Начало » Новини » Интервю
12.07.2022 г.

Костадинов: Блокираме границата, ако почти криминалният внос на зърно от Украйна не бъде проверяван!

Критична ситуация за родните фермери
Костадинов: Блокираме границата, ако почти криминалният внос на зърно от Украйна не бъде проверяван!

sinor.bg

Няма и месец, след като Европейската комисия (ЕК) разреши вноса на зърнени, маслодайни и технически култури от Украйна в ЕС, без да минава на задължителен фитосанитарен контрол, и ето, че българският пазар направо е залят от непроверена пшеница, ечемик и слънчоглед. На всичко отгоре този внос е с около 30% по-евтин от родното зърно, което направо изхвърли от пазара българските производителите.

„Не разбирам как останалите съседни на Украйна държави като Румъния и Полша например намериха механизми да блокират този внос, а нашите управници го освободиха изцяло – и то веднага след жътвата”, коментира за Синор.бг председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите НАЗ Костадин Костадинов.

По-големият проблем е, че поради липсата на входящ фитосанитарен контрол търговията у нас доби почти криминални краски, защото и в Украйна има производители, които използват непозволени препарати за растителна защита и тези канали сега ги устройват идеално, посочи още председателят на НАЗ.

Въпреки влошената прогноза за добива от пшеница в ЕС цените на хлебното зърно в региона падат

В същото време българските зърнопроизводители полагат неимоверни усилия да спазват европейските изисквания, като не пръскат със забранените в рамките на на ЕС пестициди. Всичко това вдигна себестойността на родното зърно, затова и мелниците предпочитат по-евтината стока от Украйна (по последни данни един тон пшеница на полето в Украйна се продава за 90 USD/т).

Разрешава се проблемът със свързаността на доставчиците на техника

В Ямболско пък земеделците са притиснати от огромния внос на украински слънчоглед, купуван от българските рафинерии за олио. „Камионите от Украйна не спират, защото тон семе влиза за 800-1200 лева, докато цените на българския маслодаен слънчоглед бяха 1 200 лв. в края на миналата година”, коментира земеделски производители от Ямболско.

Спомен за международен скандал, за изнесени за ЕС 40 хил. тона замърсено с петролни продукти украинско слънчогледово масло

За огромния проблем с непроверения внос от Украйна предупредиха и животновъдите, които вчера дадоха пресконференция в Стара Загора. Всички те призоваха кабинетът в оставка и ръководството на Министерството на земеделието да откъсне поглед от южния ни граничен пункт при Капитан Андреево и да упражнят необходимия контрол по северната граница. И е неприемливо българските деца да се хранят с украински вместо с български храни, защото този внос е безконтролен.  

Добрата новина е, че ръководството на НАЗ е подало сигнал до европейските структури и до Европарламента, като български евродепутати са поели ангажимент да съдействат в защита на родното производство. „Настояваме за контрол на селскостопанския внос от Украйна, в противен случай до дни ще блокираме северната граница”, категоричен е председателят на НАЗ.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Костадинов: Блокираме границата, ако почти криминалният внос на зърно от Украйна не бъде проверяван!
149088
 

Последни материали
Виж
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини