Пореден основен приоритет на министерството на земеделието роди своеобразната надпревара в изброяването им пред отбрана публика, която от няколко месеца се води между висшите чиновници във ведомството, в слуая – на тазгодишното издание на Празника на гронооряховския суджук. „Един от основните приоритети на министерството на земеделието е подпомагането на земеделските производители и предприятията от хранителнопреработвателния сектор с цел устойчиво развитие и повишаване на конкурентоспособността”, заяви ресорният министър д-р Иван Иванов при откриването на празника, цитиран от дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ в оглавяваното от него ведомство.
Иванов увери, че ръководството на министерството работи за подобряване на механизмите за подпомагане и стимулиране на инвестициите, въвеждане на иновации в производствения процес на родните производители, както и за насърчаване на сътрудничеството между производители и преработватели. Само дето не е съобразил, че с поредната иновация на пазара е по-вероятно да се появи не подобрение на горнооряховския суджук, а кренвирш куче марка.
„През последните няколко години не само у нас, но и в света, всички земеделски стопани са изправени пред много предизвикателства, свързани с работната ръка, COVID пандемията, войната в Украйна, както и увеличаващите се разходи за производство вследствие на увеличените цени. Уверен съм, че всички предприети мерки вече дават резултат и възможност не само за по-голямо предлагане на пазара у нас на автентични родни продукти, изготвени по традиционни рецепти, но и за затвърждаване на икономическата устойчивост на производителите”, изтъкна министърът.
Той припомни, че производството на продукта, превърнал се в един от символите на Горна Оряховица, започва преди повече от 2 века. „Горнооряховският суджук не само се отличава със своите уникални вкусови съставки, но и производството му и до днес е пример за съхраняване на кулинарните и културните родни традиции“, категоричен бе Иванов.
В заключение той пожела здраве на участниците в събитието. “Вярвам, че ще продължавате да съхранявате и предавате на поколенията родните кулинарни и културни традиции!“, изрази убедеността си министърът.