Начало » Новини » Интервю
29.06.2022 г.

Неприятна изненада за фермерите – дублират две важни за сектора дискусии на 11 юли!

Разделение между браншовете
Неприятна изненада за фермерите – дублират две важни за сектора дискусии на 11 юли!

sinor.bg

Точно преди два дни, когато Министерството на земеделието насрочи за 11 юли провеждането на 18-то заседание на Комитета по наблюдение на ПРСР 2014-2020 г., организаторите на Националния земеделски форум са били изненадани от факта, че той съвпада с предвидената от тях среща, насрочена за същата дата, на която са поканени всички браншови организации”, съобщи за Синор.бг Стоян Чуканов, представител на България в Европейския икономически и социален комитет. На срущата е трябвало да бъдат разисквани забележките, които Европейската комисия изпрати в София по Националния стратегически план за развитие на земеделието до 2027 г.

„Изчаквахме министерството да публикува пълния текст на писмото от Европейската комисия, затова насрочихме срещата първоначално за началото на юли, но по молба на някои колеги впоследствие я изместихме за 11 юли”, обясни още Чуканов. След което се разбрало за дублирането със заседанието на мониторинговия комитет, което според него е изключително неприятно, тъй като и там е предвидена дискусия между браншовите организации и администрацията по 400-те забележки от Брюксел.

Ще припомним, че пълният текст на забележките беше качен на страницата на агроминистерството на 23 юни, така че за тези пет работни дни земеделците все още не са се запознали в дълбочина с коментарите и техническите забележки. Според Чуканов, по някои от текстовете Еврокомисията има фундаментални въпроси, които засягат дълбоко политиките, начертани в българския план. И макар че немалка част от браншовите организации няма да присъстват на земеделския форум, Чукано смята, че той трябва да се проведе, за да бъдат чути позициите на част от земеделските производители. Още повече, че не всички браншови организации членуват в Комитета по наблюдение на ПРСР.

Критики на ЕК по българския план

На въпрос на Синор.бг дали дублирането на двете събития е станало умишлено, Чуканов не отговори директно, но обясни, че две срещи, организирани лично от него преди месец между български животновъди с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски, били провалени поради информация, подадена от български официални власти, че техните организации нямат национална представителност.

Синор.бг се обърна за мнение по въпроса с дублирането на датите за заседанията на Комитета по наблюдение и срещата в Стара Загора бяха и към председателите на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов и на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) Тодор Джиков, като вторият дори не е получил покана за участие в земеделския форум, който ще се проведе в Старозагорските минерални бани. И двете организации са представителни, затова ще участват в заседанието на мониторинговия комитет.

Според Костадинов ситуацията за пореден път показва колко силно е разделението между браншовите организации, което не работи в услуга на земеделците. Председателят на НАЗ съветва колегите си да изпратят становищата на членовете на техните организации по Стратегическия план в Министерството на земеделието, както ще го направят всички членове на мониторинговия комитет. Само по този начин останалите организации могат да разчитат, че предложенията им ще бъдат чути.

И Костадин Костадинов, и Тодор Джиков смятат, че дискусиите по Стратегическия план не трябва да акцентират само и единствено около субсидиите. „България е далеч от монокултурното земеделие, прилагано във Франция например. Затова ние трябва да настояваме за политики и практики, жизнено важни за нашите географски ширини”, посочи Костадинов. А дискусиите трябва да се обединяват около интервенциите, осигуряващи конкурентност на родното производство.

(Темата е с продължение)

Екатерина Стоилова

Неприятна изненада за фермерите – дублират две важни за сектора дискусии на 11 юли!
10337
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Въпреки това очакванията за средните добиви са оптимистични
Есенниците в голяма част от ЕС са в посредствено състояние
Пролетното братене е на път да компенсира напълно недостатъчното есенно
Посевите в Украйна не са изложени на неблагоприятни въздействия
Състоянието на зърнената култура обаче е по-добро от миналогодишното
Засетите площи с есенна пшеница в САЩ са намалели с 6 на сто
Състоянието на растенията е добро и удовлетворително
Дъждовете през октомври подобриха условията за развитие на есенниците в Украйна
Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г.
Одобрени са 4 проекти за над 2 млн. лв. по рибарската програма
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини