Начало » Новини » Страната
03.03.2022 г.

На 3 март да отдадем почит на освободителите си!

Националният празник на България
На 3 март да отдадем почит на освободителите си!

Паметникът в Панагюрище Снимка: sinor.bg

На 3 март България се прекланя пред своите освободители – всички онези руски, финландски, румънски, полски войници и доброволци от цяла Европа, за които свободата на онеправданите българи е била нравствен дълг в помощ на ближния си! Без да правим аналогии със съвременността, нека се абстрахираме от политиките и се обърнем към идеалите на онази епоха.

Защото преди 144 години на този ден България се е освободила от петвековното османско иго! И това става с подписването на Санстефанския предварителен мирен договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877 – 1878 г., подписан на 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г.

Според договора от Сан Стефано България с малки изключения припокрива картата на Екзархията от 1870 г. В границите влизат Северна България (без Северна Добруджа, която се дава на Румъния), цяла Тракия (без района на Гюмюржина и Одрин) и Македония (без Солун и Халкидическия полуостров). След извоюване на националната независимост се създават още две епархии - Неврокопска и Старозагорска. Общата площ е над 170 000 кквадратни километра и според него освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска.

Този договорът е предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили, който обаче е ревизиран по време на Берлинския конгрес, открит на 13 юни 1878 г. В него участват Русия, Англия, Австро-Унгария, Франция, Германия и Турция, които разделят България на пет части - Северна България и Софийския санджак формират васалното Княжество България, което плаща ежегоден данък на турския султан, има своя милиция и се ръководи от княз, избиран от народа, но със съгласието на Великите сили и султана. Земите между Стара планина и Родопите се обособяват в отделна автономна област с име Източна Румелия, управлявана от генерал-губернатор, назначаван от Високата порта.

Отделно са Македония и Одринско, които остават в пределите на Османската империя под пряката власт на султана. Градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа.

За първи път 3 март се чества официално през 1879 г. във Велико Търново, когато Антим I, първият екзарх на Българската екзархия, по онова време председател на Учредителното народно събрание, отслужва панихида в църквата „Св. Богородица" в присъствието на депутати и граждани.

Две години след края на войната, на 3 март 1880 г. в София започва да се празнува Денят на възшествието на престола на тогавашния руски император Александър II. И едва от 1888 г. трети март започва да се празнува се като Ден на Освобождението на България от османско владичество.

Скоро след 9 септември 1944 г. обаче този празник е обявен за шовинистичен и чак до 1979 г. не се отбелязва тържествено. Едва през 1978 година, с решение на Политбюро на ЦК на БКП честването му е възстановено по повод 100-годишнината от подписването на Санстефанския договор.

От 1979 г. той се отбелязва всяка година на 3 март (но не като официален празник). С решение на Народното събрание през 1991 г. Денят на Освобождението на България от османско владичество е обявен за национален празник на републиката ни.

На 3 март да отдадем почит на освободителите си!
4078
 

Последни материали
Виж
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Свързани материали
Виж
Честит 3 март!
За 146-и път България се прекланя пред подвига на своите освободители!
Националният празник
България празнува 145 години от Освобождението!
Да почетем паметта на падналите за Родината
България отбелязва 143 години от Освобождението!
142 години от Освобождението
Трети март е! Поклон пред героите-освободители!
Годишнини
България отбелязва 142 години от Априлското въстание
Националният празник
България празнува 140 години от Освобождението си!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини