Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.05.2022 г.

Сигурната защита с хербицидите на „Байер” при царевицата

„Байер Агро Арена” – втора част
Сигурната защита с хербицидите на „Байер” при царевицата

При първата за годината среща на фермери от Северозападна България с експертите от „Байер Кроп Сайънс“ бяха представени добрите практики, прилагани при пшеница и царевица и проведени на опитните полета край плевенското село Горна Митрополия. В първата част Синор. бг ви запозна със защитите при пшеницата, където чрез комбинации от различни хербициди и фунгициди експертите на „Байер” демонстрираха ефекта от третирането на посевите в различни етапи от тяхното развитие. Във втората част акцентираме върху предложенията на „Байер” за борба с плевелите при царевица, където подробно бяха разяснени предимствата на препаратите Аденго®, Лаудис®, Екип®, Монсун® Актив, „Капрено” и Мерлин® Флекс.

Регионалният представител на „Байер” за Югозападна България Антон Янчев направи сравнение с парцела, който не е пръскан и където нападението от плевели е сериозно - лобода, фасулче, куче грозде, татул, самосевки от слънчоглед – все икономически важни вредители, от които трябва да се предпази курлтурата.

Нагледно се видя действието на два от продуктите на компанията Аденго® и Мерлин® Флекс , които са се наложили не само заради комплексното си действие и реактивацията, а и защото са обезопасени с анткидот, което позволява на царевицата да расте, без да бъде стресирана. Продуктите са приложени на запечатка, като при третата контрола хербицидът вече е приложен ранно вегетационно, за да се види разликата от употребата в различни етапи развитието на културното растение.  

В първия случай парцелът е третиран с Аденго® в пълна доза от 44 мл на дка, след сеитба и преди поникване. Ефектът е изключителен, още повече че три дни след запечатката, са паднали 20 литра дъжд, което е спомогнало продуктът да се активира и да унищожи вълната от плевели, която е тръгнала отдолу. Антидот технологията прави Аденго® и другите продукти на „Байер” уникални, защото от една страна тя контролира плевелния сектор, без да подтиска царевицата. „На пазара има и други варианти, при които вие може да изчистите от плевели полето еднократно, но те няма да са толкова селективни”, посочва Янев. И добавя, че година като сегашната, когато имаме липса на достатъчно дъждове и стресови ситуации като застудяване и др., всичко това би се отразило и на посевите. Именно тук се крие предимството на хербицидите на „Байер” - с тях не се подсилва този стрес.

Има години, когато пада един дъжд, но после има засушаване и тогава тръгва втора вълна от плевели. В тези случаи може да използвате продукти за вегетационно третиране, като единият вариант е с Лаудис® - това е добре познат продукт, който е изключително селективен  и може да се използва в ранен етап от развитието на културата. Вторият продукт е Екип®, който се използва при силно заплевеляване от балур.

В портофлиото на „Байер“ се отличава и новият продукт  Монсун® Актив, който допълнва Екип®, но има и още едно активно вещество, позволяващо да се постигне по-широк спектър срещу широколистните плевели.

Добре познатият на фермерите продукт Мерлин® Флекс е приложен в доза от 42 мл на дка, след сеитба и преди поникване на културите. Едно от основните предимства на хербицидите на „Байер“  е тяхната гъвкавост. Ако по някаква причина не успеете да запечатате, но дори да има и поникнала царевица, двата хербицида - Мерлин® Флекс и Аденго®, могат да бъдат приложени ранно до трети лист на културата. За цялостно опазване на чисти посеви до края на вегетацията, компанията предлага две цялостни технологии в царевицата. 

Първата е пакетът  Мерлин® Флекс и Капрено® - технологията за максимални добиви. Това е изцяло нова технология, като дозата на Мерлин® Флекс се намалява от 42 на 25 мл. „С това целим да оберем първата вълна от плевели и ако имаме дъжд, при евентуална поява на втора вълна от плевели – дали са семена от по-дълбоко или други, тогава включваме Капрено® в доза от 25 мл.”, посочи Янев. Комбинирайки двата продукта, се получава трети нов хербицид, който от една страна позволява да държим чисто полето през цялата вегетация, а от друга – ни дава спокойствие, защото царевицата расте изцяло чиста и нищо не й краде храната и светлината. Тази технология се използва при едно интензивно земеделие, доказала се е в практиката и доста фермери я прилагат.

Второто предложение отново включва хербицидът Мерлин Флекс в по-ниска доза, но последван от вегетационно приложение на новият продукт – Монсун Актив. Тази технология е специално разработена за полета, на които има заплевеляване от балур. Друго ключово предимство на Монсун Актив е и възможността му за късно приложение – до 8ми лист на културата.

Експертите на „Байер” изрично акцентират върху антидот технологията на хербицидите. Подчертавайки, че антидотът не означава, че продуктът за растителна защита е агресивен и затова е задължително нейното приложение.

„Напротив, антидотът представялва активно вещество, което позволява на растителната защита бързо да се разгради в културното растение, така че то да не изпитва стрес.

Гъвкавостта при действието на хербицидите е от особено значение, защото дори ако земеделците не успеят навреме с пръсканията при запечатка, с продуктите на „Байер” те могат да третират и до по-късен етап на развитие на културата.

Хербициди от Байер са обезопасени с антидот, така че максимално да извлечете от тях ползата, която ви дават.

Сигурната защита с хербицидите на „Байер” при царевицата
8206
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Михаил Михайлов, регионален представител на „Байер Кроп Сайанс“ за Добрич
Есенните промоции на „Байер” се съчетават със застраховка рапица срещу непоникване при суша
Байер предвижда удвояване на пазарите си и въвежда регенеративно земеделие върху повече от 400 милиона акра
Промо пакетите на пазарния лидер не са за изпускане
Иновативната растителна защита от „Байер“ опазва пшеницата и в лоши години като тази
Първото издание на „Байер Агро Арена“ 2023 г. се проведе в землището на село Горна Митрополия
„Байер“ показа утвърдени формули за успешна защита на пшеница
Пазарният лидер в сегмента даде заявка за отлични резултати и през 2023 г.
„Байер“ представи схеми за категорична защита от житни и широколистни плевели в царевица
Зелен физиологичен ефект при пшеницата и ечемика
Как да получите 20 % допълнителен добив от дълго защитно действие и хармоничен, физиологичен ефект?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини