Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.05.2022 г.

Продуктите на „Байер” с перфектна защита срещу плевели и дрешлера при пшеницата

Първите полеви опити за пшеница и царевица, проведени край Горна Митрополия
Продуктите на „Байер” с перфектна защита срещу плевели и дрешлера при пшеницата

На 12 май екипът на „Байер Кроп Сайънс“ възстанови годишните си срещи с фермерите и за първи път през тази година представи полевите опити на компанията с част от препаратите за растителна защита върху площи с пшеница и царевица край плевенското село Горна Митрополия. Пролетното издание на  „Байер Агро Арена” се проведе при изключително голям интерес от фермери от Сезерозападна и Западна България, за които ефектът от тези практически опити е голям. Срещата беше открита от търговския директор на „Байер Кроп Сайанс” Жечо Мурзов, който изрази задоволство, че „след дългото прекъсване компанията възстанови традиционните срещи с фермерите, където на място те могат да се запознаят с действието на растителната защита – в случая с две от най-разпространените култури за тази част от страната – пшеница и царевица.

Регионалният мениджър на „Байер“ за Северна Централна и Западна България Милен Мильов от своя страна представи екипа на компанията. И посочи, че „в кошницата на всеки един от регионалните представители има широк набор от продукти за растителна защита плюс добре познатото разнообразие от семена с търговска марка „Декалб”. Новината е, че като освен хибридите с пшеница и царевица от следващата година компанията ще пусне на пазара и слънчогледи с търговската марка „Декалб”, така че земеделците да имат богат избор в своята дейност.

Изключително полезно беше да се видят четирите опита при пшеницата, където първите две третирания са с хербицид и късно пръскане с фунгицид, а вторите две – с хербицид и по-ранно третиране с фунгицид. Презентацията си Милен Мильов подробно разясни схемата за борба с плевелите, както и появата на рядко срещаната до момента в България болест дрешлера плюс вариантите за справяне с нея.

При първите два парцела беше демонстрирано действието на новия хербицид на „Байер” Хусар® клас - изключително ефективен при смесено заплевеляване. От житните плевели той успешно контролира див овес, ветрушка и райграс плюс пълния спектър на широколистните плевели. На това поле хербицидът е използван с новия фунгицид Инпут® - двукомпонентен триазолов продукт с добро лечебно действие и осигурено последействие като защита.

Късните третирания са проведени, когато пшеницата е била  във фаза втори стъблен възел и засичане на трети възел (начало на разгъването на флагов лист). Пръскано е преди около 16-17 дни с Хусар® клас с Инпут® и Децис®, като до този момент още не е използван втори фунгицид.

Интересното е, че дори и късно приложен, с доза от 25 мг на декар, Хусар® клас идеално се е справил с дивия овес, който преди това буквално е стърчал над пшеницата. Фермерите се убедиха как той губи силата си и от наситено зелено плевелът преминава към бледо зелено. Ефективен е и срещу нападенията от ветрушка и райграс Колкото до ефимерните широколистни плевели, които са се развили през есенно-зимния сезон, те направо са некротирали – на полето се виждаха остатъци от великденче, станали са на прах.

Именно затова Хусар® клас е перфектен продукт за широколистни плевели и най-често срещаните житни плевели, обясни Милен Мильов.

По отношение на болестите обаче, в първите две контроли се наблюдаваше силно развитие на дрешлера (Drechslera teres), чиято поява се дължи на факта, че посевът не е третиран с фунгицид. Дрешлерата не е често срещана за България, но при по-влажен климат като тази пролет болестта се разви по пшениците. Нещо, което в дългогодишната си практика Милен Мильов е срещал само два пъти, като тази година за първи път е така масово.

Основният проблем по отношение на тази болест е, че контролът върху нея е доста труден. Затова съветът е фермерите да наблюдават посевите си внимателно и да се третира преди болестта да се развие. Защото, ако тя вече се прояви, това е некроза и е трудно да се неутрализира.

„В първите два парцела, където имаме късно третиране с фунгицид – след 20 април, това заболяване се е качило твърде високо по стъблото”, посочи Мильов. Ситуацията обаче коренно се променя в следващите два парцела с трети и четвърти вариант, където има ранно третиране в края на март с комбинацията - Хусар® клас и Инпут® - в 60 мл на декар. „Там болестта е задържана и дрешлерата не се е придвижила към флаговия лист. Затова препоръчваме много внимателно да се работи с превенция при пшениците от ранна пролет, за да гарантираме чистота на посева и добри резултати”, обясни още Мильов.

Дрешлерата се пренася със семената и е вероятно то да се появи в почвата още със сеитбата, ако не сме открили добър обеззаразител, който да тушира тази зараза. Но болестта се разпространява и с аскоспори на гъбата, които узряват върху стари растителни остатъци, а най-лошото е, че те могат да заразяват в радиус до 30 километра. Тоест миналата година тук е имало развита дрешлера и сега се е стоварила върху този посев. Дори ако сте третирали рано и посевът ви е чист, когато излезе флаговият лист, е възможно с аскоспори  болестта да се „закачи” и петната на дрешлерата да излязат отгоре. В този случай много бързо трябва да използвате втори фунгицид, е съветът на експертите.

Връщаме се отново на първите две контроли с късно третиране с Инпут® , Хусар® клас и Децис®, където веднага след пълното изкласяване на пшеницата специалистите ще третират с втори фунгицид, за де осигури пълна защита на пшеницата от евентуални болести по класа. При първите два парцела ще бъде използван фунгицидът  Аскра® Xpro в 100 мл на дка, а във втория вариант – с Вариано® експро (Variano® Xpro), който е нов фунгицид и ще от следващата година ще бъде на българския пазар – в доза от 150 мл на дка. Милен Мильов показа третото и четвъртото повторение, където е проведено ранно третиране (27-28 март) с Хусар® клас в доза 25 гр на декар и 60 мл Инпут®. Там ясно се вижда какво е действието върху великденчето – има некроза на вегетационния връх, плодните кутийки са празни – черни са. „С този хербицид прекъсваме изцяло цикълът на действие и плевелът не оставя семена”, обясни експертът. И понеже в началото на май и вложен втори фунгицид, при третото повторение е използван Вариано® експро в доза 120 мл на дка. А в четвъртото - Аскра® Xpro в 100 мл на дка, приложена в началото на май месец. Третирането е направено във фаза флагов лист.

„Реално там, където има ранно приложение на Инпут® в 60 мл и на флагов лист с приложение съответно на  Вариано® експро и на Аскра® Xpro, дрешлера (жълто-кафяви петна) много рядко се открива в горните два листа на пшеницата. Благодарение на ранното приложение на фунгицида, тя е задържана ниско долу, без да се развие и да се качи по вретеното”, заключи още Милен Мильов.

При последните два варианта експертите на „Байер” планират използването и на трети фунгицид , който ще бъде поставен във фаза цъфтеж вероятно в следващата седмица.

„Отново ще продължим с Инпут® като трети фунгицид, за да осигурим защита и от фузариум. Ако има условия за фузариум, вероятно ще видим разликите между използването на два и три фунгицида. Ако няма условия за фузариум, разликата ще обхване само добрия контрол на дрешлера, която имаме в малко по-ранните третирания в трети и четвърти вариант”, обясни експертът.

На въпрос с какво се отличават двата нови фунгицида Variano® Xpro и Аскра® Xpro, експертите на „Байер” обясняват, че Вариано® експро е трикомпонетнен фунгицид, който съдържа триазолът на „Байер” протиоконазол, с още две активни вещества – биксафен SDHI, който е познат от Зантара ® и Аскра® , и флуоксастробин - нов стробилурин на „Байер”, който ще излезе през следващата година на българския пазар.

Аскра® е позната от последните две години на пазара и е налична при дистрибуторите. Тя е перфектният фунгицид при тази фаза от развитието на пшениците – начално и пълно изкласяване. Защо е перфектна – защото съдържа достатъчни количества протиоконазол, а той дава добра защита на класовете от фузариум или евентуални микотоксини по класа след узряването на растенията. Освен това предпазва срещу евентуална поява на септория нодорум, която би могла да се развие при по-дъждовно време по класовете. Аскра® съдържа и другите две активни вещества от групата на SDHI-те – биксафен и флуопирам в добра концентрация. Чрез тях се осигурява защитата от листните болести буквално до жътвата на пшеницата – видовете ръжди и септория. Имаме и хубав зелен ефект – категорично там, където имаме добра доза Аскра®, посевът ще вегетира малко по-дълго и ще бъде добре защитен от капризите на времето.

Ако трябва да обобщим - Хусар® клас е комбиниран продукт, който идеално унищожава плевелите, перфектен е при смесено заплевеляване. Заедно с фунгицидите Инпут®, Аскра® Xpro и Variano® Xpro, които, ако се използват навреме, фермерите може да решат и най-сложните проблеми като случая с дрешлерата през тази година.

Във втора част очаквайте новите продукти при царевица

Продуктите на „Байер” с перфектна защита срещу плевели и дрешлера при пшеницата
7907
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Михаил Михайлов, регионален представител на „Байер Кроп Сайанс“ за Добрич
Есенните промоции на „Байер” се съчетават със застраховка рапица срещу непоникване при суша
Байер предвижда удвояване на пазарите си и въвежда регенеративно земеделие върху повече от 400 милиона акра
Промо пакетите на пазарния лидер не са за изпускане
Иновативната растителна защита от „Байер“ опазва пшеницата и в лоши години като тази
Първото издание на „Байер Агро Арена“ 2023 г. се проведе в землището на село Горна Митрополия
„Байер“ показа утвърдени формули за успешна защита на пшеница
Пазарният лидер в сегмента даде заявка за отлични резултати и през 2023 г.
„Байер“ представи схеми за категорична защита от житни и широколистни плевели в царевица
Зелен физиологичен ефект при пшеницата и ечемика
Как да получите 20 % допълнителен добив от дълго защитно действие и хармоничен, физиологичен ефект?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини