Начало » Новини » Света
12.06.2022 г.

В навечерието на жътвата складовете в Сърбия са пълни със зърно и олио

Браншови организации искат среща с правителството за увеличаване на квотите за износ
В навечерието на жътвата складовете в Сърбия са пълни със зърно и олио

Заради ограничените квоти за износ търговците с пшеница, царевица и слънчогледово олио в Сърбия не можаха да продадат излишъците и да освободят складовете, като по този начин не успяха да си осигурят и достатъчно средства за изкупуването на зърнените и маслодайните култури от тазгодишната реколта, заяви директорът на браншовата асоциация „Сръбско жито” Сунчица Савович, цитирана от местната агенция „Бета”. „Парите на търговците с тези селскостопански продукти са блокирани в стока, затова ликвидността на компаниите е ниска и въпросът е колко зърно и маслодайни култури от тазгодишната реколта ще могат да изкупят”, коментира Савович. Според нея като нов проблем се очертават понижаващите се цени на царевицата и пшеницата за втора поредна седмица, тъй като това това ще намали приходите на производителите.

По данни на директора на „Сръбско жито” около 900 хил. тона пшеница остава в складовете, а 1,12 млн. тона са изнесени от юли миналата година досега, включително преработените и реализирани като брашно. „През тази година ще приключимм с рекордни запаси от 700 хил. тона, тъй като междувременно известни количества ще бъдат продадени на база на поръчките за юни и специалните споразумения на правителството за износ за Италия, Албания и Северна Македония”, изчислява тя. Освен това складовете на преработвателите са пълни с рафинирано и сурово слънчогледово олио

На 11 март правителството на Сърбия забрани износа на брашно, пшеница, царевица и рафинирано слънчогледово олио. След натиск от страна на износителите на 20 април бяха одобрени квоти, така че през май бе разрешен износът на 220 хил. тона пшеница и 150 хил. тона царевица, както и на 8 хил. тона рафинирано олио. За юни квотите за пшеница и царевица останаха в същия размер, но износът на рафинирано олио отново бе забранен. 

Савович оценява тазгодишната реколта от пшеница в Сърбия на около 3 млн. тона и това ще създаде сериозни проблеми при положение, че силозите не са опразнени. Тя припомни, че в Сърбия напоследък липсват точни данни за складовете за селскостопанска продукция, като според проведения ценз преди 10 години складовете могат да поберат 4,5 млн. тона зърно, а при очаквано производство на 12 млн. тона зърнени и маслодайни култури „тези складове в никакъв случай няма да моган да приемат новата продукция”. Това по нейни думи предполага, че складовете ще бъдат претъпкани, което увеличава риска от вредители.

Според мениджъра настоящите запаси от рафинирано олио и сурово слънчогледово масло в складовете са 40-45 хил. тона, а тазгодишната реколта от слънчоглед се очератава около 735 хил. тона, което означава още около 300 хил. тона олио. „Ежегодното потребление в Сърбия е между 80 и 100 хил. тона”, припомни тя. На всичко отгоре олиото може да загуби качеството си при продължителното съхранение и това да понижи цената му, изтъква Савович. „Получихме информация, че пристанищата Бар в Черна гора и Дуръс в Албания са задръстени с олио от Украйна и че търговците само чакат клиенти, за да налепят етикетите”, сподели тя.

Асоциацията „Сръбско жито” настоява за среща с представителите на правителството на страната възможно най-скоро, за да предложи промяна в квотите за износ. Според нейния директор търговците със зърно и маслодайни култури са напълно наясно, че в настоящата обстановка не е реалистично правителството да освободи износа напълно, но в най-лошия случай е възможно въвеждането на по-гъвкави квоти, което да даде възможност за по-ефективна организация на доставките.

В навечерието на жътвата складовете в Сърбия са пълни със зърно и олио
21942
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
Най-слаб е спадът при рапицата – с под 7 на сто
Засетите площи с есенна пшеница в Сърбия са се свили с над 18 на сто
Средната възраст на фермерите е 60 години
Фермите в Сърбия намаляха с 10 на сто за 5 години
Ниските изкупни цени поставят производителите в незавидно положение
Спадът в износа на малини от Сърбия се превръща в тенденция
Африканска чума по свинете избухна в Западна Сърбия
Почти 2 години страната не е изнасяла мед за ЕС
Ниските изкупни цени и слабите продажби обезсърчават младите пчелари в Сърбия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини