Начало » Новини » Коментари
16.06.2023 г.

Търпанова: Да приложим румънския опит срещу сивия сектор с електронно фактуриране на вноса

Предложенията на фермерите
Търпанова: Да приложим румънския опит срещу сивия сектор с електронно фактуриране на вноса

sinor.bg

И тази година родните производители на плодове и зеленчуци са под преса заради студовете през април, които почти унищожиха реколтата от череши и кайсии, а сега – заради поройните дъждове в Западна България опазените от студовете кюстендилски череши са силно застрашени от напукване и загниване на узрелите плодове. Думите са на председателя на Добруджанския овощарски съюз Димитричка Търпанова, която добави към тези щрихи добре познати стари проблеми, свързани и с конкурентния внос на ранни плодове от Гърция и други съседни държави.

И в южната ни съседка дъждовете са нацепели черешите и са предизвикали гниене при кайсиите, в резултат на което цените там рязко спадат. Това е добре дошло за нашите търговци, които се възползват и внасят повредените плодове, защото контролът по границата ни е нисък. Крайният ефект е трагичен за родните овощари, защото цената на кайсиите на едро по борсите вече са 1,60 лв. за килограм, което е доста под себестойността на българския производител. Това означава, че колегите няма да продадат на приемливи цени дори малкото запазена от студовете реколта”, посочи фермерката.     

Както повечето й колеги, и Търпанова има надежди в проекта на новия министър на земеделието Кирил Вътев, който като предприемач с дългогодишен опит в хранителната индустрия добре познава натиска на сивия сектор върху реалния бизнес, затова би работил в защита на градинарите и овощарите. Търпанова е сигурна, че има начини да се приложат данъчни и други механизми за контрол на дъмпинговия внос. И даде за пример опита си от продажбите на кайсии на румънски търговци, които напоследък масово пазаруват плодове от България.

Преди година-две Румъния въведе система, при която всеки търговец, купил земеделски стоки или храни от държави-членки и нечленки на Европейския съюз, не може да внесе продукцията в страната си, ако не е въвел електронно номера на данъчната фактура, с която е придобил стоката. Така държавната хазна облага начаса с ДДС и такси българските плодове на реалната им цена, а не като у нас – да фактурират вноса от южните държави върху стотинки”, обясни председателката на съюза.

Всеки земеделец вижда, че храните по магазините рязко поскъпнаха. Големият проблем обаче е, че тези приходи не отиват в джоба на земеделците или животновъдите, които реално ги произвеждат, а в звената по търговската веригата. И докато тези диспропорции не бъдат премахнати, няма как да има български плодове и зеленчуци в магозините ни, заяви Търпанова.

Колкото до тазгодишното състояние с ранните плодове, на пазара почти няма да има кайсии, тъй като 70% площите в Североизночна, а и Южна България са поразени на 100% от студовете. Черешите в Североизточна и Северна България вече преминаха, но ние като потребители изобщо не ги опитахме. И как да стане, като само в градината на Търпанова обраните череши съставляват едва 10% от количествата, които тя е обрала през миналата година.

От следващата седмица ще започне беритбата на кюстендилските череши, но и там заради дъждовете не е ясно какви ще бъдат пораженията.

Вярно е, че земеделците винаги са зависели от климатичните промени, но след двете години на ковид криза и на война в Украйна, поредните природни аномалии като че ли им идват в повече . Остава единствената надежда – поне политическата криза да бъде туширана. Така че този кабинет да успее да посвърши онази работа, която гласоподавателите и реалният бизнес очакват от тях.

Екатерина Стоилова

Търпанова: Да приложим румънския опит срещу сивия сектор с електронно фактуриране на вноса
7573

Последни материали
Виж
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Съставени са и 3 акта за нарушения по закона за рибарството и аквакултурите
Извадиха 4 бракониерски мрежи от язовир в Севлиевско
През активния сезон, приключил на 31 октомври
Хванаха 272 случая на работа без трудов договор в селското стопанство
Свързани материали
Виж
Интересно какво ще се случи
Овощари и градинари с призив към президента да върне държавността в земеделието
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини