В поредицата „Преди да потърсите пестицидите” Синор БГ представи условия и мероприятия, които не са свързани с употребата на пестициди, но имат съществено значение за здравеопазването на културните растения. Новият материал по същество е продължение на поредицата, уточнявайки детайли от лозарството.
Осигуряването на здрав посадъчен материал е неотменно условие за успешното развитие на лозарството като растениевъден подотрасъл. Производството на посадъчен материал е дейност, осъществявана в разсадници (пепиниери). Разсадниците имат своя организация на поземления участък. Във всеки разсадник има място, където са отглеждани сортовете за размножаване, както и подложките, върху които ще бъде присаден и разпространен един или друг сорт според желанието на клиентите. Отглеждането на облагородените лози става в друг участък, където те развиват кореновата система.
Критични температури при овошките и методи на защита от слана и измръзване
Като цяло технологията е основана на вегетативното (безполово) размножаване. При него пренасянето на вирусни болести и фитоплазмени болести може да стане масово, ако в разсадника няма строг контрол на изходните сортове и подложки.
Какво включва контролът ?
Обследването в разсадника е насочено към установяването на аномалии в сортовите особености и признаци на вирусните болести. Всеки сорт има особености, които го отличават от другите сортове. В разсадниците очертанията на листата (големина на петурата, странични и опашни врязове) са важен ориентир. Други ориентири са наличието на власинки по петурата, силата на растеж и оцветяването на пръчките (леторастите). Общо взето специалистите, осъществяващи обследването, трябва да следят за сортовата автентичност.
Внимание, при обследването могат да бъдат забелязани аномалии ! Съществена аномалия е потиснатият растеж със скъсяване на разстоянието между отделните пъпки (възли). В специализираната литература може да бъде срещнато определението късовъзлие по лозата. Лози с късовъзлие трябва да бъдат маркирани и своевременно проверени за вирусна или фитоплазмена зараза чрез тест в специализирана лаборатория. Друг признак е промяната в оцветяването на петурата, която може да придобие златист или червеникав оттенък (снимка 1 и 2). В специализираната литература е описана т. нар. жълтеница по лозата. Пожълтяването може да бъде вследствие на инфекция, често от вирус или фитоплазма, или от неблагоприятни условия, най-често неблагоприятен хранителен режим. При отрицателни резултати за инфекция трябва да бъдат проведени изследвания за нарушено снабдяване с макро- и микроелементи, необходими за нормалното развитие на лозите. Съпоставките на картината на болестта и данните от лабораторните тестове ще определят крайното заключение за наличието на инфекция или неинфекциозна хлороза.
Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита
(следва продължение)