Начало » Новини » Интервю
27.05.2022 г.

Кризата е вдигнала с 400 лева на декар разходите при картофите

Браншът иска среща по Стратегическия план
Кризата е вдигнала с 400 лева на декар разходите при картофите

Беше едно време, когато картофите струваха 40 стотинки за килограм Снимка: sinor.bg

Ако коалиционното управление не коригира плана за подпомагане в целия сектор на плодовете и зеленчуците, браншът категорично предвижда крах за българското производство. Това заяви в интервю за Синор.бг председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков във връзка с полученото писмо от Брюксел със забележки към България, насочени към проекта на Стратегическия план за развитие на земеделието до 2027 г.

В подкрепа на тезата си Джиков дава пример с тазгодишната кампания, при която само за засаждането на картофите производителите са похарчили точно колкото са били разходите им през цялата миналогодишна кампания – заедно с транспорта на готовата продукция до пазара. И всичко това заради скъпите горива, торове и други консумативи, които удариха цялото селско стопанство.

Фермерските разчети обаче сочат, че до края на кампанията на тях ще са им нужни още по 400 лв. разходи на декар, за да пръскат, торят и да извадят картофите наесен. На този фон отпуснатите ковид компенсации от 106 лева на декар за картофопроизводството са направо символични. „И понеже през лятото трябва да напояваме, а от държавното предприятие „Напоителни системи” ни искат плащанията авансово, то за кое по-напред ще стигнат тези 106 лв.”, риторично попита Джиков.

Според него „кризата категорично извади на показ цялата неефективност в подкрепата на българските зеленчукопроизводители и ако на политическо ниво не се въведат допълнителни държавни помощи или друг вид косвено подпомагане, земеделието ще остане без този подсектор”, подчерта експертът.

И това не са голи приказки, защото производителите на пресни картофи първи са понесли тежестта от кризата тази пролет. „Силно субсидираната продукция от Гърция направо ги захлупи, цените паднаха и родната продукция отново не намери място на родния пазар. Затова питам нашите управници как така техните производители на картофи получават по 250 евро на декар, а ние само 106 лв. (или 50 евро)..?”. Очевидно обаче отговор не очаква. Изводът обаче се налага сам – че 40% от субсидиите от ЕС за България не се усвоят в частта на ПРСР, а парите, които се дават на хектар, отиват основно при големите, но е и при малките земеделци. Затова и производството на зеленчуци у нас ще остане не само неконкурентно, но и изчезващо, заключава председателят на асоциацията.

Христанов за ситуацията на "Капитан Андреево"

От името на колегите си Тодор Джиков се обръща към ръководството на Министерството на земеделието с искане за среща с целия бранш, за да бъдат информирани за забележките на Брюксел по Стратегическия план. От името на НАК са изпратени неколкократни искания с промени в интервенциите за следващия програмен период, затова фермерите ще очакват разбиране от страна на кабинета. Членовете на който от встъпването си на поста досега неведнъж са декларирали, че ще осигурят справедливост в подпомагането на земеделците.

Екатерина Стоилова

Кризата е вдигнала с 400 лева на декар разходите при картофите
10750
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Картофите поскъпнаха в 24 държави от ЕС
Индекси на цените на селскостопанските продукти за 2023 г.
При активното търсене на качествена продукция и сдържано предлагане
Картофите в Украйна продължават да поскъпват
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини