Фермерите в южна Германия започват през уикенда жътвата на засетия през есента ечемик – значително по-рано от обичайното, съобщи електронното издание AgrarHeute. Това обаче увеличава вероятността за спад в добивите. От 14 юни температурите се повишават непрекъснато, надхвърляки 30 градуса по Целзий в много германски региони, а вятърът затихва. В южните части на страната търпят пристигналите от Испания жеги, като температурите са между 27 и 35 градуса, а на определени места в западните и югозападните части на Германия – до 38 градуса. Фермери от района на Манхайм съобщават, че по горното течение на Рейн есенният ечемик отдавна страда от липса на валежи. Ечемикът зрее бързо при температури над 30 градуса, а машините за напояване работят в градините и нивите със зеленчуци.
В северна Германия положението е съвсем различно – облачно, с много по-приятни температури между 19 и 26 градуса, а на морското крайбрежие – от 19 до 23.
Обикновено с началотто на жътвата цените на зърното се понижават, но тази година е изключение при ечемика и в това отношение. Цените на производител с са 20-30 евро на тон под тези на едро. Фермерите в югозападна Германия съобщават за получени предложения за покупка на фуражен ечемик от новата реколта за 305-315 евро за тон. Фуражният ечемик за износ обаче поевтинява, като за последните 2 седмици в пристанището на Хамбург цените са се понижили до 355 от 385 евро за тон, макар в края на миналата седмица отново да се вдигнаха с 5-8 евро на тон. За сравнение – по данни на търговци фуражният ечемик в Черноморския регион се предлага на 380-385 долара за тон, а във френското пристанище Руан сделки се сключват на 375 долара за тон, като преди 2 седмици цените там стигаха 400 долара за тон.