Начало » Важно за фермера » Пчеларство
01.08.2022 г.

Как да се намали отравянето на пчелите от пестициди

Как да се намали отравянето на пчелите от пестициди

В свое проучване “How to reduce bee poisoning from pesticides” учени от Вашингтонския държавен университет и от Университета на Айдахо посочват причините за отравяне на пчелите в резултат на използване на пестициди, като същевременно дават препоръки за това, как да се облекчи този проблем. Публикацията се отнася за проучвания по темата, направени в САЩ, като някои от изброените активни вещества не са разрешени за употреба в Европейския съюз, но изследването като цяло може да бъде полезно в земеделските и пчеларските практики в Европа, в частност и в нашата страна, с оглед опазване на пчелите, коментират от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Начини за намаляване отравянето на пчелите.

Какво могат да направят потребителите на пестициди:

- Да не прилагат инсектициди, които са токсични за пчелите, при култури в цъфтеж, включително междуредови култури в овощни градини и съседни култури, или междинни растения. При въздушно приложение на пестициди, самолетът не трябва да се обръща през полета с растения в цъфтеж. Наземното прилагане е като цяло по-малко опасно от въздушното третиране, поради по-малкия дрифт на пръскачката и помалкото площи, третирани едновременно.

- Някои химикали следва да се прилагат само късно вечер, през нощта или рано сутрин, докато пчелите не се хранят активно. Вечерните третирания обикновено са по-малко опасни за пчелите, отколкото ранното сутрешно прилагане. Когато високите температури карат пчелите да започнат да се хранят по-рано или да продължат храненето си до по-късно от обичайното, времето съответно се променя.

- Да не прилагат инсектициди при температури, които се очаква да бъдат необичайно ниски след третирането или през нощите, когато се появява роса. Остатъците ще останат токсични за пчелите за много по-дълго време, при такива условия.

- Да не изхвърлят неупотребени ПРЗ там, където могат да бъдат опасност за отравяне на пчелите. Понякога пчелите събират всякакъв вид фин прах, когато поленът не е лесно достъпен. При такива условия, те всъщност могат да пренасят прах от пестициди обратно в кошера.

- Да използват инсектициди, които са относително неопасни за пчелите винаги, когато този избор е в съответствие с други съображения за контрол на вредителите.

- Да избират по-малко опасни инсектицидни формулации. Направени тестове показват, че праховете са по-опасни от спрейовете на един и същ инсектицид. Емулсионните (течни) формулации обикновено имат по-слаба остатъчна токсичност за пчели, отколкото праховете. Гранулираните формулации са по-слабо опасни за пчелите.

- Необходимо е пчеларят да премахне кошерите от района (или да държи пчелите затворени по време на периода на прилагане на пестициди) преди да употребява опасни пестициди, когато такива мерки са приложими и имат смисъл.

- Когато крайпътни и други операции за борба с плевелите включват ПРЗ върху цъфтящи растения, трябва да се изберат формулации, за които е известно, че са най-малко вредни за пчелите. Предполага се, че формулациите на маслена основа са вероятно по-опасни за пчелите. Пръскането в късния следобед или вечер също ще намали опасността, тъй като пчелите няма да посещават цветовете, след като се затворят.

- Да спазват разпоредбите на земеделските служби, насочени към намаляване отравянето на пчелите.

Проучването посочва и какво могат да направят земеделските производители:

Да окосяват или унищожават покрѝвните култури на овощните градини, преди да се провеждат опасни за пчелите пръскания.

- Спрейовете, прилагани за разреждане (намаляване) на плодовете5 не са опасни в овощните градини, но пестициди, използвани за разреждане, може да бъдат опасни, ако бъдат замърсени цветовете на покрѝвните култури, считат авторите.

- Да научат изискванията за опрашване на отглежданите култури.

- Когато насекомните вредители са увреждали културите през всеки сезон, да се използва превантивна програма за ранно третиране в началото на сезона, преди да се намножи популацията на вредителите и растежът на листата и метеорологичните условия да намалят ефективността на инсектицидите. Такава програма обикновено е по-малко опасна за опрашващите пчели и други полезни насекоми.

- Да научат проблемите на пчеларите, вследствие от химическо отравяне и да се сключат взаимноизгодни споразумения, за най-добро производство на опрашвани от пчелите култури.

Изследването представя и какво могат да направят пчеларите:

- Да маркират пчелните колонии, намиращи се до овощни градини или ниви, с данни за контакт, за да може лесно да се направи връзка с тях, за да преместят семействата, когато трябва да се прилагат опасни спрейове.

- Да не местят кошерите обратно в поле, третирано с опасни инсектициди, докато не минат от 48 до 72 часа след приложението. Тестовете са показали, че от 50% дo 90% от умъртвяването на пчели от инсектициди се случват през първите 24 часа след третирането.

- Да избират места за пчелини, които са относително изолирани от интензивно приложение на инсектициди и обикновено не са подложени на третиране с химикали. Да разполагат медоносни пчелни колонии на най-малко 6 км разстояние от овощни градини, третирани с токсични материали.

- Необходими са им познания за проблемите и програмите за контрол на вредителите, за да може да се разработят взаимноизгодни споразумения със земеделските производители, относно услугата за опрашване и разумната употреба на пестициди.

- Да внимават как се контролират насекомните вредители около пчеларски складове или пчелини. Лентите срещу вредители също могат да замърсят пчелния восък и ще убият пчелите, когато питите се поставят в колониите. Да се използват относително по-слабо опасни материали.

- Да покриват пчелните семейства с мокър чувал за два или три дни, за да бъдат предпазени от първоначалните опасности от инсектициди. Такива покривала трябва да се поставят върху кошерите през нощта преди третирането на културите и трябва да се поддържат мокри по време на употребата на пестициди. Този метод работи, но повечето пчелари го намират за непрактичен.

Авторите препоръчват и специални предпазни мерки:

1. Третиранията със спрей, съдържащ малатион в неразреден разтвор или в такъв със свръхнисък обем, могат да запазят висока остатъчна токсичност за медоносните пчели в продължение на най-малко 5 дни.

2. Пчелите временно се инактивират при директен контакт със спрейове на маслена основа и може да настъпят известни загуби.

3. Подкиселените спрейове с веществото трихлорфон са по-опасни за пчелите от неподкиселените спрейове от този вид. Да не се използват повече от препоръчаните количества подкиселители.

4. Специфични митициди/акарициди, съдържащи активни вещества като дикофол и пропаргит (неразрешени в ЕС), не трябва да се прилагат в смеси с инсектициди, тъй като това увеличава опасността за пчелите.

5. Да не се извършва третиране през топлите вечери, когато медоносните пчели са скупчени от външната страна на кошерите, се заключва в проучването.

Как да се намали отравянето на пчелите от пестициди
10057
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Смесването на пестицидите пести време и средства, но трябва да става със знание и внимание
Откриват официално държавната лаборатория за пестициди от Турция
ЕК оттегля предложението за намаляване на пестицидите в ЕС
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Зелената сделка се препъна
Европарламентът отхвърли проектозакона за намаляване използването на пестициди в Европа
Нормативни промени
ЦОРХВ прехвърля към БАБХ контролни функции при анализа на пестицидите в меда
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини