Начало » Новини » Страната
16.08.2022 г.

За два месеца като шеф на Патентното ведомство, вече уволнена чиновничка е била 22 дни в командировки

Кадрови смени
За два месеца като шеф на Патентното ведомство, вече уволнена чиновничка е била 22 дни в командировки

sinor.bg

Назначената преди два месеца от коалиционното правителство за председател на Патентното ведомство Таня Найденова е освободена от служебния кабинет, като преди да й бъде връчена заповедта, дни наред тя не се е явявала на работа с мотива, че е в чужбина, без обаче да е в отпуск или командировка. Това съобщиха днес от Министерството на икономиката, посочвайки, че Найденова еднолично е взела решение да не се явява на служебното си място, с което е блокирала дейността на Патентното ведомство. 

Новият председател на институцията проф. Владя Борисова, която е председателствала Патентното ведомство в продължение на година и половина през 2021 и 2022 г., преди назначението на Найденова, е възложила анализ на състоянието на институцията. На този етап са открити фрапантни нарушения - за 2-та месеца на управление Таня Найденова е взела командировка за 16 работни дни, или близо един календарен месец ако се сметнат съботите и неделите. Общата стойност на тези командировки възлизала на космическата сума от 11 394 лв. Така тя е надвишила полагащите ѝ се разходи за командировки с близо 7 хил. лв. за този кратък период на управление (най-вероятно, за да се ползва най-висока класа на самолетни билети и хотелско настаняване), посочват от икономическото министерство.

По нейно време във ведомството е назначено лице, което преди това е било освободено поради компроментирана експертиза и него по времето на Найденова е възложено да ръководи дирекцията, занимаваща се с обществените поръчки. Една от първите подписани заповеди от Таня Найденова като председател на Патентното ведомство е била и да освободи главния секретар на институцията. Друга кадрова промяна е понижаването в длъжност на директор с над 10 години стаж, като държавен служител във ведомството.

От миналата седмица за председател на Патентно ведомство е назначена Владя Борисова. Тя е един от най-младите професори в България. Експерт е към Световната организация за интелектуална собственост и вице-президент към работните органи на организацията. Има дългосрочни специализации по интелектуална собственост в Queen Mary Intellectual Property Research Institute of London и във Университета в Лил, Франция. Консултант на Международната търговска камара. Била е ръководител на катедра в УНСС, директор на Института по право, икономика и интелектуална собственост към СУ и преподава в Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

През 2021 г., е назначена за председател на Патентното ведомство. За около година и половина тя успява да покаже редица успехи в своята работа. Българското Патентно ведомство става първото Ведомство подписало споразумение за сътрудничество с European Communities Trade Mark Association (ECTA), изразяващо се обмен на информация и добри практики. В резултат на добрата си работа Патентно ведомство бе поканено и се присъедини към мрежата на Службата на ЕС за интелектуална собственост (СЕСИС) на национални ведомства за обмен на информация и услуги в полза на бизнеса.

България стана и една от 5-те държави в света, които получават възможността да са домакин заедно с Европейската комисия на срещата на високо равнище „IP Enforcement in 2023“. Досега срещите са провеждани само в Берлин, Париж, Лондон и Люксембург и това също е признание за активната работа на институцията под ръководството на проф. Борисова, подчертават още от министерството.

Внедрени са водещите европейски и световни практики в работата на Патентно ведомство, като се установи активно сътрудничество със Световната организация за интелектуална собственост (СОИС); затвърди и разшири сътрудничеството си със Службата на ЕС за интелектуална собственост (СЕСИС) и Европейското патентно ведомство. Договорени са множество съвместни инициативи с международните организации от полза за бизнеса на малките и средни предприятия, индустриите, научноизследователските организации и другите заинтересовани страни. Ведомството обедини регистрите си с тези на АССГ за свързване в единна мрежа за обмен на решения на ПВ и  съдебни решения в рамките на Европейската мрежа, изградена от СЕСИС- EUIPO IP case law search и много други.

Ведомството е активен партньор в междуинституционалното сътрудничество при  изготвянето на националната иновационна екосистема с предоставянето на експертиза в областта на индустриалната собственост и свързаните с нея въпроси на технологичния трансфер. Възстанови се преустановената от преди няколко години традиция, датираща от 1881 за уважение към българските иноватори, изобретатели и селекционери за вписването им в Златната книга на Патентно ведомство на Република България и популяризирането на българската наука. Повиши се качеството на експертизата при изготвянето на експертизните решения. Значително намаля отмяната от съда на решенията на Ведомството приблизително с (10%).  Привлече се интереса на бизнеса към заявяване на обекти на индустриална собственост, поради присъединяването на Ведомството към различни програми за подпомагане и подобряването на комуникацията.

Въпреки всички тези резултати проф. Борисова е била освободена от поста преди 2 месеца, коментират от служелния кабинет. В периода на своето управление на институцията тя нито веднъж не е била викана от предходния министър на икономиката и индустрията за обсъждане на приоритетите в работата на Патентното ведомство на Република България. Сменена е без предизвестие и мотиви, като на нейно място е била назначена Таня Найденова – която до този момент е била член на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания. 

С цел приемственост и надграждане на добрите резултати проф. Борисова отново поема ръководството на Патентното ведомство. Връщайки се в институцията тя е амбицирана да надгради добрите инициативи и да работи за разширяване на международното сътрудничество.

За два месеца като шеф на Патентното ведомство, вече уволнена чиновничка е била 22 дни в командировки
7021
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
С колко са намалели разходите за министерските командировки през второто тримесечие на годината
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини