. Той цитира доклад от служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, постъпил в Министерския съвет на 13.10.2022 г. Седем от тези участъци са в община Царево, но само за един са осигурени средства за ремонт - този в село Кости. „През декември 2022 г. и април 2023 г. служебното правителство отпуска над 60 млн. лв. за 93 обекта за предотвратяване, овладяване и преодоляване на бедствия. С тези средства са финансирани само 10 от посочените 360 рискови участъка в този доклад. Проблемът е идентифициран, но той изисква сериозно финансиране и време, за да бъдат обезопасени тези 360 обекта, доколкото е възможно“, заяви премиерът.

Сигнализирайте в БАБХ за изгубени животни след потопа в Странджа!
3797
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Проверки с общините
Кабинетът призна, че незаконната сеч в карловския Балкан е причина за потопа
Решения на Министерския съвет
Кабинетът решава дали да се компенсират и частично наводнените ниви в Пловдивско
Бедствие на квадрат
Фермери питат: Защо „Гражданска защита” не ни предупреди за потопа?
Експертна комисия ще определи обезщетенията за фермерите
Мерки след бедствието при Иново и Брегово
Фонд Земеделие
Платени са обезщетенията след потопа в Бургаско
След поредния потоп няма скъсани стени на язовири към „Напоителни системи“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини