Начало » Новини » Страната
26.01.2022 г.

Проектобюджетът пропуска по-нисък ДДС за храните, но залага над 111 млн. лв. обезщетения за фермерите

Министерство на финансите
Проектобюджетът пропуска по-нисък ДДС за храните, но залага над 111 млн. лв. обезщетения за фермерите

sinor.bg

В проектобюджета за 2022 г., който трябва да влезе в сила от 1 април тази година, в мерките за бизнеса са предвидени средства, които да компенсират  засегнатите от негативните ефекти от пандемията земеделски стопани, като за целта се заделят 111,5 млн. лв. допълнителни разходи по бюджета на фонд „Земеделие“. Това е записано в съкратения вариант на проекта на Министерството на финансите, който е качен на страницата на ведомството.

Въпреки призива на преработвателите да се намали данъкът върху добавената стойност (ДДС) за основните храни от потребителската кошница, финансовото министерство е планирало 265,3 млн. лв. за намалената ставка от 9%, но само за доставки на определени стоки и услуги – сиреч за ДДС-то в ресторантьорския бизнес, въведено още при предишното редовно правителство. Допуска се освобождаване от ДДС и мита и върху вноса на някои медицински стоки за борба с последиците от COVID-19, като ще се прилага нулева ставка за ДДС на доставките и вътреобщностните придобивания, но само на диагностични комплекти и ваксини срещу COVID-19 плюс и услугите, пряко свързани с тези изделия, четем в проекта.

Полша свали до нула ДДС за храните

В сектора на земеделието бюджет 2022 г. залага още допълнителни средства, които ще отидат в следните направления:

- 2 млн. лв. - за упражняване на пълен контрол върху вноса на готова продукция от земеделски и животински произход с оглед осигуряване на безопасност на храните и за повишаване качеството на  контролните функции на Българската агенция по безопасност на храните. Част от тези средства ще се насочат и за контрола в горите.

- 7 млн. лв. - за компенсиране на понесени 100% щети по земеделски култури в следствие на природни бедствия, настъпили през 2021 г. и за обезпечаване изплащането на обезщетения за щети през 2022 г.;

- 12 млн. лв. - за подкрепа на свиневъдите за хуманно отношение към животните и за обезпечаване на разходите на регистрираните ветеринарни лекари, свързани с имунопрофилактиката на животните;

- 8,5 млн. лв. - помощ De minimis за извънредна подкрепа на земеделските стопани;

- вече представените 111,5 млн. лв. - държавна помощ за осигуряване на ликвидност и достъп до финансиране на предприятията, които през периода на пандемията са изправени пред внезапен недостиг на средства;

- 11 млн. лв. - по преходната национална помощ за изплащане в пълен размер на преходната национална помощ за овце[1]майки и кози-майки;

- 8,3 млн. лв. - за изграждане на ефективно функционираща инфраструктура и капацитет за управление на рискови събития – защита от вредното въздействие на водите и градозащита;

По отношение на средствата, които националният бюджет ще отпуска за съфинансиране на оперативните програми, е видно, че държавата трябва да покрива голямата разлика между приходите и разходите на фонд „Земеделие”.

Според доклада на Министерството на финансите, разходите на фонда през 2022 г. по сметката на средствата от ЕС ще бъдат в размер на 945,8 млн. лв., а приходите на фонда за същия период се равняват на 755,8 млн. лв., така че разликата от 190 млн. лв. би трябвало да се покрие от държавата.

За 2023 г. тази разлика нараства, защото се очаква разходите на фонда да бъдат 1,144 млрд. лв., а приходите – 945,8 млн. лв. Разликата е 198,2 млн. лв.

През 2024 г. разходите на фонд „Земеделие” вече са планирани на 1,205 млрд. лв., а приходите ще бъдат едва 833,7 млн. лв. Така че разликата ще нарасне до 371,3 млн.лв.

Аналогична е картината и с бюджета на Националния фонд, където са представени приходите и разходите на държавата по всички оперативни програми, които ще се управляват през следващите три години. До 2024 г. страната ни трябва да заделя все по-голям ресурс, за да съфинансира европроектите.

Проектобюджетът пропуска по-нисък ДДС за храните, но залага над 111 млн. лв. обезщетения за фермерите
8667
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Според проучване на местната служба за защита на потребителите
Нулевият ДДС запази цените на 72 на сто от храните в Кипър
Управителен съвет ДФЗ
Одобрени са 9,5 млн. лева за възстановяване на ДДС по училищните схеми
НАП променя идентификационните номера по ДДС на физическите лица
Решения на Министерския съвет
Василев: Без пос терминали в ресторантите ДДС-то ще бъде вдигнато
Патентен данък за събирачите на билки - предложение
Данъчни промени - плащате само след получаване на касова бележка
Хлябът у нас се произвежда само от българска пшеница
Хлебари и сладкари няма да участват в протестите на земеделците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини