Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.07.2022 г.

С поскъпването на краставиците производителите залагат на сортове с високо качество

„Македон” предоставя търсения баланс от вкус и висок добив
С поскъпването на краставиците производителите залагат на сортове с високо качество

Цветан Йорданов от "Озирис" Снимка: "Синджента"

Земеделските производители отчитат увеличено търсене на краставици на българския пазар през последните години, като потребителският интерес е все повече към качествената и местна продукция. Произведените в България краставици винаги са били с 10-20% по-скъпи, защото са с по-високо качество, по-вкусни и пресни. Заради повишеното търсене и слабото предлагане особено през пролетта цените достигнаха рекордни нива. През първото тримесечие на 2022 г. оранжерийните краставици у нас поскъпнаха с 38% спрямо същия период на миналата година, показват данните на НСИ. Средните цени през този период бяха 2,56 лв./кг спрямо 1,86 лв./кг през 2021 г.

Основният фактор за поскъпването на краставиците е общото ниво на инфлацията - особено по отношение на високите цени на горивата. Това доведе и до по-малко производство и по-ниско предлагане на краставици в България. Голяма част от производителите заложиха домати в отопляемите оранжерии, тъй като те изискват по-малко топлина в сравнение с краставиците. Освен това вносът през този период, който традиционно идва от Гърция (остров Крит), беше по-малък в сравнение с предишни години.

В тази обстановка на високи цени и ограничено предлагане за производителите е важно да предложат продукция с високо качество. Това споделя и Цветан Йорданов, който е собственик на оранжерия „Озирис“ в Мездра -– най-голямата и модерна в региона. Създадена е през 2015 г. и е разположена на 30 декара, на които се отглеждат домати, краставици и пипер. Собственикът залага през последните години все повече на производството на краставици, като неговият избор е сортът „Македон”, не само заради доброто представяне в ранна пролет, но и заради отличителния вкус и аромат на плодовете. Почти цялото количество от произведените от него краставици се реализират в местните магазини на региона около Мездра и Враца. „Малко ме е яд, че не заложих на повече краставици, тъй като има страшно голямо търсене точно на моите краставици“, отбелязва Цветан Йорданов.

Поливането в горещините не е лесна работа

Освен форма и цвят от голямо значение има и вкусът на краставиците. „Консултирах се с експертите на „Синджента” и ми препоръчаха сорта Македон. Изключително доволни сме от реколтата през пролетта на тази година, която беше с много високо качество. Краставицата е много вкусна и с изключително голямо търсене на пазара, защото е права и със силен аромат“, подчертава Цветан Йорданов.

„Македон” е хибриден сорт дългоплодна краставица, която е подходяща за отглеждане през есента, зимата и ранна пролет. Плодовете са с тясно оребряване и тъмно зелен цвят, но това, което ги прави предпочитани от търговците и потребителите, е страхотният им вкус и отличителен аромат на краставица с лъскав и атрактивен външен вид, споделя Пенчо Паунов, търговски и технически представител на Синджента за зеленчукови семена. Той допълва, че земеделски производители, които отглеждат този сорт от години, не искат да пробват други хибриди заради голямото търсене от потребителите.

Видът е създаден специално за по-висока устойчивост към неблагоприятни климатични условия. При добра грижа той има склонност да образува допълнителни плодове от един възел, което значително увеличава добива. В комбинация с дългия период на реколтиране хибридът се превръща в основен избор за много земеделски производители. В допълнение плодовете са трайни за съхранение и транспорт, което спомага за запазване на отличния им търговски вид.

Можете да поръчате семена за краставица Македон за новия сезон от дистрибуторите за зеленчукови семена на Синджента тук!

В сегашната си форма „Синджента е сравнително нова компания, но историята ѝ датира от почти 250 години. Като приемник на „Циба Гайги”, „Циба”, ICI, „Зенека” и „Новартис”, „Синджента” със своето трайно присъствие дава значим принос в развитието на земеделието в България от втората половина на XX век до днес. През 2008 г. компанията основава своя собствено представителство в България – „Синджента България” ЕООД. Днес „Синджента” е неразделна част от формулата за успешно и устойчиво земеделие в България с постоянно развиващо се портфолио и набор от иновативни продукти.

Екипът на Синджента в България и по света постоянно е в помощ на производителите както с качествени продукти, така и с експертни съвети и техническа помощ. За повече информация и връзка със Синджента България: https://www.syngenta.bg/vegetable/ekip-zelenchukovi-semena.

С поскъпването на краставиците производителите залагат на сортове с високо качество
8938
 

Последни материали
Виж
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Добруджански земеделски институт
Расте интересът към български сортове пшеница и ечемик зад граница
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини