Начало » Хоби земеделие » Малката градина
31.03.2022 г.

Розовите домати навлизат към западния свят

Розовите домати навлизат към западния свят

Преди 10-12 години малко се знаеше за розовия домат в Централна – Източна Европа (с изключение на България), но по това време той беше вече най-популярният вид домат в света - поради голямото потребление в Източна Азия, особено в Китай и Япония. Традиционен е само в България, където е 95% от общия пазар на домати.

Отскоро можем да видим че розовите домати навлизат към западния свят. Първо в Полша. Там взе доста голям пазарен дял за кратък срок. В момента розовия домат е 50-60% от световния пазар. Русия също започна консумацията му, поради отличните вкусови качества. Потребителите са готови да платят с до 50% повече. Този успех доведе и до нещо друго - че страните доставчици започнаха да отглеждат розови домати като Узбекистан, Азербайджан и Казахстан. От няколко години розовият домат може да бъде открит и в балканските държави (Северна Македония, Албания, Сърбия).

Розовият домат Manusa RZ F1 - с невероятен вкус и високи добиви!

Защо е толкова популярен? Съдържанието на захари е сравнително високо (5 - 5,6 Brix), но едва ли е достатъчно за превъзходния вкус. Текстурата е мека, почти месеста. Съотношението захар-киселина също е специално. Той съдържа сравнително ниско ниво на киселина, но не на последно място трябва да споменем и уникалния вкусов фактор наречен „умами“

Какво е „умами“ ? От японски език „умами“ може да се преведе като  "пикантен, апетитен на вкус ”. Това е един от петте основни вкусове ( заедно със сладко, кисело, горчиво, солено ).  Този вкус е характерен за бульоните и варените меса.  Тъй като „уамами”  има свои собствени вкусови рецептори, които не произтичат от комбинация с традиционно признатите вкусови рецептори, учените считат „умами“  за отличителен вкус. Храните със силен вкус на „умами“ включват бульони, супи, миди, риба и рибни сосове, домати, гъби, хидролизирани растителни протеини, екстракти от месо, някои сирена, соев сос и дори човешката кърма.

Розовият цвят произхожда от липсващи пигменти във външните клетъчни слоеве. Поради тази причина външния цвят е розов с лилави оттенъци. Има два типа: Китайски и Японски/Momotaro тип. Китайският е по-голям, около 200-400 гр, плоско-кръгъл, с по-малко наситен цвят и не толкова кисел на вкус.  Momotaro е по-малък, 120-200 гр. Той има наситен розов цвят, а вкусът е по-характерен поради по-високата киселинност. И двата вида са многослойни домати.

Розовите домати навлизат към западния свят
9542
 

Последни материали
Виж
Водата за пиене на Истанбул свъшва след 85 дни
Конгрес по зелени биотехнологии събра международната научна общност в София
Карантинна опасност – картофен молец
Шумен и Плевен
Главчев разпореди на екоминистерството да се задейства за разрешаване на водната криза
Сушата преди това обаче забавя развитието на посевите с 2-3 седмици
Условията бяха удовлетворителни за есенниците в Украйна през октомври
Приемът ще започне през януари 2025 г.
Готови са критериите за подбор на браншови проекти за обучение на фермерите
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини