Начало » Пазари » Животинска продукция
04.06.2022 г.

В Горна Оряховица приоритет на земеделското министерство е суджукът

От увъртяните фрази за какво работи ведомството и на опитни журналя вече им се вие свят
В Горна Оряховица приоритет на земеделското министерство е суджукът

Министърът на земеделието д-р Иван Иванов пред основния приоритет на посещението си в Горна Оряховица. Снимка: МЗ

Пореден основен приоритет на министерството на земеделието роди своеобразната надпревара в изброяването им пред отбрана публика, която от няколко месеца се води между висшите чиновници във ведомството, в слуая – на тазгодишното издание на Празника на гронооряховския суджук. „Един от основните приоритети на министерството на земеделието е подпомагането на  земеделските производители и предприятията от хранителнопреработвателния сектор с цел устойчиво развитие и повишаване на конкурентоспособността”, заяви ресорният министър д-р Иван Иванов при откриването на празника, цитиран от дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ в оглавяваното от него ведомство.

Иванов увери, че ръководството на министерството работи за подобряване на механизмите за подпомагане и стимулиране на инвестициите,  въвеждане на иновации в производствения процес на родните производители, както и за насърчаване на сътрудничеството между производители и преработватели. Само дето не е съобразил, че с поредната иновация на пазара е по-вероятно да се появи не подобрение на горнооряховския суджук, а кренвирш куче марка. 

„През последните няколко години не само у нас, но и в света, всички земеделски стопани са изправени пред много предизвикателства, свързани с работната ръка, COVID пандемията, войната в Украйна, както и увеличаващите се разходи за производство вследствие на увеличените цени. Уверен съм, че всички предприети мерки вече дават резултат и възможност не само за по-голямо предлагане на пазара у нас на автентични родни продукти, изготвени по традиционни рецепти, но и за затвърждаване на икономическата устойчивост на производителите”, изтъкна министърът.

Той припомни, че производството на продукта, превърнал се в един от символите на Горна Оряховица, започва преди повече от 2 века. „Горнооряховският суджук не само се отличава със своите уникални вкусови съставки, но и производството му и до днес е пример за съхраняване на кулинарните и културните родни традиции“, категоричен бе Иванов.

В заключение той пожела здраве на участниците в събитието. “Вярвам, че ще продължавате да съхранявате и предавате на поколенията родните кулинарни и културни традиции!“, изрази убедеността си министърът.

В Горна Оряховица приоритет на земеделското министерство е суджукът
7749
 

Последни материали
Виж
Проведе се мащабно обучение за разследване на отравяния на диви животни
Забраната за внос не е целяла подпомагане на местните производители
Турция се мъчи да пласира огромни запаси скъпа пшеница
Актуални данни за болестите и неприятелите
Заради сушата пшеницата е на втори лист, а ранната рапица – фаза „розетка“
Твърдата пшеница е изключението през сезона
ЕК сви рязко оценките за реколтите от мека пшеница, царевица и слънчоглед в ЕС
До 12 ноември
Само седмица да се запознаете с насоките при кандидатстване за млади, малки и нови фермери
Класическо кьопоолу
Свързани материали
Виж
Предстоящо
От 8 до 10 юни се провежда 12-то издание на празника на горнооряховския суджук
Шефът на агенцията по храните в Добрич е уволнена заради скандала със суджуците
Инспекторатът на агроминистерството също прави проверки в Добрич заради суджукгейт
Бюджетът на ЕС отпуска 111 млн. евро за промоционални програми през 2016 година
Днес се открива празникът на горнооряховския суджук
Обещания
Танева: Агенциято по храните трябва да отговори на очакванията на бизнес и потребители
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини