Начало » Хоби земеделие » Малката градина
31.03.2022 г.

Розовите домати навлизат към западния свят

Розовите домати навлизат към западния свят

Преди 10-12 години малко се знаеше за розовия домат в Централна – Източна Европа (с изключение на България), но по това време той беше вече най-популярният вид домат в света - поради голямото потребление в Източна Азия, особено в Китай и Япония. Традиционен е само в България, където е 95% от общия пазар на домати.

Отскоро можем да видим че розовите домати навлизат към западния свят. Първо в Полша. Там взе доста голям пазарен дял за кратък срок. В момента розовия домат е 50-60% от световния пазар. Русия също започна консумацията му, поради отличните вкусови качества. Потребителите са готови да платят с до 50% повече. Този успех доведе и до нещо друго - че страните доставчици започнаха да отглеждат розови домати като Узбекистан, Азербайджан и Казахстан. От няколко години розовият домат може да бъде открит и в балканските държави (Северна Македония, Албания, Сърбия).

Розовият домат Manusa RZ F1 - с невероятен вкус и високи добиви!

Защо е толкова популярен? Съдържанието на захари е сравнително високо (5 - 5,6 Brix), но едва ли е достатъчно за превъзходния вкус. Текстурата е мека, почти месеста. Съотношението захар-киселина също е специално. Той съдържа сравнително ниско ниво на киселина, но не на последно място трябва да споменем и уникалния вкусов фактор наречен „умами“

Какво е „умами“ ? От японски език „умами“ може да се преведе като  "пикантен, апетитен на вкус ”. Това е един от петте основни вкусове ( заедно със сладко, кисело, горчиво, солено ).  Този вкус е характерен за бульоните и варените меса.  Тъй като „уамами”  има свои собствени вкусови рецептори, които не произтичат от комбинация с традиционно признатите вкусови рецептори, учените считат „умами“  за отличителен вкус. Храните със силен вкус на „умами“ включват бульони, супи, миди, риба и рибни сосове, домати, гъби, хидролизирани растителни протеини, екстракти от месо, някои сирена, соев сос и дори човешката кърма.

Розовият цвят произхожда от липсващи пигменти във външните клетъчни слоеве. Поради тази причина външния цвят е розов с лилави оттенъци. Има два типа: Китайски и Японски/Momotaro тип. Китайският е по-голям, около 200-400 гр, плоско-кръгъл, с по-малко наситен цвят и не толкова кисел на вкус.  Momotaro е по-малък, 120-200 гр. Той има наситен розов цвят, а вкусът е по-характерен поради по-високата киселинност. И двата вида са многослойни домати.

Розовите домати навлизат към западния свят
8450
 

Последни материали
Виж
Портфолиото и промоциите на БАСФ за 2024 г. при житни – точен избор в условията на климатични промени!
Нападат дори пипера
Голям луков листояд и луков скритохоботник
Европейска комисия
Междинна оценка на Механизма за възстановяване и устойчивост
Министър Вътев ще участва в научни конференции за производството на храни и за климатичните промени
Министри и кметове обсъдиха как Природен парк „Витоша“ да стане зона за устойчиво развитие на спорта и туризма
ДФЗ ще утвърди указания и ресурс за съфинансиране на застраховки в растениевъдството за 2024 г.
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини