От днес до 8 май включително Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършва редовните си проверки по пазарите - в обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите официални празници - Великден и Гергьовден, съобщиха от агенцията.
Инспекторите ще контролират производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на боята за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.
По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цветът на здравната маркировка (син цвят – месото е с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския), коректното предоставяне на информация за потребителите за страната на произход на месото. Инспекторите ще следят и за предлагане на размразено като охладено агнешко месо.
Ще се съблюдава начинът на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата. С цел мониторинг ще се вземат проби от пратките с яйца, влизащи през границите.
Агенцията осигурява и дежурни екипи по време на самите празнични дни – от 22 до 25 април включително; на 1 и 2 май и на Гергьовден – 6 май. Те ще бъдат организирани във всички областни дирекции на агенцията и ще действат по сигнали на граждани.
БАБХ припомня, че сигнали за нередности приема на Горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.