Начало » Новини » Света
25.03.2022 г.

Цената на хляба в Милано стигна 8 евро за килограм

Заради зависимостта на Италия от вноса на зърно и поскъпването на горивата
Цената на хляба в Милано стигна 8 евро за килограм

Цените на хляба, макаронените изделия и месото в Италия се повишават, тъй като страната внася голяма част от потребяваната пшеница от Източна Европа, а 80% от слънчогледовото олио – от Украйна, както и големи количества царевица за изхранване на животните, съобщи „Евронюз”.

В градовете от Болоня през Бари до Тренто цената на килограм хляб надхвърля 6 евро, а в Милан достигна 8 евро, обявиха от най-голямата асоциация на производители и търговци със селскостопанска продукция и храни на Апенините Coldiretti. За сравнение – през ноември в Милано килограм хляб струваше 4,25 евро.

Най-евтино се продава насъщният в Неапол, където максималната цена за килограм остава 2 евро.

От браншова организация не пропускат да посочат и повишаването на цените на енергоносителите в Италия като причина за поскъпването на хранителните стоки, като се позовават на данни на Националния статистически институт (Istat) на страната за февруари. През миналия месец цените на брашното са нараснали с 9%, на макаронените изделия – с 12%, а най-силен е ръстът при растителните масла (с 19%) и зеленчуците (17%). От Coldiretti подчертават, че 85% от хранителните стоки в страната се доставят в магазините с автомобилен транспорт, а при поскъпването на горивата разходите на предприемачите и потребителите нарастват лавинообразно с риск да предизвикат „психоза, масово запасяване и спекула”. „Заради поскъпването на енергоносителите селското стопанство трябва да плаща допълнителни сметки от поне 8 млрд. евро в сравнение с миналата година, което поставя под заплаха реколтата, животновъдството и националната преработваща промишленост, както и снабдяването с храни на 5,6 млн. италианци, които изпаднаха в състояние на бедност”, изтъкват оттам. Ръстът на цените на енергоносителите спира тракторите в полето, затваря оранжериите и градините и блокира риболовните кораби в пристанищата, увеличавайки зависимостта от вноса на храни. По-конкретно поскъпването на дизеловото гориво за траулерите с 90% принуждава рибарите да намалят излизанията си в морето, а на сушата заради цените на горивата всяки трети производител на селскостопански продукти е принуден да свие производството.

Наскоро от прокуратурата в Рим отвориха следствено дело заради рязкото повишаване на цените на газта, електроенергията, бензина и дизеловото гориво, до които се стигна с изострянето на кризата в Украйна. Италианският министър на екологичния преход Роберто Чинголани пък определи скока на цените на горивата в страната „колосална афера”. По последни данни на специализираното местно издание Quotidiano Energia само за няколко дни цените на дизела и бензина в Италия се бяха повишили с 2,2-2,4 евро за литър.

Цената на хляба в Милано стигна 8 евро за килограм
9643
 

Последни материали
Виж
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Свързани материали
Виж
В Италия
Запорираха имущество на трима фермери за 226 000 евро
За да спаси градините и дворовете от нашествието на животните
Италиански остров подарява кози на всеки желаещ
ЕП запорира 320 хиляди евро на хлебопроизводител в Палермо
Четирима фермери от Палермо изгоряха с 470 000 евро за измама
Разкриха крупна измама за 2,8 млн. евро със субсидии за млади фермери
Компанията за производство на зехтин в Италия е обвинена в измама и укриване на данъци в Сицилия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини