Начало » Хоби земеделие » Малката градина
07.01.2022 г.

Студоустойчивост на овощните култури

Студоустойчивост на овощните култури

Добре известно е, че студоустойчивостта на корените на овощните култури е много по-ниска от тази на надземната им част. Когато зимите са достатъчно заснежени – това не е никакъв проблем. В региони, в които снежната покривка е неустойчива, могат да възникнат сериозни увреждания и дори загуба, но често определящи са не толкова критичните температури, колкото състоянието на самите растения.

В природни условия е много трудно правилно да се оцени ролята на отделните фактори, защото развитието на растенията в годините се различава рязко.

Преди да потърсите пестициди за овошките

При създаване на нови сортове учените провеждат експерименти в контролирани условия, за да могат да определят устойчивостта им. Районирането на сортовете е важно условие при избора на посадъчен материал.

Установено е, че при повечето сортове ябълки надземните части издържат до температури от порядъка на -40 градуса по Целзий, а корените им загиват при -8 до -17 градуса. При някои сортове Ренета клоните издържат до -45 градуса, а корените от -17 до -19 градуса.

До голяма степен това зависи и от устойчивостта на подложките, върху които са присадени. В повечето случаи устойчивостта на замръзване на корените се поддържа в диапазона от -10 до -16 градуса.

Интересно в случая е и това, че корените,разположени в горния почвен слой оцеляват при -17 градуса, а на по-голяма дълбочина от 25 см – само при -8 до -10 градуса. Това се дължи на факта, че по-високо разположените корени на овощните дървета са закалени при непрекъснато променящите се температури.

Учените са установили, че дългорастящите корени имат ниска устойчивост на замръзване. Ако растежът на корените по някакъв начи бъде преустановен, (примерно чрез засушаване), тогава те могат да издържат студове до -20, а в някои случаи и даже до -28 градуса.

Установена е и друга зависимост – може допълнително да се увеличи устойчивостта на кореновата система на замръзване, ако се осигури достъп на светлина до тях за 3-5 месеца. Те се откриват и такива корени преживяват студове до -35 градуса, но възниква риск тези, които са разположени по-дълбоко да пострадат по-сериозно. При последващо вкопаване те губят придобитата закалка само след 3-4 месеца.

Местоположението и грижата за дърветата оказват много голям ефект върху устойчивостта им на замръзване. Например отглеждането на овощни култури на хълмове повишава тази устойчивост при добра аерация, затопляне и по-ранен растеж на корените.

Също така е важно да се подхожда разумно към торенето и поливането. Не трябва да се злоупотребява с азот и оборски тор, а към края на лятото и есента да се увеличат фосфорните и калиеви торове.

Младите овошки имат по-слаба устойчивост на замръзване от по-възрастните.

Нискостеблените и колонни сортове имат значително по-ниска устойчивост. Те са доста толерантни към различни климатични условия, но много студеният, както и много горещ климат не са подходящи за тях.

Учените продължават да изследват механизма на влияние на различни фактори, което не е еднозначно, върху устойчивостта на овощните култури на ниски температури.

Студоустойчивост на овощните култури
16392
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини