Начало » Новини » Света
26.05.2022 г.

Войчеховски: Всяка държава в ЕС трябва да осигури допълнителна подкрепа за животновъдите

След заседанието на Съвета на министрите
Войчеховски: Всяка държава в ЕС трябва да осигури допълнителна подкрепа за животновъдите

Снимка: Европейска комисия

Държавите членки на ЕС могат да създават схеми, чиято цел да бъде допълнително подпомагане на животновъдите. Това беше и предложението, изразено от еврокомисара Януш Войчеховски към министрите на земеделието по време на последния Съвет на министрите, проведен на 24 май. След заседанието еврокомисарят даде пресконференция за медиите.

Като припомни, че ситуацията за животновъдите се влоши още повече след войната в Украйна, Войховски подчерта как те много по-трудно биха преодолели негативите от кризата в сравнение със зърнопроизводителите, които получават компенсации за повишените си разходи за торове.„Смятам, че всяка страна трябва да помисли и да намери начин, да направи по-ефективна подкрепата за своите животновъди. И не говоря за интензивно производство, а за устойчиви практики в животновъдството. Мисля, че това е отличен инструмент за подкрепа, защото фермерите могат да развиват устойчиво животновъдство и да повишат хуманното отношение, и да получават добри доходи за това. Повтарям, че това е една възможност за страните членки, но не е задължителна“, подчерта още еврокомисарят от Полша. Според Войчеховски е „необходимо е да имаме силни програми за подкрепа на животновъдите, свързани със здравето на животните и хуманното отношение“.

Еврокомисарят обясни, че ЕК е изпратила писма с множество коментари до 19-те страни членки, които първи са предали своите национални стратегически планове за развитие на земеделието. „Европейската комисия трябва да изпрати коментарите си в срок от 6 месеца и това е абсолютно задължително. Всички коментари ще отговарят на правилата, заложени в регламентите за Общата селскостопанска политика. Абсолютно необходимо е плановете да бъдат оптимизирани и подобрени, да отговарят на новата ситуация на пазарите в условията на война в Украйна“, подчерта Януш Войчеховски.

Българската позиция, изразена по време на заседанието на Съвета на ЕС

При работата по стратегическите планове приоритетно е качеството, а не бързото приключване, посочи още еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони по време на пресконференцията. Той каза още, че вече е задействан механизмът за подкрепа на фермерите по време на кризи – така нареченият кризисен резерв, средствата от който през минали години се разпределяха в края на календарната година.

Последиците от войната в Украйна за пазарите на селскостопанска продукция, сушата в Европа, влиянието на Covid-19 и правилата за транспортиране на животни бяха сред основните теми във фокуса на този Съвет на ЕС по земеделие. Европейският съюз ще продължи да подкрепя страната в усилията да изнесе продукцията си и да помага на Украйна да подсигури новата реколта от зърнени култури, стана ясно по време на пресконференцията.

„Вече нищо не може да ни изненада в поведението на Русия. Нейните действия в исторически план и сегашната агресия срещу Украйна показват, че Русия цели да атакува системите за прехрана, да дестабилизира пазарите и световната продоволствена сигурност. Това е една от целите и един от инструментите на тази война. Надявам се други засегнати държави да не се поддадат на този натиск. Това е още един сигнал, че е необходимо да подсилим продоволствената си сигурност, да повишим производствения си потенциал, поне в краткосрочен план, защото се надявам тази война да не продължи още дълго време“, каза еврокомисар Войчеховски.

Той отбеляза още, че срещата на високо равнище между ЕС и Замбия е била важна. В дългосрочен стратегически план африканските държави имат огромен потенциал за увеличаване на земеделската продукция, но се нуждаят от подкрепа да произвеждат сами, посочи европейският политик.

Лилия Александрова

Войчеховски: Всяка държава в ЕС трябва да осигури допълнителна подкрепа за животновъдите
8205
 

Последни материали
Виж
МЗХ сформира комисии за оценка на селскостопанските щети в опожарените райони
ЮЗДП
Над 50 горски служители гасят пожар над село Флорош, наблюдават други 2 огнища
МС прие промени в правилника за прилагане на ЗОП
Въвежда се предварителен контрол на обществени поръчки над 5 млн. лв.
МС повторно одобрява измененията, защото 49-то НС не ги прие
С промени в Кодекса за застраховането отпада гражданската застраховка за редица ремаркета
БФС
Земеделци активно помагат с техника за гасене на пожарите пожарите
Ето защо НАЗ иска оставката на отговорния зав. министър
Само 14 държави са подкрепили искането на България да удължи с още 1 година разплащането по ПРСР 2014-2020 г.
Свързани материали
Виж
Преди изборите за Европарламент
Цялото държавно управление изрази защита за агросектора пред еврокомисаря Войчеховски
Еврокомисарят е за първи път в България
Основните срещи на Януш Войчеховски са с фермерите
И Вътев като Войчеховски очаква началото на нов диалог за ОСП 2027 г.
Предстоящо
Покана от еврокомисаря Войчеховски към бизнеса за посещение на изложението Anuga Select China 2024
България не отстъпва от искането да отпадне таванът по мярката
Близо 500 млн. евро държавна помощ са изплатени на производителите заради войната в Украйна
Министрите на земеделието в ЕС ще настояват за продължаване на украинската помощ през 2024 г.
ЕК предлага таван от 280 хил. евро по украинската помощ, България е против ограниченията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини