Начало » Новини » Страната
01.05.2022 г.

Неков си преговори целите и приоритетите на МЗ пред първомайци

Денят на труда си остана само повод за тупане в гърдите не по темата
Неков си преговори целите и приоритетите на МЗ пред първомайци

Снимка: МЗ

Едни от най-важните и трайни цели, които си постави ръководството на министерство на земеделието, е подпомагането на българското земеделско производство, така че да стане конкурентоспособно и отговарящо на европейските стандарти, е заявил в Първомай по случай международния Ден на труда и откриването на майските културни празници на града заместник-министърът на земеделието Момчил Неков, цитиран от пресцентъра на МЗ. Неков посочил, че екипът на министерството полага усилия, за да бъде възродено българското земеделие, както и да помогне за решаването на всеки проблем на земеделския производител, свързан с производството или пазара, но от съобщението до средствата за масова информация не личи да е представил доказателства за това.

Наша основна цел е и подобряване качеството и безопасността на предлаганите храни на пазара в страната ни и производство на продукти с висока добавена стойност, е изтъкнал той. „Стремим се да създаваме възможно най-добри условия за достъп на българските храни на пазара, включително и директно от фермата или малкия производител, така че да можем да върнем българския вкус на нашата трапеза“, надул се заместник-министърът при положение, че по този въприс още не е направено нищо освен голи обещания, а фермерите продължават да пищят от диктата на веригите магазини.

Той добавил, че сред приоритетите на МЗ са подобряване на състоянието на поземлените отношения и хидромелиорациите,  взаимоспомагателен фонд при природни бедствия и пазарна цикличност, засилване пазарните позиции на земеделските производители и преработватели във веригата на предлагане на храни, високо ниво на защита на човешкото здраве и интересите на потребителите по отношение на храните. „Във фокуса на вниманието ни са и ключови въпроси като постигане на устойчивост на малките и средни стопанства и на уязвими, но традиционни и перспективни сектори – животновъдство, производство на плодове и зеленчуци, биологично земеделие“, изръсил поредното тежко и нелогично словосъчетание Неков, защото за перспективни, пък същевременно уязвими сектори още не бяхме чували.

Той отбелязал, че община Първомай успешно усвоява средства от европейските фондове, което създава условия за развитие на бизнес и подобрява инфраструктурата. В община Първомай по Програма за развитие на селските райони  за периода 2014-2020 г. са договорени общо 78 проекта със стойност на субсидията в размер над 23, 751 млн. лв. Извършени са разплащания за 72 проекта – за над 19, 588 млн. лв. Средствата са насочени към обновяване на пътища, улици, детска градина и училища.

„Убеден съм, че градът има перспективи за развитие и потенциал за развитие на сектори, които са в полза на общината и нейните жители. Първомайската община е известна с традиционните си качествени плодове и зеленчуци, и модерното оранжерийно производство“, припомнил заместник-министърът на първомайци онова, което те отдавна си знаят.

Той пожелал на участниците в празника да продължат да развиват успешно общината и да продължат да постигат успехи, които да са пример за поколенията.

А нямаше да бъде никак трудно Неков и екипът му да открият пресечните точки между труда и ведомството,в  което работят – с конкретни примери какво е направено или може да се направи за подобряване на условията на работа в селскостопанското производство, за облекчаване на процесите в дейността на производителите и предприятията, за намаляване на бюрокрацията, за да може на онези, които с труд създават хранителните продукти за трапезата ни, да остава повечко време и искрено желание да ги отглеждат, вместо да търчат по институциите. Или как средствата, отпускани от министерството, да стигнат до онези, които полагат труда в селското стопанство, за да успяват да осигурят на себе си и своите семейства необходимите средства за съществуване на фона на резкия ръст на инфлацията. От цифрите, които е изтърсил на ангро пред първомайци, полза – освен за чиновническо биене в гърдите – няма, защото липсва база за сравнение, а и по-голямата част от резултатите не са вследствие на дейността на настоящия екип в МЗ. При това положение в реда на нещата е допускането, че онова, което могат да отчетат за малко над 4 месеца на постовете, би прозвучало смешно на хората на площада като абсолютна стойност, а сравнението не би отчело ускоряване в усвояването на средствата в сравнение с периода, когато в МЗ властваха други.

В заключение можем да посочим, че екипът на заместник-министър Неков не е в състояние да предложи нещо различно от общи приказки по темите, по които той се изказва, а понякога се затруднява да открие дори връзка с тях, както е и в конкретния случай. С 2 думи – има проблем с позиционирането на чиновника в публичното пространство. В крайна сметка не е никак чудно, че ореолът окол главата на „Любимец 15” от периода му на депутат в Европейския парламент, далеч от очите на  родната публика, вече излиня до степен на прокъсване на аурата. Подмените на заместник-министри в МЗ вече започнаха и няма причина процесът да не продължи – явно не всички фаворити са в състояние да се задържат на осигуреното им топло място, та понякога се налага да им се търси друго ...

Венцислав Дяков

Неков си преговори целите и приоритетите на МЗ пред първомайци
5256
 

Последни материали
Виж
МЗХ обясни как опростява изискванията по обвързаната подкрепа в Кампания 2024
Европейската комисия я обяви днес
Икономическа прогноза за ЕС и България през 2024 и 2025 г.
От 11 до 13 ноември в Саудитска Арабия
Подпомагат изцяло биофермери за участие в изложението BIOFACH в Рияд, ако кандидатстват за първи път
Срещу болестите
Причини за върховото гниене при доматите и как да го предотвратим?
Представител на Националната асоциация на професионалните агрономи
Агрономът Недков: Дъждовете са благословия за земеделците!
Еколози искат спиране на субсидиите за пашуващи животни
Свързани материали
Виж
Арестуваха негов заместник-министър, замесен в случай, по който е обвинен и Солски
Украйна остана без земеделски министър
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини