Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.08.2022 г.

Открит ден за сладка царевица представи нови сортове с висока адаптивност

Търсенето на продукцията непрекъснато нараства въпреки предизвикателствата в производството
Открит ден за сладка царевица представи нови сортове с висока адаптивност

Сезонът стартира трудно, но производството на сладката царевица в Унгария все още е на върха в Европа. Засиленото разпространение на вируса на мозайка от царевично джудже (MDMV), който порази големи части от страната, беше голямо предизвикателство за производителите. Според експертите това ще трябва да се има предвид в бъдеще във всяка сеитба и във всеки ландшафт. Устойчивостта към MDMV, която вече е почти задължителна в югоизточната част на Унгария, ще бъде основно условие за успешно отглеждане на сладка царевица. Екстремните метеорологични условия или недостатъците в технологията на отглеждане могат да отслабят запасите и може да настъпи сериозно понижаване на добива при хибриди без резистентност.

На професионалeн открит ден, организиран от на Синджента в Хайдусобосло, Унгария беше обсъдено как да се запази конкурентоспособността на производителите на сладка царевица. За тази цел размерът на поливните площи и делът на сортовете, устойчиви на вируса MDMV, трябва да бъдат увеличени в краткосрочен план. „Тази година фермерите са засадили сладка царевица на площ, подобна на миналата година - около 300 - 330 000 декара, като по този начин страната ни остава най-големият производител на сладка царевица в Европа и сме преди Франция“, каза Роберт Хайду, мениджър на едри зеленчукови семена на Синджента.

Този сезон екстремната суша оказа сериозно въздействие върху земеделието, включително и при производството на сладка царевица. В региона повече от една трета от ранните неполивни насаждения не могат да бъдат ожънати, а останалите площи често се характеризират с изключително нисък среден добив от 200-700 кг/дка. Това е сериозна загуба както за фермерите, така и за преработвателите. Средните добиви от поливните площи също ще достигнат средно ниво от 1600-1800 кг/дка, но при сегашните климатични условия това означава успешно земеделие. Драстично покачващите се цени на суровините и енергията създават сериозни предизвикателства както за производителите, така и за преработвателите. Вече се вижда, че рентабилността на сектора в резултат на това е до известна степен намалена. Търсенето на сладка царевица обаче непрекъснато нараства. Няколко преработвателни предприятия в Унгария започнаха нови инвестиции и разширяване на капацитета през последните години, посочи Роберт Хайду.

Според него, както производителите, така и преработвателите ще се стремят да гарантират, че възможно най-голяма част от площта им за отглеждане може да бъде напоявана в бъдеще, тъй като сега това е изключително важно за реколтата. В резултат на пандемията от COVID-19 и „Брекзит“ се забелязва реорганизация на експортните пазари, която също беше повлияна и от войната в Украйна. Въпреки това преработвателите успешно реагираха на промените чрез навлизане на нови пазари и унгарската сладка царевица все още е търсена не само в Европа, но и по целия свят.

Адам Овари, специалист по разработването на сладка царевица в Синджента, каза, че в момента 9 хибрида се предлагат на фермерите в Унгария от портфолиото на компанията. Сортът GSS6924 F1 замества водещия на пазара хибрид GSS8529 F1. Той има повишена устойчивост към вируса MDMV и е адаптиран към настоящите условия на отглеждане. "Нашата цел е да се появим на пазара със сортове с възможно най-добра адаптивност. Ние извършваме обширни и задълбочени полеви експерименти от десетилетия, за да можем да представим най-добрите сортове и ще продължаваме да го правим в бъдеще. Надяваме се на успешно дългосрочно сътрудничество с нашите партньори със сортовете, които предстои да бъдат пуснати на пазара“, обясни специалистът.

Вижте повече за сортовете сладка царевица, които Синджента предлага в България! 

Открит ден за сладка царевица представи нови сортове с висока адаптивност
6931
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Далновидното решение за първо третиране в житни култури
Иновативни сортове от Синджента обещават успешна реколта в зеленчукопроизводството през 2024 г.
Салатата Канариоле е търсена от потребители и производители и през лятото
Новият сорт Виго за ефективна борба със зелената мозайка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини