Начало » Новини » Света
30.06.2022 г.

Поне 10 кораба извозват крадено украинско зърно от Крим за Турция и Сирия

Великобритания дава 1,5 милиона лири за анализи с ДНК при издирването на пшеницата
Поне 10 кораба извозват крадено украинско зърно от Крим за Турция и Сирия

Крадено украинско зърно се доставя от окупирания от Русия полуостров Крим в пристанища на Сирия и Турция от поне 10 кораба под руски или сирийски знамена, сочи разследване на Lloyd's List, цитирано от електронното издание Порты Украины. Списъкът с кораби, заподозрени в превозването на крадено зърно от Украйна, не е пълен, но в Lloyd's List са включени тези с вероятната търговска дейност – „Матрос Котка”, „Матрос Позинич”, „Михаил Ненашев”, „Надежда”, „Вяра”, „Фьодор”, „Сормовский 48”, които плават под руско знаме, както и „Финикия” и „Сурия” под сирийско.

Данните за проследяване на плавателните съдове показват подозрителна активност около Крим, откъдето се извършва изпращането на зърното през последните 8 седмици. Много кораби са използвали заблуждаващи плавателни методи, изключвайки транспондерите за част от маршрутите, което помага за укриването на произхода и крайната точка на товарите. Всички кораби показват неясен плавателен режим, включвайки своите автоматични идентификационни системи или при влизането в Черно море, или при доближаването и преминаването през Керченския пролив, сочат данните за проследяването им от Lloyd's List Intelligence. След това корабите отново включват сигнала близо до Керченския пролив (мястото е известно като стоянка „Кавказ”), или на път към Босфора. С изключени идентификационни системи те вероятно влизат в пристанищата на Севастопол и Керч.

От окипураните от Русия територии на Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска област зърното се превозва в пристанищата на окупирания Крим, за което свидетелстват спътникови снимки. По същия начин е регистрирано товаренето на корабите в пристанищата на Крим, сочи разследване на „Радио Свобода”. Тогава плателните съдове включвали автоматичните си идентификационни системи.

По данни на електронното издание SeaKrime основното пристанище за незаконната дейност е Севастопол, включително зърнения терминал „Авлита и Керч”. Евпатория и Ялта са затворени, а дейностите във Феодосия наскоро намаляха, вероятно заради планирани ремонти.

Според информация на американското издание „Ню Йорк Таймс” толяма част от зърното вероятно е заминало за Африка.

Междувременно министърът на околната среда, храните и селските райони на Великобритания Джордж Юстъс обяви пред телевизия „Скай Нюз”, че страната му ще издирва откраднатото в Украйна зърно чрез анализи на ДНК. Юстъс изтъкна, че страната ще предостави технологии, които гарантират, че пшеницата, открадната от Русия, няма да попадне на международния пазар. „Длъжни сме да имаме възможност да проверим произхода на пшеницата. Великобритания е световен лидер в областта на проверката за произход – конкретният регион, в който е била отгледана съответната култура – с помощта на ДНК-тестове ... Работим върху това с други страни, включително Австралия, за да гарантираме, че открадната украинска пшеница няма да попадне на пазара”, обясни той. За целта са осигурени 1,5 млн. британски лири.

Освен това Великобритания възнамерява да отпусне 10 млн. лири за ремонт на железопътната инфраструктура на Украйна, за да бъде облекчен износът на зърно от страната, заявиха от офиса на британския премиер Борис Джонсън. „Великобритания ще отпусне до 10 млн. лири за материали и оборудване за украинските железопътни линии за ремонтиране на инфраструктурата и помощ за извозването на зърно от страната с железопътен транспорт”, уточняват оттам. 

Поне 10 кораба извозват крадено украинско зърно от Крим за Турция и Сирия
8675
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Безмитния внос от Украйна се удължава до юни 2025 година
Путин: Дори не ми е хрумвало, че износът ни на селскостопански продукти ще надхвърли многократно на оръжие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини