Начало » Новини » Страната
08.08.2022 г.

Цели 109 църкви ще бъдат обновени по ПРСР с проекти за 61,3 милиона лева

Отчет по ПРСР
Цели 109 църкви ще бъдат обновени по ПРСР с проекти за 61,3 милиона лева

Църквата "Свети Георги" в Златолист, строена през 1857 г., където е живяла пророчицата Преподобна Стойна Снимка: Синор.бг

След като през тази година фонд „Земеделие” прие 133 проекта по подмярка 7.6 "Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селатa" от Програмата за развитие на селските райони, които са на обща стойност 76,2 милиона лева, в началото на август оценката е приключена и към момента са одобрени 109 проекта за 61 344 041 лв. Отхвърлени са само 24 инвестиционни предложения, защото не отговарят на условията за допустимост, съобщиха за Синор.бг от фонда. Много скоро предстои да бъдат сключени и договорите за реконструкция и обновяване на българските храмове.

Почти всички църкви се намират в малки градчета и села, което е знак, че местните общности са направили всичо възможно, за да възстановят от разруха духовните храмове. Представяме някои от одобрените проекти, като сред тях има изключително стари български храмове като например манастирът "Успение Богородично" в софийското село Искрец, датиращ от Второто българско царство през 13-и век.

Сред останалите одобрени проекти са тези на Велиновския манастир "Света Богородица" в трънското село Велиново, на манастира „Света троица” в хасковското село Устрем, храма "Сета Петка" в Нова Загора, църквата "Свети Великомъченик Димитър Солунски" в град Попово, църквата "Св. Пророк Илия" в Севлиево, манастира „Успение Богородично" в Елешница, Елинпелинско, Гигинския манастир"Св.Св. Козма и Дамян", църквата „Св.Въведение Богородично" в Дряново, църквата "Свети Георги" в Бяла, Русенско, църквата "Света Параскева", Бяла Слатина, Добридолски манастир "Света Троица" село Дреновец, Видинско, манастира „Свето възнесение господне" в Долна баня, храма "Успение Богородично" в Малко Търново, в Свиленград църквата "Света троица", в Ихтиман на храм "Успение Пресветая Богородица", църквата „Св. Никола" във видинското село Търговище, църквата "Свети Николай Нови" в Лом, църквата "Св.Св. Кирил и Методий" в Исперих, църквата "Свети великомъченик Димитрий Солунски" в Айтос, църквата "Свети Никола" и „Свети Атанасий” в Ляковец, църквите "Успение Богородично" и "Св.Никола"в Елена, Лопушанския манастир-"Св.Йоан Предтеча" в монтанското село Георги Дамяново и много други.

Отчетът на фонд "Земеделие" по инвестиционните мерки

Колкото до одобрените общински проекти по подмярка 7.2 за ремонт и изграждане на В-иК, улици и пътища, от началото на действие на ПРСР 2014-2020 г. досега 703 общински проекти.

С решението на предишния кабинет за заделяне на 300 млн. лева за нов прием на инфраструктурни проекти в общините, броят на тези инвестиции значително ще нарасне. Тези средства бяха акумулирани от неизпълнението на бюджетите за Агроекология и климат и за широколентов интернет. По този начин Министерството на земеделието се опитва да спаси бюджета по ПРСР за втория програмен период от присъединяването на България в ЕС. 

Екатерина Стоилова

Цели 109 църкви ще бъдат обновени по ПРСР с проекти за 61,3 милиона лева
7316
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Решения на Министерския съвет
И след изборите кабинетът Борисов дава бюджетни помощи за общините
Решения на Министерския съвет
Държавата отпусна 2,5 милиона лева за ремонти и доизграждане на храмове в страната
Подмярка 7.6 от ПРСР 2014-2020 г.
В ход е приемът на проекти за ремонт на църкви
Одобрени са още 31 проекта за ремонт на църкви и манастири
Програма за селските райони 2014 – 2020 г.
Наближава приемът по общинската мярка за църкви и манастири
Решения от мониторинговия комитет на ПРСР
Най-голям шанс за субсидии ще имат манастири и църкви с национално значение
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини