Начало » Новини » Интервю
11.08.2022 г.

Гечев: Вече има сертификати за произход на зърното и земеделските стоки

Екшън планът на служебния министър
Гечев: Вече има сертификати за произход на зърното и земеделските стоки

sinor.bg

Още следващата седмица Министерството на земеделието ще подготви нови правила, по които да се разпознават българските от вносните селскостопански стоки, така че вътрешният пазар да не бъде залят от дъмпингов внос. Не само зърното и маслодайните култури, но и плодовете, и зеленчуците ще имат сертификати за произход, така че да бъде ясно какви са складовите наличности в страната. В момента държавата няма яснота чие производство е зърното в базите на производители и търговци, съобщи служебният министър на земеделието Явор Гечев в интервю за националното радио.

От стабилни до по-високи цени на слънчогледа и слънчогледовото масло в региона

Вече се прави и фитосанитарен контрол върху вноса по северната граница, но товарите са големи и е нужно време за реакция от страна на държавните институции. Мерките ще бъдат оповестени от служебния министър до десетина дни и са свързани с необходимостта държавата да защити българското производство. Като припомни, че България е солидарна с Украйна и затова спазва европейските норми, Гечев обясни, че страната ни не може да спре товарите със селсксостопанска продукция от Украйна или Молдова, защото от нея се нуждаят и държави в Европейския съюз, много страни по света.

Екшън планът включва и други мерки

Големият проблем е, че тази продукция трябва да се съхранява в складове на териториите на близко разположените до Черноморския регион държави като България, Полша и Румъния, но в сезона на жътвата свръхпредлагането се превърна в сериозен проблем при изкупуването и на фермерската продукция в тези държави.

”Заради свръхпредлагането на зърно, слънчоглед и друга земеделска продукция нашите държави се явяват „критични точки” при ценообразуването”, поясни министърът. И поясни, че докато на другия край на света има недостиг на зърно, близките до Украйна държави са притиснати от дъмпинга.

Точно преди назначаването на служебния кабинет зърнопроизводителите не само от България, но и от другите източноевропейски държави готвеха протести заради срива в изкупните цени.

Преди ден Явор Гечев обяви, че кабинетът разполага с екшън план, включващ и мерки срещу ценовия дъмпинг, от който страдат не само зърнопроизводетлите, но и овощарите и производителите на зеленчуци. Първата крачка определено е издаването на сертификати, което е сигнал към търговците, че не купуват украинско зърно вместо българско например. Като дългогодишен експерт растениевъд Гечев поясни, че европейските потпебители ценят високото качество на българското зърно. Именно затова държавата трябва да е наясно с товарите, влизащи от трети страни, още повече че там се прилагат препарати, неодобрени от ЕК.

Все още се говори много неясно, но кабинетът очевидно обмисля и компенсаторна помощ за бранша, в случай че изкупните цени останат ниски и не покриват нарасналите разходи за производство.

По отношение на подготовката на Националния стратегически план за развитие на земеделието служебният министър припомни, че липсата на законодателство е огромна пречка за нормалното продължаване на преговорите по неговото одобрение от Брюксел. Този план трябва да влезе в сила от януари 2023 г., но без промени в Закона за подпомагане на земеделските производители и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи няма как той да проработи. В интнервюто за БНР Гечев обаче поясни, че кабинетът има „План B”, според който при извънредни обстоятелства някои норми могат да се прилагат и с Постановление на Министерския съвет, но временно, така че да няма риск от прилагането на Стратегическия план догодина. „Не съм привърженик на подобни извънзаконодателни практики, но е възможно, в случай на все още незаработило Народно събрание след изборите”, обясни още служебният министър.

Гечев: Вече има сертификати за произход на зърното и земеделските стоки
13884
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
100 000 лева се отпускат за сертифициране на стопанствата в сектор „Плодове и зеленчуци“
За последните 100 години са се увеличили близо 2 пъти
България е втора в Европа по защитени гори в зона НАТУРА
Служебният кабинет ще обявява общините без рушвети
Чистката на корупцията започва от общините
Осигурява достъп до супермаркетите
Помощ за сертифициране по стандарта GLOBALG.A.P.
Все още има пропуски за отстраняване
Югозападното предприятие с международен сертификат FSC за горите
След анализ ще стане ясно дали предприятието ще получи сертификат по FSC®
Готови са ключови одити по горската сертификация в ЮЗДП
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини