Начало » Новини » Света
18.02.2022 г.

В Украйна и Сърбия съветват фермерите да използват зимната влага, докато още я има

С промените в климата пролетта и високите температури идват рано при недостатъчни валежи
В Украйна и Сърбия съветват фермерите да използват зимната влага, докато още я има

През последните години се регистрира тенденция към намаляване на количествата паднали валежи през зимата в Украйна, като често те са смесени – не само сняг, а и мокър сняг и понякога дъжд. Това разнообразие обаче има много малко положителни последици както за посевите, така и за хидрологичната обстановка в страната, коментира ръководителят на отдела за селскостопанска метеорология към Хидрометеорологичния център на Украйна Татяна Адаменко, цитирана от електронното издание AgroPortal. „През тази година запасите от влага в почвата също са по-малко от желаното ниво, особено в южните области. Това се дължи отново на недостатъчните валежи както през януари, така и през първата десетдневка на февруари”, изтъква Адаменко.

Тя прогнозира слаби валежи в края на месеца в северните области, докато в южните и източните части на Украйна такива могат изобщо да не паднат. „Поради това по-добре е новите посеви да се планират по-рано, докато има събрана влага, а студеният период от този период на 2020 и 2021 г. сега е топъл”, съветва директорът на отдела.

Тя посочва също, че в сравнение със средните дългогодишни показатели през тази година в Украйна пристигането на пролетта избързва с почти 1 месец. Според нея обаче да се пожелава много топъл март не е на добре, тъй като част от студовете задължително ще се върнат ако не през април, то през май, и това може да се окаже гибелно за определени култури.

Междувременно сръбски експерти, цитирани от местната телевизия „Агро”, препоръчаха пролетната сеитба да бъде извършена колкото се може по-бързо, дори до края на февруари, стига метеорологичните условия да го позволяват. Те се позовават на сушата от миналата година в Сърбия, довела до значителен ведостиг на влага в продуктивния почвен слой.

„Ако не са влагани основните торове, съветът е това да стане преди брануването или сеитбата, за да може да проникнат колкото се може по-дълбоко. Брануването намалява повърхността на почвата, губеща много от необходимата влага. При този променлив климат поетата влага е добра основа за успешно производство. За съжаление ще трябва да се изправим пред уплътнени почви на много места, а миналата година показа колко са важни запасите от влага”, обяснява инж. Йован Сушич от подразделението в Сабач на Сръбската служба за професионални селскостопански консултации.

Според Сушич подлежащият на оран почвен слой трябва да бъде по-дълбок, при това колкото се може по-скоро, така че цялата влага да падне по-ниско, за да се задържи по-дълго и да е в състояние да обслужва растенията по-добре. „В този смисъл призовавам производителите да се приспособяват към климатичните промени колкото е възможно по-бързо. Не изпускайте всеки момент за провеждане на необходимите дейности”, съветва той.

В Украйна и Сърбия съветват фермерите да използват зимната влага, докато още я има
9687
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Поляците отблокираха границата с Украйна
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Земеделският министър плати гаранция от близо 2 милиона долара
Дъждовете в Украйна бавят сеитбата и може да се отразят на реколтата
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини