Начало » Новини » Страната
06.01.2022 г.

Министър Иванов обеща пред депутатите промени в Стратегическия план

Определени са и ресорите на зам. министрите
Министър Иванов обеща пред депутатите промени в Стратегическия план

Снимка: Народно събрание

На първото за тази година заседание на Комисиято по земеделие и гори в 47-то Народно събрание министърът на земеделието Иван Иванов гарантира пълна прозрачност в бъдещата си работа. Като още през следващата седмица той ще насрочи поредица от срещи с браншовите организации, като основната задача през първите месеци на кабинета ще бъдат заключителните обсъждания по Националния стратегически план, по който се работи от началото на 2020 година.

„За нас е важно да чуем мнението на браншовите организации. Това, което трябва в спешен порядък да се направи, е да бъдат намерени допирните точки с приоритетите в подписаното коалиционно споразумение, и ако има нужда то да бъде моделирано”, посочи министърът.

И допълни, че „заради политическите сътресения Стратегическият план не беше внесен до края на 2021 година, а преките задачи са в края на февруари или началото на март да сме готови, защото има още заседания на тематичната работна група“.

Предстои решаването на едни от най-спорните теми, свързани с таваните на субсидиите. „В тази връзка ще се направи преглед на някои от интервенциите - ако те не отговарят на записаното в коалиционното споразумение, може да има промяна и в тази посока”, обясни министър Иванов.

Крайната цел е да бъде създаден добър продукт, който българските земеделски производители и фермери очакват. П оотношение на субсидиите той изтъкна, че в коалиционното споразумение точно е посочено какъв да бъде таванът той и този ангажимент ще бъде следван.

Всички земеделски министри до 1920 г. са завършили образованието си в чужбина

В разговорите с представителите на земеделските производители администрацията ще представи проект на Наредба за браншовите организации, която може и да бъде подготвена като закон. „Тази идея предстои да бъде обсъдена и на политическо ниво, като крайното решение ще бъде взето от Коалиционния съвет“, подчерта министърът.

По отношение на Изпълнителна агенция по горите Иванов посочи, че тя ще бъде под ръководството на Министерски съвет, както е записано в споразумението. „Нашата работа е да подготвим законодателната част и подзаконовата уредба, за да може това да стане най-бързо и безболезнено“, уточни министърът.   

По време на заседанието Иван Иванов представи на народните представители и своя екип с разпределението на ресорите между неговите заместници.

Заместник-министър Иван Христанов ще отговаря за дирекциите „Растениевъдство“, „Биологично производство“ и „Директни плащания“. В неговия ресор са още Селскостопанската академия, държавните предприятие в системата на горите, БАБХ и Изпълнителната агенция „Борба с градушките”.

Заместник-министър Стефан Бурджев има ангажимент да следи дирекциите по „Животновъдство“, „Идентификация на земеделски парцели“, „Държавни помощи и регулации“, „Морско дело и рибарство“, „Обща политика в областта на рибарството“, „Поземлени отношения и комасация“, както ще отговаря и за  Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Заместник-министър Атанас Добрев ще наблюдава работата на Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“, „Напоителни системи“, частта държавни горски предприятия и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

Заместник-министър Момчил Неков ще ръководи работата по Националния стратегически план за Общата селскостопанска политика, ще отговаря за Програма за развитие на селските райони, за европейската координация и международните отношения, за пазарните мерки и за организациите на производителите. Той ще отговаря и за политиките по Агрохранителната верига.

Министър Иванов обеща пред депутатите промени в Стратегическия план
5950
 

Последни материали
Виж
Държавно горско стопанство-Смилян има разрешение да отстрани кафявата мечка, която напада добитъка в Смолянско
Следващата седмица със заповед определят цените на позволителното за ползване
Шестте държавни горски предприятия ще издават позволителните за бране на гъби и трюфели
Сравнителна статистика за зърнените запаси
Февруарските запаси от пшеница се топят най-бързо, при слънчогледа износът не помръдва
Обсъждане на Стратегическия план
Животновъди искат точна методика при доказване на продаденото мляко
Йордания взе още толкова фуражен ечемик при минимален ръст в цената
Тайланд закупи 60 000 тона фуражна пшеница от ЕС, може да е и българска
Обзор на Софийска стокова борса за периода 27 февруари – 1 март 2024 година
Котировките за зърното на борсата не помръдват и логично няма и търговия
Свързани материали
Виж
За кои ресори отговарят заместник-министрите в земеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини