Начало » Новини » Страната
26.01.2022 г.

До 22 февруари ще се приемат предложения за 11 нови защитени зони от „Натура 2000“

МОСВ
До 22 февруари ще се приемат предложения за 11 нови защитени зони от „Натура 2000“

sinor.bg

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщиха, че продължава процесът по разработване на подробни природозащитни цели за защитените зони от екологичната мрежа „Натура 2000“ . В тази връзка е публикуван проект за обществено обсъждане на нови 11 защитени зони, подготвени от експертен екип под ръководството на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, по който може да давате предложения до 22 февруари т.г.

Опазването на ниво защитена зона включва набор от конкретни цели, които трябва да бъдат изпълнени, за да се гарантира, от една страна, дългосрочното опазване на типовете природни местообитания и видовете в зоната, а от друга – че тя допринася за поддържане на благоприятното състояние на съответния тип природно местообитание и вид в биогеографския регион и страната. Определят се и мерките за опазване, изградени върху научни познания и качествена информация за състоянието на съответната зона, видовете и природните местообитания, предмет на опазване в нея, както и за основните въздействия и заплахи, които могат да им повлияят.

Мерки в земите с висока природна стойност

Активното участие на всички компетентни органи, заинтересовани страни и широката общественост е от ключово  значение при утвърждаването на природозащитни цели за зоните от екологичната мрежа „Натура 2000“.

Заинтересованите страни могат да изпращат становища, предложения, препоръки и коментари най късно до 22.02.2022 г. на адрес Министерство на околната среда и водите 1000, гр. София, бул. „Княгиня Мария Луиза“ 22, както и на ел. поща - edno_gishe@moew.government.bg .

МОСВ припомня, че все още не са изтекли сроковете за предоставяне на становища, предложения, препоръки и коментари по предходните пакети от специфични и подробни природозащитни цели за защитени зони, които са както следва:

-          До 31.01.2022 г. за 15 защитени зони, публикувани на-          https://www.moew.government.bg/bg/obstestveni-obsujdaniya-na-razraboteni-specifichni-i-podrobni-prirodozastitni-celi-na-nivo-zastitena-zona-za-15-zastiteni-zoni-ot-ekologichnata-mreja-natura-2000/

-          До 11.02.2022 г. за две защитени зони, публикувани на:

-          https://www.moew.government.bg/bg/obstestveni-obsujdaniya-na-razraboteni-specifichni-i-podrobni-prirodozastitni-celi-na-nivo-zastitena-zona-za-2-zastiteni-zoni-ot-ekologichnata-mreja-natura-2000/

Предоставянето за обществено обсъждане на специфични и подробни природозащитни цели за защитените зони от „Натура 2000“ е възприетият от МОСВ подход в процеса на приемането им.

Към момента общият брой на зоните, за които е възложено разработването на специфични и подробни природозащитни цели, е 86. В процес на приемане са разработените специфични цели за 43 защитени зони, от които 41 вече са предложени за обществено обсъждане. Разработването на специфичните и подробни цели на опазване за всички останали защитени зони е предвидено да бъде направено в рамките на проектно предложение, включено в проекта на Плана за възстановяване и устойчивост.

Документите са подготвени в съответствие с одобрената от министъра на околната среда и водите Концепция за разработване на специфични и подробни природозащитни цели на ниво защитена зона за зони от екологичната мрежа „Натура 2000“. Те са разработени конкретно за всяка защитена зона в изпълнение на насоките на Европейската комисия за постигане на пълно съответствие с изискванията на Директива 92/43/ЕИО за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и на Директива 2009/147/ЕО относно опазването на дивите птици и са разработени конкретно за всяка защитена зона.

До 22 февруари ще се приемат предложения за 11 нови защитени зони от „Натура 2000“
6497
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Обсъждани Промени в Наредба № 6
Разширяват се зоните за интервенцията „Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000”
МОСВ
До 29 септември се кандидатства за наградата на ЕК „Натура 2000“
Министерство на околната среда и водите
Законови промени в Натура 2000 обезсмислят управлението на зоните
От интервенциите в стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони
Започна прием за плащанията по Натура 2000 и необлагодетелстваните райони
Предстоящо
На 20 юни в Кюстендил представят планове в „Натура”
Нормативни промени
Субсидиите в Натура ще се дават за заявени 5 декара вместо досегашните 3
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини