Начало » Новини » Света
26.01.2022 г.

Сърбия премахва за 6 месеца митото върху вноса на торове

За осигуряване на достатъчни количества за пролетната сеитба
Сърбия премахва за 6 месеца митото върху вноса на торове

Вносът на азотни торове и безводен амоняк в Сърбия ще бъде освободен от митнически такси през следващите 6 месеца с цел стабилизиране на вътрешния пазар и осигуряване на достатъчни количества за засяване на пролетните култури, обявиха от Сръбската търговска камара, цитирани от местната телевизия „Агро”. Споразумение в този смисъл е постигнато с правителството на страната и министерствата на селското стопанство и финансите по инициатива на камарата и нейните членове от Асоциацията на химическата индустрия и Асоциацията за растениевъдството на фона на рязко поскъпналите изкуствени торове през последните няколко месеца и очертаващия се недостиг на световния пазар заради спирането на работата на основни производители след значителното повишаване на цената на природния газ.

„Чудесно е, че тази икономическа инициатива бе приета, тъй като в момента на пазара в Сърбия няма достатъчни количества азотни торове, използвани през периода на сеитба. Мярката ще позволи безмитен внос и ще улесни снабдяването на фермерите. Важно е да се гарантира доброто снабдяване с изкуствени торове на сръбския пазар, така че селското стопанство да вложи необходимите количества за развитието на културите”, заяви секретарят на Асоциацията на химическата индустрия в камарата Драган Стеванович. Той припомни, че на световния пазар се усеща недостиг на торове, а зависимостта от вноса може да се предотврати само ако вътрешното производство нараства по-бързо от потреблението им. Според него отварянето на пазара в Сърбия особено за азотни торове е единственият начин за стабилизирането и редовното му снабдяване.

По данни на търговската камара Сърбия внася средно всяка година 450-500 хил. тона азотни торове и 200-250 хил. тона комплексни торове, най-вече от Русия, Австрия, Румъния, Унгария и Хърватия. Оттам припомниха, че в Сърбия има само трима производители на изкуствени торове - Elixir Prahovo, Elixir Zorka и PROMIST. Годишно те произвеждат около 550 хил. тона комплексни торове и между 30 хил. и 50 хил. тона карбамидно-амониев нитрат.

Сърбия премахва за 6 месеца митото върху вноса на торове
30381
 

Последни материали
Виж
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Кадрови промени
Президентът разписа указа за назначението на Георги Тахов като министър на земеделието и храните
Мнението на бранша
Нихат Расим: Отношението на търговските вериги е подигравка към труда на фермерите!
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини