Начало » Новини » Страната
05.04.2022 г.

На 7 и 8 април семинари за фермери, организирани от „Съветите в земеделието”

Предстоящо
На 7 и 8 април семинари за фермери, организирани от „Съветите в земеделието”

sinor.bg

Четири семинари в различни части от страната се организират със съдействието на Националната служба за съвети в земеделието на 7 и 8 април. Първият е на 7 април и ще бъде практичен - в овощната градина на земеделски стопанин Маряна Томбакова от село Цалапица, общ. Родопи, обл. Пловдив.

Темата е „Резитби за формиране, подмладяване и плододаване в костилкови и семкови насаждения”, като лекторите са Националната служба за съвети в земеделието (Териториален областен офис /ТОО/ - Пловдив) и Аграрния университет в Пловдив

По време на семинара участниците ще се запознаят с основните принципи при резитбата за формиране и плододаване при дюли, череши и сливи, както и с резитбата за подмладяване при костилкови и семкови насаждения.

Във втората част на семинара участниците ще получат информация за условията за кандидатстване по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

Основните теми на информационния семинар са следните:

Резитба за формиране и плододаване на костилкови и семкови овощни насаждения – череши, сливи и дюли.

Резитба за подмладяване на костилкови и семкови овощни насаждения.

Условия за кандидатстване по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. - прием 2022 г.

За допълнителна информация и въпроси бихте могли да се свържете с г-н Ангел Търпов (експерт-координатор на ТОО - Пловдив на НССЗ), тел. за връзка: 0889 609 199; e-mail: plovdiv.m@naas.government.bg.

На 8 април ще се проведат три други семинари. Първият е на тема „Къси вериги на доставка на земеделски продукти в контекста на Зелената сделка“ и ще се проведе онлайн от 10,30 часа до 12,15 ч.

Събитието се организира от Национална служба за съвети в земеделието (Териториален областен офис /ТОО/ - гр. Русе) и Русенски университет „Ангел Кънчев“. По време на онлайн семинара участниците ще се запознаят със стратегическото развитие на българското земеделие и неговите сектори в контекста на Зелената сделка, а и също и с маркетинг стратегии на секторно и регионално ниво. Ще научат за формиране на къси вериги на доставка, вкл. директни продажби, хранителни кооперативи, онлайн пазари и други. Участниците ще бъдат информирани за възможностите по подмярка 2.1.2 „Консултантски услуги за малки земеделски стопанства" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

Основните теми на информационния семинар са следните:

Стратегическо развитие на българското земеделие и неговите сектори в контекста на Зелената сделка.

- Местните пазари и късите вериги за реализация в контекста на зеления маркетинг;

- Формиране на къси вериги за реализация на регионални агро-продукти

Подмярка 2.1.2 „Консултантски услуги за малки земеделски стопанства" от Програмата за развитие на селските райони ПРСР 2014 - 2020 г.

Линкът за регистрация: https://forms.gle/KLtZL3eaB6qv8JqA8

Линк за достъп: https://us06web.zoom.us/j/89770888637

За допълнителна информация и въпроси бихте могли да се свържете с: г-жа Деница Гаджева (координатор, главен експерт в ТОО - Русе на НССЗ), тел: 0885 074 178, имейл: rousse.m@naas.government.bg

Вторият семинар на 8 април е присъствен и ще се проведе от 18 до 23 часа в Смолян, бул. „България“ 3А - залата на хотел „Кипарис Алфа” – Смолян. Събитието се организира от Национална служба за съвети в земеделието (Териториален областен офис /ТОО/ - Смолян) и Селскостопанска академия (Институт по животновъдни науки /ИЖН/ - Костинброд).

По време на семинара: участниците ще се запознаят със спецификата на пролетното подхранване при пчелните семейства и с подготовката на пчелните семейства за главната паша, съобразено с района за пчеларстване.

Ще бъде обърнато внимание и на възможностите за подпомагане на малките земеделски стопанства по подмярка 2.1.2 "Консултантски услуги за малки земеделски стопанства" по мярка 2 "Консултантски услуги, услуги по управление на стопанството и услуги по заместване в стопанството" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

Основните теми на информационния семинар са следните:

* Специфика на пролетното подхранване на пчелните семейства;

* Подготовка на пчелните семейства за първата главна  паша, съобразно района на пчеларстване;

* Възможности за подпомагане на малките земеделски стопанства по подмярка 2.1.2 "Консултантски услуги за малки земеделски стопанства" по мярка 2 "Консултантски услуги, услуги по управление на стопанството и услуги по заместване в стопанството" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

За допълнителна информация и въпроси бихте могли да се свържете с г-н Ивайло Гелов (гл. експерт в ТОО - Смолян на НССЗ), тел: 0876 215 045, имейл: smolian.m@naas.government.bg

Последният семинар на 8 април също е присъствен и е на тема „Технологии за създаване на насаждения от семкови овощни видове. Резитба за плододаване при ябълка и круша”.

Той ще се проведе от 10 до 13,30 часа в Монтана, бул. „Трети март“ 74, ет. 6, залата на ОД на ДФ „Земеделие“  - Монтана. Демонстрацията ще бъде същия ден в овощната градина на земеделски стопанин Енгелс Ангелов - с. Гаврил Геново, общ. Георги Дамяново, обл. Монтана.

Събитието се организира от Национална служба за съвети в земеделието (Териториален областен офис /ТОО/ - Монтана) и Селскостопанска академия (Институт по земеделие - гр. Кюстендил)

По време на семинара: участниците ще се запознаят с основните моменти при създаването на семкови овощни видове. Ще бъдат дискутирани въпроси при създаване и отглеждане на ябълки и круши до период на плододаване. Участниците ще се запознаят с основните принципи на резитба за плододаване при ябълка и круша, както и основни формировки на короната при този вид култури изпитани и доказани у нас.

Във втората част на семинара присъстващите ще бъдат запознати с възможностите за подпомагане на младите фермери по подмярка 6.1 „Създаване на стопанства на млади фермери“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

Основните теми на информационния семинар са следните:

* Основни технологични моменти при създаването на семкови овощни видове;

* Особености при отглеждането на семкови овощни видове (ябълки и круши) до встъпване в плододаване;

* Резитба за плододаване при ябълка и круша. Системи за формиране на короната при ябълка и круша – демонстрация;

* Възможности за подпомагане на младите фермери по подмярка 6.1 „Създаване на стопанства на млади фермери“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

За допълнителна информация и въпроси бихте могли да се свържете с г-н Григорий Димов (координатор на ТОО - Монтана на НССЗ), тел.: 0888 226 825, е-mail: montana.m@naas.government.bg.

На 7 и 8 април семинари за фермери, организирани от „Съветите в земеделието”
7298
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
От днес до 5 декември
Точен график със семинарите за начеващи биофермери
Предстоящо
В програмата на Добричкия панаир очаквайте семинари по европрограмите
Предстоящо
От 7 до 10 март ще има още семинари по Стратегическия план
Първата среща е в Смолян, следващата - в Първомай
Нов фермерски съюз организира семинари по бъдещата ОСП
Началото е насрочено за 2-и декември
НАЗ организира зимни уебинари на тема „Земеделие от ново поколение“
Предстоящо
Семинари за програма рибарство на 28-и и 29-и август
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини