Начало » Новини » Света
24.02.2022 г.

Как Германия ще изразходва средствата си по ОСП 2023-2027 г.

Провинциите сами определят как ще използват средствата по ПРСР
Как Германия ще изразходва средствата си по ОСП 2023-2027 г.

Стратегическият план на ОСП за Германия включва финансиране от ЕС в размер на около 30 млрд. евро за периода 2023-2027 г. Обхватът на финансиране засяга живота на около 40 милиона души в селските райони и е от значение за около 300 000 компании в селскостопанския сектор.

В бюджета на 1-ви стълб има три разходни пера: 12,78 млрд. евро за основни плащания, 8,38 млрд. евро за други директни плащания и 300 млн. евро за секторни програми. В бюджета на 2-ри стълб са предвидени 12,19 млрд. евро плюс 2,44 млрд. евро допълнителни плащания.

Австрия намалява директните плащания, залага по-силно на ПРСР в Стратегическия си план

Мерките от 2-ри стълб се проектират от министерствата на федералните провинции и включват например дейности свързани с околната среда и климата, насърчаване на растежа и развитието на компаниите в селските райони, както и инфраструктурни мерки. 52% от средствата от този стълб са насочени към устойчиво използване на природните ресурси, ¼ от средствата са предназначени да подобрят живота в селските райони чрез наука, иновации и дигитализация, а 17% от средствата са насочени към повишаване на конкурентоспособността на селското стопанство. Задълженията свързани с мерките агроекология и опазване на климата във Втори стълб, както и мерките за повишаване на хуманното отношение към животните съставляват 24% от бюджета. 1/5 от средствата са предвидени за насърчаване на развитието на биологичното земеделие. Развитието на местното сътрудничество чрез подхода LEADER представлява 14% от средствата. За широколентово покритие в селските райони са предвидени 7% от бюджета по 2-ри стълб.

Повече внимание към малките ферми чрез преразпределителното плащане

Средствата за укрепване на малките и средните стопанства и за компенсиране на значително по-високите разходи за тяхното управление, преразпределителното плащане ще бъде увеличено до 12% от директните плащания, в сравнение със 7% през настоящия програмен период. За ферма с 60 хектара това означава около 80% увеличение на добавката към основното плащане спрямо сегашния програмен период. За провинция Бавария, например, се очакват допълнителни 50 млн. евро годишно по тази схема, което пряко ще се отрази на доходите на баварските фермери.

С цел да се улесни включването на младите хора в земеделието, директното подпомагане за фермерите до 40 годишна възраст е удвоено от 1% на 2% от директните плащания. В Германия до 120 ха ще могат да бъдат субсидирани с допълнителни 70 евро/ха, в сравнение с 90 ха и 45 евро/ха през сегашния програмен период.

2% от 1-ви стълб са предвидени като обвързани с производството директни плащания, за да се даде специална подкрепа на фермерите с овце-майки, кози-майки и крави. Подпомагането на животно е 30 евро за овце и кози и 60 евро за крави. Още подробности за финансирането по тези схеми все още предстои да бъдат регулирани на федерално ниво.

С новото разпределение на средства за Германия от ЕЗФРСР - т.нар. 2-ри стълб на ОСП броят на фермите и делът на земеделските земи, подлежащи на подпомагане във федералните провинции ще се увеличат в бъдеще. В резултат Бавария ще получава 183,8 млн. евро годишно от 2023 до 2027 г. и почти 10% по-висок дял от средствата по ЕЗФРСР в сравнение с текущия период на финансиране – това са годишно 14,8 млн. евро повече в сравнение с настоящия програмен период. Прехвърлянето на директни плащания към 2-ри стълб ще се извърши на няколко стъпки до 2026 г. Средно за периода на финансиране от 2023 до 2026 г. преразпределението е малко над 12%. Тази промяна, която ще се прилага в цялата страна, означава средно 108 млн. евро по-малко директни плащания на година за баварските фермери. Средствата обаче не се губят в Бавария, тъй като съответната сума е налична във 2-ри стълб за държавни програми.

Чешкият Стратегически план в частта за екосхемите

25% от средствата за директни плащания в Германия са заложени като бюджет за новите екосхеми. Това съответства на еквивалента на около 60 евро/ха. С тези разпоредби се залага значително по-високо ниво на амбиция по отношение на биоразнообразието, опазването на климата и опазването на ресурсите.

Как ще се отрази всичко това на фермите в Бавария, например?

При представянето на националния стратегически план пред фермерската общност в Бавария министърът по земеделие на провинцията Михаела Канибер посочва, че така представеният план съдържа потенциал за създаване на повече стабилност за селскостопанските ферми в Бавария. „Трансформацията на селското стопанство в посока към устойчивост, опазване на околната среда и ресурсите поставя нашите фермери пред големи предизвикателства и изисквания. В резултат на постигнатите компромиси в зелената архитектура на новата ОСП нашите компании ще могат да получат по-добро възнаграждение за усилията си, да работят в съответствие с принципите за устойчивост и хуманно отношение към животните“, отбеляза тя.

В периода от 2021 г. до 2027 г. около 6,3 милиарда евро ще бъдат налични за фермерите по 1-ви стълб и 2,0 милиарда евро по 2-ри стълб в Бавария. По-конкретно от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) всяка година ще бъдат налични допълнителни 70 милиона евро, които ще представляват нови средства за преразпределителни плащания и по-високи ставки. Въпреки значителните съкращения в бюджета на ОСП на ниво ЕС, потокът от средства от ЕС към Бавария остава почти непроменен.

Източник: Bayerisches Staatsministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Forsten

Лилия Александрова

Как Германия ще изразходва средствата си по ОСП 2023-2027 г.
14443
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини