Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) публикува годишния доклад за 2020 г. за наличието на остатъчни вещества от пестициди, които са открити в храните на пазара, като изследванията съдържат основните данни за 2019 г. В проучването EU MACP са включени за анализ 186 пестицида, изследвани в 12 хранителни продукта - моркови, карфиол, плодове киви (зелени, червени, жълти), лук, портокали, круши, картофи, сух боб, кафяв ориз, зърна ръж, говежди черен дроб и птича мазнина, съобщиха от Центъра за изследване на риска по хранителната верига към агроминистерството.
Анализирани са общо 12 077 проби, от които 8 278 не съдържат количествено измерими нива на остатъчи и съставляват 68,5% от продуктите.
Пестицидни остатъци, попадащи в законовите норми, които са равни или над максималните нива LOQ, допустими за човешкото здране, са открити в 3 590 проби, или 29,7% от изследваните. Този анализ е подготвен от докладващите държави-членки, които са изследвали за пестицидни остатъци 60% от местни продукти (т.е. проби от същите тези страни), 22% от други страни в ЕС, 14% от трети страни и 4% с неизвестен произход. Някои от държавите не са постигнали целите за вземане на проби, поставени от Регламента за EU MACP, поради пандемията от COVID-19.
Най-голяма честота на множество остатъци е намерена в ориз с неизвестен произход, където са измерени 15 различни пестицида. Две от тези измервания са с несъответстващ резултат, а в друга проба от круши са измерени 14 пестицида, под допустимите норми.
Сагата с контрола на "Капитан Андреево"
Цялостните програми за мониторинг на пестицидите в ЕС за 2020 г. включват множество остатъци, които са докладвани в 24 057 проби от общо направени 88 141 проби (27%, както през 2019 г.). В една отделна проба от ягоди с неизвестен произход са докладвани до 35 пестицида. Честотата на проби с множество остатъци в концентрации, по-високи или равни на максимално допустимите, както обикновено е по-висока в непреработените продукти (23 063 проби - 28.9%) в сравнение с преработени продукти (994 проби - 11,6%).
При 574 изследвания (0,6%) в една и съща проба са открити повече от 10 пестицида. Най-висока честота на множество остатъци са засечени в сладки чушки и ябълки.
От хранителните продукти с най-голям брой проби с множество остатъци са портокалите (762 проби),следвани от круши (696 проби), моркови (250 проби) и ориз (134 проби).
Най-висока честота на множество остатъци в преработени продукти е установена във виното (3%), стафидите (2,7%), портокалови сокове (0,3%), бяло пълнозърнесто брашно (0,3%), маково семе (0,3%) и смлян пипер (0,3%).