Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.03.2022 г.

Обработване на ябълковата градина срещу болести и вредители

Обработване на ябълковата градина срещу болести и вредители

Правилната грижа за овощните дървета гарантира не само добра реколта, но увеличава и дълголетието им. Те трябва да получат навременна защита от болестите и вредителите, които ги нападат. Тази защита на ябълковите дървета започва още в края на зимата и началото на пролетта.

Етапи на пролетното обработване на ябълковите дървета

Специалистите разделят процеса на пролетното третиране на четири етапа в зависимост от времето и задачите, които трябва да бъдат решени.

Етап първи

Този етап овощарите наричат обработване „по голи клони“, защото дъветата са все още в зимен покой. Извършва се преди затопляне и настъпване на сокодвижението – пъпките не са набъбнали. Сроковете зависят от региона и температурните условия, но обикновено започва през март.

Правила на зимното присаждане

На този етап се лекуват щетите, причинени от зимните студове и гризачите, унищожават се спорите на патогенните гъбични заболявания, както и зимуващите форми на различни вредители.

Обработването се извършва в следния порядък:

– отделят се счупени и увредени от студовете или вредители клони, а на младите дървета се извършва формираща резитба;

– почистване на участъците с повредена или наранена кора;

– пукнатини, рани и срезове се покриват с градински лак или боя на базата на натурални масла;

– стволовете и основните скелетни клони се варосват;

– пръскане с препарати, предпазващи от гъбични патогени (Хорус 50 ВГ, 3% бордолезов разтвор, карбамид, меден сулфат, железен сулфат и др.);

– при пръскане за унищожаване на презимували под кората вредители е полезно да се обработва и повърхността на почвата под дърветата.

Много важен е изборът на време за пръскане, защото този сезон е много неустойчиво. Желателно е да бъде сухо, безветрено, облачно, но без валежи в следващите денонощия, защото ефективността от профилактиката ще бъде сведена до нула.

Етап втори

Третирането на „зелен конус“ се извършва тогава, когато пъпките започват да набъбват и сменят цвета си, но все още не са цъфнали. Основната задача е въздействие върху вредителите, които активно увреждат ябълковите дървета (хоботници, ябълков цветоед и др.). Ако растенията през изминалия сезон са били увредени от струпясване или плодово гниене, тогава се прави третиране с 1% бордолезов разтвор или се използва комбинация между инсектицид и фунгицид. Те трябва да бъдат съвместими (Хорус с Децис или друга комбинация).

Подходящо на този етап е прилагането на механични методи и ловни пояси върху стволовете на ябълковите дървета. Те не позволяват на вредителите, презимували в почвата под дърветата да изпълзят върху короната. Поясите са ефективни и срещу мравките, които разнасят листните въшки по ябълковите дървета.

Трети етап – на „розова пъпка“

Този етап е много важен и започва тогава, когато цветните пъпки вече са набъбнали, но не са се отворили. Това е време на висока активност на ябълковия плодов червей. Вредителят снася яйцата си точно в пъпките, а излюпените ларви започват своята дейност още при формиране на завръзите. В резултат на това голяма част от тях падат, а останалите узряват червиви преждевременно.

Ябълковите дървета се увреждат още от ябълкова листна бълха, акари, листозавивачки и въшки. Те са чувствителни към действието на универсални инсектициди – Вазтак, Фуфанон и др. При силно увреждане от гъбични заболявания ябълковите дървета се нуждаят от повторно третиране с подходящи препарати. В този момент не е желателно използването на препарати, съдържащи меден сулфат. Могат да се използват фунгициди като Скор, Хорус и други, активни при температури над 10 градуса по Целзий. Добре е да се използват биопрепарати – Лепидоцид, Битоксибацилин и др.

Четвърти етап – обработване на завръзите

По време на цъфтежа третирането в ябълковата градина се прекратява за кратко, защото повечето препарати (даже тези, които се считат за безвредни за опрашителите) влияят лошо на процесите на опрашване и формиране на завръзите. Последващото обработване се прави тогава, когато вече са опадали и последните венчелистчета и са формирани завръзите, като големината им е с диаметър под 1 см. Използват се инсектициди, които са активни срещу плодов червей, плодова оса, акари и въшки.

Дърветата на този етап трябва внимателно да се огледат за пръстенотворка или други видове гъсеници, както и за ябълков молец. Обновяването на ловните пояси ще бъде от полза.

При третиране с химични препарати на ябълковите дървета е задължително да се използват средства за защита, като трябва да се спазват и всички инструкции на производителите за дозиране и приложение.

Тези профилактични мероприятия не са задължителни – трябва да се ръководим от конкретната ситуация и да не злоупотребяваме не само със силните химични препарати, но и с относително безвредните (меден сулфат и бордолезов разтвор).

Народните средства са по-малко ефективни, а при висока степен на поразяване не трябва да си губим времето. Могат да се използват при повторно обработване след силни химични препарати. Действието им ще бъде поддържащо.

Обработване на ябълковата градина срещу болести и вредители
15064
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Kubota Corporation и UV Boosting съвместно ще внедряват иновации в лозарството и овощарството
Спешни мерки след градушка при лозя и овошки
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини