Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.04.2022 г.

Подходи към здравеопазването на лозата

Подходи към здравеопазването на лозата

На снимката: Проява на хлороза по листата на лозата

В поредицата „Преди да потърсите пестицидите” Синор БГ представи условия и мероприятия, които не са свързани с употребата на пестициди, но имат съществено значение за здравеопазването на културните растения. Новият материал по същество е продължение на поредицата, уточнявайки детайли от лозарството.

Осигуряването на здрав посадъчен материал е неотменно условие за успешното развитие на лозарството като растениевъден подотрасъл. Производството на посадъчен материал е дейност, осъществявана в разсадници (пепиниери). Разсадниците имат своя организация на поземления участък. Във всеки разсадник има място, където са отглеждани сортовете за размножаване, както и подложките, върху които ще бъде присаден и разпространен един или друг сорт според желанието на клиентите. Отглеждането на облагородените лози става в друг участък, където те развиват кореновата система.

Критични температури при овошките и методи на защита от слана и измръзване

Като цяло технологията е основана на вегетативното (безполово) размножаване. При него пренасянето на вирусни болести и фитоплазмени болести може да стане масово, ако в разсадника няма строг контрол на изходните сортове и подложки.

Какво включва контролът ?

Обследването в разсадника е насочено към установяването на аномалии в сортовите особености и признаци на вирусните болести. Всеки сорт има особености, които го отличават от другите сортове. В разсадниците очертанията на листата (големина на петурата, странични и опашни врязове) са важен ориентир. Други ориентири са наличието на власинки по петурата, силата на растеж и оцветяването на пръчките (леторастите). Общо взето специалистите, осъществяващи обследването, трябва да следят за сортовата автентичност.

Внимание, при обследването могат да бъдат забелязани аномалии ! Съществена аномалия е потиснатият растеж със скъсяване на разстоянието между отделните пъпки (възли). В специализираната литература може да бъде срещнато определението късовъзлие по лозата. Лози с късовъзлие трябва да бъдат маркирани и своевременно проверени за вирусна или фитоплазмена зараза чрез тест в специализирана лаборатория. Друг признак е промяната в оцветяването на петурата, която може да придобие златист или червеникав оттенък (снимка 1 и 2). В специализираната литература е описана т. нар. жълтеница по лозата. Пожълтяването може да бъде вследствие на инфекция, често от вирус или фитоплазма, или от неблагоприятни условия, най-често неблагоприятен хранителен режим. При отрицателни резултати за инфекция трябва да бъдат проведени изследвания за нарушено снабдяване с макро- и микроелементи, необходими за нормалното развитие на лозите. Съпоставките на картината на болестта и данните от лабораторните тестове ще определят крайното заключение за наличието на инфекция или неинфекциозна хлороза.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

(следва продължение)

Подходи към здравеопазването на лозата
9750
 

Последни материали
Виж
На заседанието си на 24 април
Европарламентът даде зелена светлина за промените в общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Най-старият обреден земеделски празник
Честит Трифон Зарезан!
В Сандански ще представят добри земеделски практики в лозарството и винарството
Министър Вътев ще посети райони с добри примери в земеделието
От 15 януари до 15 февруари 2024 г.
Едномесечен прием на проекти за екосъоръжения и за инвестиции в лозарския сектор
През този сезон наличието на трихинела при диви свине е голяма
БАБХ моли ловците да не подценяват трихинелозата
Иззети са останалите 30 килограма термично непреработени продукти
Лекуват от трихинелоза над 30 души, яли неизследвано месо от диво прасе
Предстоящо
На 12 октомври АгроХъб.бг ще представи иновации за умно лозарство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини