Начало » Новини » Коментари
24.03.2022 г.

Атидже Алиева: Разрушени са 80% от пристанищата за износ на пшеница от Украйна

Европарламентът днес приема резолюция по мерките на Еврокомисията
Атидже Алиева: Разрушени са 80% от пристанищата за износ на пшеница от Украйна

sinor.bg

Ситуацията със селскостопанския сектор в Украйна е критична, като експортът през пристанищата е блокиран заради разрушените около 80% от съоръженията, задават се огромни проблеми и с пролетната сеитба. Това е съобщил украинският министър на земеделието Роман Лешченко при изслушването му пред Европейския парламент (ЕП), където е представил пакет от искания за съдействие от страна на държавите-членки. (Късно вчера агенция Ройтерс съобщи, че украинският министър е подал оставка). 

Подробности от изслушването на министъра в ЕП представи евродепутатът Атидже Алиева-Вели в интервю за БНР. Лешченко е уведомил народните представители, че износът на зърно е блокиран изцяло. Затова е поискал съдействие от европейските институции да бъде отворен „зелен коридор” за износ на земеделска продукция и за внос на суровини.В момента украинските стопани се нуждаят силно от доставка на торове, семена и препарати за растителна защита. Поради военните действия денем фермерите помагат на войската, а нощем извършват земеделската си дейност, е посочил още украинският министър.

Лешченко все пак е уверил евродепутатите, че няма опасност от криза с храните. В момента Украйна има достатъчно зърнени запаси.

Политиките в Европейския парламент

Алиева-Вели коментира и предложения вчера от Европейската комисия пакет от мерки, насочен за компенсиране на земеделските стопани в ЕС заради кризата в Украйна и последващите санкции. Днес се очаква Европейският парламент да излезе с резолюция по тези предложения.

Допълнителната помощ, която Еврокомисията предоставя за финансово подпомагане на земеделците в ЕС, е 500 млн. евро плюс средствата от Кризисния фонд.

През 2022 година всички държави в ЕС могат отново да преведат авансово по-голям процент от директните плащания за земеделските си производители. Така родните фермери могат да получат още в края на годината до 80% вместо до 50% от директните си плащания. При плащанията по ПРСР авансовите вноски нарадстват до 70%, припомни евродепутатът.  

 Алиева подчерта особено силно възможността на държавите членки допълнително да осигурят до 200% повече държавни помощи, които обаче трябва да бъдат мотивирани. Особено силна е потребността от подпомагане на животновъдите, обясни българският евродепутат.

В пакета от мерки е разрешено на държавите-членки да въвеждат и диференцирани ставки за данъка върху добавената стойност (ДДС). Според Алиева българското правителство би могло да въведе тази преференция, след като бъдат направени съответните разчети за въздействието на по-ниския данък върху бюджета.

Атидже Алиева: Разрушени са 80% от пристанищата за износ на пшеница от Украйна
7898
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини