Начало » Новини » Страната
24.05.2021 г.

Почитаме българските букви и техните свети създатели

Празникът на Кирил и Методий се чества в цялата страна
Почитаме българските букви и техните свети създатели

На 24 май България отбелязва деня на светите братя Кирил и Методий и тяхното велико дело – създаването на буквите за славянските племена, открило пътя към духовното им израстване и осигурило приемствеността в културното им развитие. На този ден отдаваме почит на всички просветители, учени, творци и светли умове в българската история и съвремие, дали своя принос за развитието на просветата и културата.

Празнуването именно на 24 май като Ден на славянската писменост и българската култура започва през 1916 г., когато в България е приет Григорианският календар, според който денят на св. св. Кирил и Методий, почитан от Българската православна църква на 11 май по църковния календар, се пада на 24 май по държавния. През 1968 година църквата започва да отбелязва деня на светите братя на 11 май, а 24 май се чества само като "Празник на българската просвета и култура и на славянската писменост". През 2020 година с решение на Народното събрание името на официалния празник е променено от "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост" на "Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност".

Това е българският празник, който има най-дълга традиция на честване – вече 200 години България слави деня на Св.Св. Кирил и Методий – създателите на славянската писменост. Свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис, където се споменава за честване на 22 май 1813 г. в Шумен. В съвременната историография се приема, че за първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий – създатели на глаголицата. Денят на честването на двамата братя става най-яркия израз на националната идентичност, на българското преклонение пред образованието, науката и културата.

Заслугата на Кирил и Методий към славянското и световното културно наследство са огромни, тъй като те не само създават азбука, съобразена със специфичните звуци за говора на огромни маси от хора, но и популяризират и налагат своето творение. Заслугата на средновековната българска държава и народ пък е прегръщането на тяхното дело, като същевременно го предават на останалите славяни. Днес нашите букви са нашата идентичност и нашият принос за многообразието на европейската и световната култура. Те са българското наследство, съхранено от народа през вековете.

Почитаме българските букви и техните свети създатели
6695
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Отдаваме почит на паметта и делото на братята Кирил и Методий
Да ни е честит най-светлият български празник - на светите братя Кирил и Методий!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини