Начало » Новини » Страната
24.05.2022 г.

На 24 май почитаме делото на братята Кирил и Методий

Честит празник на писмеността
На 24 май почитаме делото на братята Кирил и Методий

sinor.bg

На 24 май България празнува най-светлата дата в своята история – създаването на писмеността от двамата свети братя Кирил и Методий! Историческите податки са крайно недостатъчни, за да се определи точната дата на сътворяването на глаголицата от Кирил. Смята се, че това е станало малко преди нейното разпространение от двамата братя и техните ученици Горазд, Климент, Наум, Ангеларий и Сава. Така че писмеността българска е създадена в периода от 855 до 862 година.

Благодарение на княз Борис I делото на Кирил и Методий намира благодатна почва за разпространение из пределите на тогавашното българско царство, където се създават първите два книжовни центъра - за обучение на славянски църковен клир и за просветно-книжовна дейност, като за тази цел Борис оставил Наум в столицата Плиска, а Климент изпратил в областта Кутмичевица с център Охрид.

След възкачването си на престола (893) цар Симеон I преместил столицата в Преслав, където съсредоточил книжовната дейност (вж Преславска книжовна школа и Охридска книжовна школа). Един от Методиевите ученици, продаден в робство във Венеция, откупен в Цариград и дошъл след това в България, бил Константин (по-късно епископ Преслав-ски). Климент Охридски, Наум и Константин Преславски са не само просветни дейци, но и книжовници, които създават много оригинални и преводни съчинения. В резултат на дейността им България се издига като пръв мощен център на славянската писменост. От нея славянската писменост и книжнина се разпространяват в Киевска Рус и в Сърбия и стават основа на книжовното им развитие.

Възраждането прекъсва вековния период на безпросветност в България и в средата на 19-и век благодарение на църквата и учителите постепенно населението започва да се обучава. Едно от първите килийни училища в Източна България се намира в странджанското село Бръшлян, обадено днес за архитектурен резерват.

За читателите на Синор. бг представяме част от историята на това училище. Създадено през 1851 година, то просъществува седем години. В него са били обучавани само мъжките деца от селото, на възраст между 10 и 12 години.

Обучението се е провеждало от местния поп Пейо Киприлов, като децата пишели не само върху пясъчни дъски. Само в този регион децата са се обучавали в българската азбука, пишейки и на специални малки дъски пинакиди, върху които е имало тънък пласт восък. Покритието се е нагрявало леко върху огъня, колкото пластът да омекне и върху него децата са изписвали буквите, учейки се на четмо и писмо. Сядали са върху ярешки и агнешки кожи на земята, а сметалата им са били с малки дървени летвички, нанизани върху тел. Обучението за всяко дете е продължавало две години. По-заможните хора са пращали децата си да се учат в големите градове, както е ставало по онова време в цяла България.

На 24 май почитаме делото на братята Кирил и Методий
4995
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Червен бръшлян от остров Ява
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини