Начало » Новини » Коментари
24.03.2022 г.

Атидже Алиева: Разрушени са 80% от пристанищата за износ на пшеница от Украйна

Европарламентът днес приема резолюция по мерките на Еврокомисията
Атидже Алиева: Разрушени са 80% от пристанищата за износ на пшеница от Украйна

sinor.bg

Ситуацията със селскостопанския сектор в Украйна е критична, като експортът през пристанищата е блокиран заради разрушените около 80% от съоръженията, задават се огромни проблеми и с пролетната сеитба. Това е съобщил украинският министър на земеделието Роман Лешченко при изслушването му пред Европейския парламент (ЕП), където е представил пакет от искания за съдействие от страна на държавите-членки. (Късно вчера агенция Ройтерс съобщи, че украинският министър е подал оставка). 

Подробности от изслушването на министъра в ЕП представи евродепутатът Атидже Алиева-Вели в интервю за БНР. Лешченко е уведомил народните представители, че износът на зърно е блокиран изцяло. Затова е поискал съдействие от европейските институции да бъде отворен „зелен коридор” за износ на земеделска продукция и за внос на суровини.В момента украинските стопани се нуждаят силно от доставка на торове, семена и препарати за растителна защита. Поради военните действия денем фермерите помагат на войската, а нощем извършват земеделската си дейност, е посочил още украинският министър.

Лешченко все пак е уверил евродепутатите, че няма опасност от криза с храните. В момента Украйна има достатъчно зърнени запаси.

Политиките в Европейския парламент

Алиева-Вели коментира и предложения вчера от Европейската комисия пакет от мерки, насочен за компенсиране на земеделските стопани в ЕС заради кризата в Украйна и последващите санкции. Днес се очаква Европейският парламент да излезе с резолюция по тези предложения.

Допълнителната помощ, която Еврокомисията предоставя за финансово подпомагане на земеделците в ЕС, е 500 млн. евро плюс средствата от Кризисния фонд.

През 2022 година всички държави в ЕС могат отново да преведат авансово по-голям процент от директните плащания за земеделските си производители. Така родните фермери могат да получат още в края на годината до 80% вместо до 50% от директните си плащания. При плащанията по ПРСР авансовите вноски нарадстват до 70%, припомни евродепутатът.  

 Алиева подчерта особено силно възможността на държавите членки допълнително да осигурят до 200% повече държавни помощи, които обаче трябва да бъдат мотивирани. Особено силна е потребността от подпомагане на животновъдите, обясни българският евродепутат.

В пакета от мерки е разрешено на държавите-членки да въвеждат и диференцирани ставки за данъка върху добавената стойност (ДДС). Според Алиева българското правителство би могло да въведе тази преференция, след като бъдат направени съответните разчети за въздействието на по-ниския данък върху бюджета.

Атидже Алиева: Разрушени са 80% от пристанищата за износ на пшеница от Украйна
8007
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини