Начало » Новини » Страната
22.04.2022 г.

Рибарите в Балчик да изчакат чиновниците да проучат как да подобрят условията им на труд

Продължавало и ползотворното сътрудничество с производители и преработватели от сектора
Рибарите в Балчик да изчакат чиновниците да проучат как да подобрят условията им на труд

Снимка: МЗ

Вчера заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев посети Балчик и Каварна за срещи с рибари, производители и преработватели от сектора, на които поради липса на предварително подготвени инициативи от министерството му се е наложило да се справя с общи приказки. В ентусиазма си обаче от пресцентъра на министерството на земеделието са се напънали да представят това като актив за Бурджев, отразявайки случилото се в 2 съобщения.

Според първото от тях на среща в пристанището на Балчик с корабособственици и членове на екипажи на риболовни кораби, които са споделили актуалните проблеми и предизвикателства пред местната рибарска общност, заместник-министърът е заявил, че се проучват „възможностите за подобряване на инфраструктурата и условията на труд за рибарите, разтоварващи уловите” си там. Или с 2 думи – трай, коньо, за зелена трева. Елементарна менисжърска практика е да не правиш срещи по актуални проблеми, ако нямаш какво да предложиш, тъй като такива проблеми често изискват незабавни решения. Изпреварващото мислене обаче май не е силата на Бурджев – нека си приказват хората, ще видим има ли с какво да ги успокоим. Формалният и дистанциран подход е налице, важното е, че е имало слеща и от пресцентъра ще отразят събитието. Поне можеше да отчете какво е свършено за рибарите досега, ако има потенциала да го запомни. 

На съвместна среща с кмета на община Балчик Николай Ангелов пък са били обсъдени перспективите и ползите от бъдещо по-тясно сътрудничеството и партньорство с цел подобряване средата и условията на труд на рибарите. Пита се ако срещата не беше съвместна, щеше ли да е среща изобщо, но това са само подробности по темата какъв точно вятър вее между ушите на служителите в министерския пресцентър. По същество – явно още не са избистрени начините, по които могат да помогнат на рибарите да си вършат работата, и ще трябва още интелектуален напън, да не говорим за организационни качества, преди с бумтеж да бъде представен окончателният резултат.

При посещение „в най-голямата мидена ферма на Балканския полуостров  и в предприятие за преработка на миди в Каварна, изградени и модернизирани с финансовата подкрепа на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. (ПМДР)”, Бурджев е констатирал, че чиновниците продължават „ползотворното сътрудничество с производители и преработватели от сектор "Рибарство". Пак с 2 думи – на практика не е казал нищо. Той обаче се е запознал „с дейността и спецификите при преработката на миди и използваните в предприятието модерни технологии, утвърдени в световен мащаб като с най-ефективни и висококачествени характеристики”, се посочва във второто съобщение на министерския пресцентър. Дали от това са настъпили някакви ползи за предприятията или за самия заместник министър явно предстои да се разбере, тъй като констатациите на факти имат нулева информационна ценностл Изглежда идеята на пресцентъра е, че той е проконтролирал изпълнението на проектите, финансирани по морската програма, в технологичния им аспект. Само ще припомним, че имаше един бесен почитател на този тип контрол и той вече не е министър-председател. 

При посещението са били отчетени и социално-икономическите ефекти за региона от дейността на предприятието, както и възможностите за по-нататъшно развитие чрез сътрудничество между Управляващия орган на ПМДР и бизнеса, пише още във второто съобщение. Остава неясно за кое от посочените досега предприятия става дума, вероятно това за преработка на миди,а на израза „възможностите за по-нататъшно развитие чрез сътрудничество” би завидял и Остап Бендер. Остава в следващия си материал служителите в пресцентъра да успеят да включат и „обучението на двата пола по комплексния метод”, за да могат поне да уважат в достатъчна степен своя предшественик, великият комбинатор.

Че заместник-министърът е решил да се разходи до морето на държавна издръжка на фона на предстоящото хубаво време по Великден е повече от очевидно, но поне можеше да го подготвят малко по-добре, за да не се излага с общите приказки. Явно някой подчинен е попретупал работата или е решил, че с журналята от типа „копи-пейст”, нароили се масово в родното интернет-пространство, работата е в кърпа вързана. Почти е познал. 

А ако все пак от срещите на Бурджев са произлезли каквито и да било смислени резултати, очевидно някой е пропуснал да ги отрази. 

Венцислав Дяков

Рибарите в Балчик да изчакат чиновниците да проучат как да подобрят условията им на труд
6586
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
ДФЗ с важна новина за процедурите по ПМС 160
ДФЗ плати 4,2 млн. лева за нови инвестиции по Програмата за морско дело и рибарство
Рибари и хотелиери блокират Варна в протест срещу вятърните паркове в морето
За излизане на нови пазари, разширяване и модернизиране на производството
ЕК отпуска 1,4 милиарда евро на полските фермери и рибари
Рибарите излизат на протест, ако проектозаконът за перките не бъде оттеглен
По проект на МИРГ с финансиране от старата морска програма
Повишават информираността и безопасността на рибарите в Шабленско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини