Начало » Пазари » Зърно
28.07.2022 г.

Руският ракетен удар в Одеса не е свързан със зърнените складове

Първите кораби, натоварени с украинско зърно, в близките дни ще отплуват към клиентите
Руският ракетен  удар в Одеса не е свързан със зърнените складове

Снимки: Международен обмен

Само ден след като Русия, Украйна, Турция и ООН подписаха съвместно споразумение за износ на зърно през Черно море, украинските власти съобщиха, че пристанището в Одеса е било  обстрелвано с няколко ракети от руска страна. Пратеникът на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел написа в Туитър, че „ударът по цел е от решаващо значение за износа на зърно един ден след подписването на Истанбулското споразумение е особено осъдителен и отново показва пълното незачитане на международното право и задълженията от страна на Русия."

Първите съобщения, които се оказаха фалшива новина

„Ако някой в света можеше да каже преди това, че ще е необходим някакъв диалог с Русия, някакви споразумения, вижте какво се случва“, каза Зеленски. Той обеща да направи всичко възможно, за да придобие системи за противовъздушна отбрана, способни да свалят ракети като тези, които удариха Одеса. И коментира, че„така Путин плюе в лицата на Гутериш и Ердоган за сключеното споразумение”.

„В контекста на това, което се случва днес с украинското зърно, бе нанесен удар точно там, където се намира то. Затова пък виждаме колко струват споразуменията с държава-терорист”, коментира говорителят на Силите за противовъздушна отбрана на Украйна Юрий Игнат. Напълно е логично, че след подобен информационен поток житните котировки в Чикаго и Париж започнаха отново да се катерят нагоре.

Постепенно обаче напрежението на зърнените пазари започна да намалява, след като се разбра, че ракетният удар на Русия няма нищо общо с инфраструктурата, която се използва за износ на зърно, а говорителят на ООН заяви, че „първите кораби за износ на зърно от черноморските пристанища на Украйна могат да отплуват през близките дни съгласно споразумението, договорено от Украйна, Русия, Турция и ООН миналата седмица”.

Веднага трябва да отбележим, че дезинформация за удар по зърнената инфраструктура идва от политици, а не от  военни и  авторитетни украински професионалисти ангажирани в зърнения бранш. Още на следващия ден кореспондентите на Reuters Наталия Зинец и Макс Хундер съобщиха, че според украинските военни „руските ракети не са ударили зоната за съхранение на зърно на пристанището, нито са причинили значителни щети”. Според говорителя на  Одеската военна администрация Сергей Братчук   „руските ракети не са поразили зоните за съхраняване на зърно в пристанището на Одеса. Няма ранени и значителни щети от обстрела на пристанището, ракетите са ударили помпената станция”. Информационните агенции цитират и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, че „тези удари са свързани изключително с военната инфраструктура“ и "по никакъв начин не са свързани с инфраструктурата, която се използва за износ на зърно. Това не трябва да повлияе - и няма да повлияе - на началото на превозите."  Тези негови думи се потвърждават и от одеските информационни канали, според които  „ударен е десантният кораб L451, а зад него се вижда и цяла флотилия от горещи влекачи”.

Тези дни Reuters, Washingtonpost, Financial Times (Ayla Jean Yackley and Felicia Schwartz публикуваха и цяла серия  снимки, демонстрираща гасене на корабите в района на помпената станция (Firefighters work at a site of a Russian missile strike in a sea port of Odesa Ukraine ). И като за финал престижният New York Times  (Michael Schwirtz and Erika Solomon) публикува мнението на високопоставен служител на ООН, чe  „Технически Русия може би не е нарушила споразумението, тъй като не се е ангажирала да не атакува  части от украинските пристанища, които не се използват за износ на зърно”.

Мая Асенова

Руският ракетен  удар в Одеса не е свързан със зърнените складове
7288
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Русия отпусна над 203 милиона евро за нисколихвени кредити за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини