Начало » Пазари » Зърно
14.03.2022 г.

Cargil: Храната е основно човешко право и не трябва да се ползва като оръжие

Търговска политика
Cargil: Храната е основно човешко право и не трябва да се ползва като оръжие

sinor.bg

В края на миналата седмица една от най-големите частни компании Cargil, профилирана в глобалната  търговия със селскостопански стоки, направи официално изявление, с което дебело подчерта, че „храната е основно човешко право и никога не трябва да се ползва като оръжие” (Food is a basic human right and should never be used as a weapon).

На 7 март в търговските среди се появиха информации, че двата  световни гиганта в аграрния бизнес Cargill Inc и Archer-Daniels-Midland Co (ADM) се изтеглят от Русия. В петък от съобщенията за пресата и на двете компании обаче се разбра, че не става въпрос за намаление на бизнес активността и инвестициите в Русия, като в същото време ще продължат дейността на основните предприятия и съоръжения, свързани с  производството на продоволствени стоки и фуражни компоненти там.

Тунис и Алжир закупиха скъпо зърно

„Ще продължим работата на основните предприятия за производство на храни и фуражи в Русия. Храната е основно човешко право и никога не трябва да се използва като оръжие. Регионът играе важна роля в глобалната хранителна система и е важен източник на основните продоволствени компоненти “, се казва в изявлението на Cargill. Компанията започна официалната си дейност в Русия през 1991 г., отваряйки първото си представителство в Москва, въпреки, че бизнес отношенията с Русия започнаха преди повече от 30 години. Постепенно компанията разширява присътвието си във всички значими за аграрния бизнес региони на Руската федерация.

На 11 март Cargill премахна подробностите за бизнеса си в Русия и Украйна от своя уебсайт. Но спомените от тези данни все още ги има в мрежата. За Cargill в Русия работят около 2 500 души, а инвестициите на компанията в местния агробизнес надхвърлят 1,1 милиарда долара. Говорител на Cargill каза, че информацията е премахната, тъй като сумата на  инвестициите не е отразена коректно. Компанията не  предостави актуализирана информация  за размера на инвестициите.

Междувременно конкурентната на Cargill  ADM коментира, че нейният бизнес в  Русия е доста ограничен и тя ще намали операциите си в Русия, но това няма да засегне дейностите  „свързани с производството и транспорта на основни хранителни стоки и суровини“.

Другата голяма международна компания Bunge в средата на миналата седмица декларира, че спира експортните операции в Русия, но в същото време се разбра, че маслоексракционният завод на Bunge, който е един от най-големите в Русия, ще продължи да работи за вътрешния пазар.

От казаното по-горе се създава впечатление, че големите международни компании на думи декларират драстично намаление на дейността си в Русия, но всъщност нямат намерение да се изтеглят от този стратегически за аграрния сектор пазар.

Cargil: Храната е основно човешко право и не трябва да се ползва като оръжие
5979
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини