Начало » Новини » Страната
05.06.2022 г.

Утре в Садово експерти ще обясняват подпомагането за щетите от градушката

Стопаните да бъдели спокойни, облаците се обработвали, стигна до наглост министърът
Утре в Садово експерти ще обясняват подпомагането за щетите от градушката

Ще обезщетим земеделците, пострадали от градушката, с всички инструменти, които държавата и Европейският съюз ни позволяват, заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов пред bTV. Иванов припомни, че през тази година в държавния бюджет са предвидени 5 млн. лв. за обезщетения на земеделски стопани в резултат на неблагоприятни климатични условия. Той уточни, че какви средства ще получат пострадалите от градушката фермери зависи от това какви площи ще бъдат заявени. По думите му предстои в понеделник експерти да отидат на място в Садово, за да обяснят на стопаните възможностите за подпомагане.

Министърът припомни, че при силната буря в района на 31 май имаше забрана за изстрелване на противоградни ракети в продължение на 15 минути заради прелитане на пътнически самолет. Той увери, че държавата стои зад земеделците и че те нямат основания за притеснения, че няма да бъдат обезщетени. Безобразна наглост при положение, че гласуваните през април средства за миналогодишните щети под 100% пропаднали от градушката площи в региона по същия „самолетен” повод още стоят в някоя сметка, явно да трупат лихви.

„Страната се защитава по два способа. Ракети се използват постоянно. От бюджета тази година са осигурени 13,5 млн. лв., които покриват нуждите и нямаме дефицити“, обясни министърът и увери земеделските стопани, че в голяма част от страната градоносните облаци се обработват и могат да са спокойни – нечувана наглост, след като случаят в Садово дори не е прецедент. Както е тръгнало обаче, с тези резултатите от противоградната защита дори той не трябва да се чувства спокоен за поста си.

Иванов съобщи за пореден път, че на 13 юни ще се проведе среща между всички отговорни институции за изчистване на определени неясноти по отношение на работата на този център и налагането на забрани за изстрелването на ракети, както и за да се осъвремени начинът, по който се взаимодейства.

Той отново припомни, че при доказано 100% увреждане на продукцията обезщетението покрива до 80% от разходите  по методика, която работи от години. „Държавата поощрява и застраховането, като поема 65% от стойността на застраховките“, каза министърът, но не можа да обясни защо няма интерес. Пита се чия работа е това при положение, че определено не е на земеделците.

Относно проверките работата на БАБХ и проверките на ГКПП „Капитан Андреево“ той посочи, че водещ по случая е неговият заместник Иван Христанов и че агенцията трябва да бъде изведена от структурата на министерството. По думите му с Христанов имат взаимно доверие и той има пълната подкрепа в министерството.

На въпрос за сигнали на народния представител Александър Дунчев за партийни назначения в горското стопанство в Сърница Иванов заяви, че представените документи са със съмнителен произход. По думите му подобен протокол може да е изфабрикуван от самия него с някаква цел. „На нас ни е интересно кои са тези бизнеси, която стоят зад г-н Дунчев, и дали не се опитва да ги внедри в Изпълнителна агенция по горите“, попита той. Според него народният представител се опитва да развали добрия тон между БСП и „Продължаваме промяната“, която вреди и на партията, която представлява. „Моля г-н Дунчев да спре с тези спекулации. Манипулативното изкривяване на информацията цели да подведе общество“, призова министърът. Той подчерта, че на заседанията на заседанията на ресорната комисия Дунчев може да задава въпроси, а предстои и Национален съвет по горите, на който ще могат да се обсъдят актуалните въпроси за развитието на сектора.

Венцислав Дяков

Утре в Садово експерти ще обясняват подпомагането за щетите от градушката
3967
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Научен обмен
Експерти от института „Константин Малков“ обменят опит с колеги от Малайзия
Институтът по растителни генетични ресурси „Константин Малков“
Новият сорт садовска пшеница „Яйлзла”, представен в Деня на фермера
Фонд „Земеделие”
Платени са всички обезщетения за пострадалите от градушката в Садово
Управителен съвет ДФЗ
Пострадалите от градушката в Садово ще получат 700 хил. лв. компенсации
И фермерите с частично пропаднали площи и без застраховки ще получат компенсации
Отпускат 700 000 лева за покриване на щетите от градушката в Садово през май
Премиерът и агроминистърът на полето
До месец в Садово ще се изплатят всички компенсации - не само за 100% щети
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини