Начало » Новини » Интервю
15.07.2022 г.

Радослав Христов: Решението за протести по северната граница е в защита на българското производство

Браншът е готов да блокира границата
Радослав Христов: Решението за протести по северната граница е в защита на българското производство

sinor.bg

Решението за фермерски протести по северната граница с Румъния срещу вноса на дъмпингов и непроверен внос на храни от Украйна е взето от Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите и е в защита на българското производство. Това съобщи в интервю за БНР Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите по повод недоволството на цялата земеделска общност срещу масирания импорт на пшеница, ечемик, слънчоглед, олио, мед и други храни от Украйна, които от няколко седмици влиза в ЕС без мита и фитосанитарен контрол.

Костадинов съобщи за протестите пред Синор.бг 

„Настояваме от Министерството на земеделието да ни покажат официалния документ на Европейската комисия, с което е разрешен безконтролният внос на храни от Украйна, защото никой от нас не го е видял „черно на бяло”, обясни още Христов. Според бранша фитосанитарният контрол по никакъв начин не трябва да се вдига, тъй като в държавите извън ЕС се използват редица пестициди, непозволени за фермерите в рамките на Общността. Тези забрани са свързани с опасността от използването им за човешкото здраве, затова всички български фермери се питат как може този контрол да не се упражнява върху вноса от Украйна.

Родните земеделци нееднократно са заявявали, че са в подкрепа на украинските фермери, но в условията на криза, когато в страната ни влизат огромни количества евтино зърно и то на цени, доста под себестойността на българското производство, подобен внос би бил огромна заплаха за фермерските доходи. Първо, защото подпомагането в Западна Европа е много по-високо от българското субсидиране, а това ни прави неконкурентни и второ, защото „инфлацията от последната година вдигна рязко разходите за производство, затова е невъзможно да продаваме на миналогодишните цени”, посочи още Христов.

Фактът, че други съседни на Украйна държави като Полша например, не разрешава вноса от Украйна, говори за държавническо отношение в защита на техните земеделски производители, посочи още председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Затова и той призова българското общество да прояви разбиране към протестите, защото необяснимата пасивност на българската администрация към този проблем би се оказал фатален за бъдещето на селското стопанство.

Представителят на българските земеделци в европейския социален съвет Стоян Чуканов се присъедини към становището на колегата си от НАЗ, като добави, че на животновъдите у нас търговци предлагат изключително евтин украински фураж. „Колегите обаче не са сигурни в качеството му, затова трудно биха експериментирали да го дадат на своите животни. Всеки от нас се грижи за стадата като за собствени деца”, обясни още Чуканов.

Подозренията на бранша са, че държавните органи не защитават своевременно българските производители, което е неразбираемо в условията на жестока икономическа криза. „Не може министърът на финансите с един телефонен разговор до гръцките си колеги да спре износа на българско зърно, когато държавата се готвеше да интервенира на пазара, а сега да не предприема нищо срещу дъмпинга по северната граница”, коментира още Чуканов.

Този път цялата земеделска общност се обединява в своя защита, очаква се решението на агроминистерството, чието ръководство в оставка би трябвало да реагира мигновено, ако иска има подкрепа от бранша в следващите избори.

Радослав Христов: Решението за протести по северната граница е в защита на българското производство
22681
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
През юни в София се организира българо-китайски бизнес форум
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 17-23 май 2024 година
Времето остава неустойчиво с чести валежи, но при по-високи температури
Семо Семков, продуктов мениджър за „Кубота България“
КББГ ООД представи на БАТА АГРО прецизната си навигация Ag Leader, произведена в Айова
Обзор на Софийска стокова борса за периода 14-17 май 2024 година
Май продължава в приспивно темпо и без сделки със зърно на борсата
Петкратно увеличение на огнищата с Африканска чума при домашните свине
Продажбите на пестициди в ЕС намаляват
Свързани материали
Виж
Писмо до министъра
И гъбарите са отрязани от украинската помощ, излизат на протест
Рибари и хотелиери блокират Варна в протест срещу вятърните паркове в морето
Срещу евтиния внос от Украйна, ОСП и Зелената сделка
Фермери от Германия, Полша и Чехия протестираха на границата между трите държави
Чешки фермери изхвърлиха оборски тор и блокираха улици в Прага
Никой от украинската страна не води преговори за затваряне на границата за търговия с Полша
Политики
Европейски фермери обграждат Брюксел преди заседанието на Съвета на ЕС по земеделие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини