Начало » Новини » Страната
01.09.2022 г.

София за първи път домакинства европейска конференция за мебелната индустрия

Предстоящо
София за първи път домакинства европейска конференция за мебелната индустрия

sinor.bg

Представители на Европейската конфедерацията на мебелната промишленост (EFIC) се събират на среща в София на 29-30 септември 2022. Домакин на форума за първи път е Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП), която въпреки че след 90-те години на миналия век доста оредя откъм традиционни фирми, все пак ще се се срещне с водещи представители на европейската мебелна индустрия.  

EFIC представлява над 70% от общия оборот на eвропейската мебелна промишленост - сектор, в който работят 1 милион души в около 120 000 предприятия от ЕС и генерира оборот от 96 милиарда евро. В организацията членуват голяма част  от браншовите организации на европейските държави с развита мебелна промишленост – Австрия, Белгия, Германия, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Словакия, Турция, Унгария, Швеция. Като асоциирани членове са още ИКЕА и Украинската асоциация на мебелните производители.

Българската камара е част от авторитетната организация от 2018 г., като активно участва в редовни заседания с цел защитаване на интересите на българските компании и насърчаване на стратегиите за осигуряване на подходящи условия за пазара на мебели в Европа.

 „За нас е огромна чест да домакинстваме среща от подобен ранг, на която ще присъстват най-големите организации от мебелната индустрия в Европа, още повече, че нашият сектор има голям принос за икономиката и подобряване качеството на живот на хората, посочи проф.д-р Васил Живков, председател на БКДМП.

„Тази индустрия се стреми да е гъвкаво ориентирана към потребностите на обществото и да предлага модерни и практични и решения. В същото време се опитваме да се справяме с предизвикателствата, породени от пандемията от Ковид,  войната в Украйна,  инфлацията. Всички компании от сектора се сблъскаха в последните няколко години с недостиг на дървесина, повишаване на цените на суровините, затруднения в логистиката. Но от друга страна, ние имаме огромна отговорност към хората, на които предоставяме съвременни продукти за дома и офиса, и затова е важно да работим активно в посока разрешаване на трудностите на европейско ниво и засилено сътрудничество между отделните държави. Като браншова организация и член на EFIC за нас е важно да търсим решения за подобряване на бизнес средата и да търсим нови възможности за развитие на мебелната индустрия“, посочи още експертът.

Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост/БКДМП/е учредена през 1992 г. като доброволно сдружение с нестопанска цел, чиято мисия е да защитава и представлява интересите на своите членове и на бранша като цяло. В БКДМП членуват близо 250 фирми, 11 професионални гимназии и един университет. Камарата е единственият официален представител на работодателите в секторите производство на мебели, дървообработване, производство и доставка на машини и материали за дървообработващата и мебелна промишленост.

София за първи път домакинства европейска конференция за мебелната индустрия
4221
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Производството през 2022 г. възлиза на 614 млн. евро
България заема 19-о място в класациите за износ на мебели
Горите обаче осигуряват освен дървесина ценни екологични и социални функции
Родните мебели са предпочитани от 44 на сто от потребителите у нас
Браншовата камара за дървопреработващата и мебелна индустрия
За две години добивът на дървесина е с спаднал с 2,5 млн. кубика
Онлайн състезание
Млади дърворезбари показват майсторство в занаята
Проект
Наредба забранява да се топлите със стари мебели през зимата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини