Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
04.01.2022 г.

Високите цени на торовете подтикват фермерите към дългосрочни решения

Нулевата обработка на почвата и сидератите са разумните практики
Високите цени на торовете подтикват фермерите към дългосрочни решения

Служителите в Партньорството за защита на природата на американския щат Индиана Дон Донован и Клинт Харисън призовават фермерите през 2022 г. да приспособят стратегията си към световната тенденция за опазване на почвите на фона на високите цени на торовете, се посочва в тяхна публикация в електронното издание FarmProgress. „Данданията около цените на изкуствените торове и слуховете за евентуален техен недостиг имат и положителна страна – все повече фермери, които търсят начини да не разтягат прекалено кесията, обмислят система за дългосрочно опазване на почвата”, коментират те. По думите им най-ценният ресурс в растениевъдството е почвата – динамична и активна среда, пълна с микроскопичен живот, която ще работи за фермерите практически безвъзмездно, осигурявайки хранителни вещества за отглежданите култури. За съжаление обаче при интензивното растениевъдство почвата се превръща в пустиня на микрониво, „зомбирана земя”, в която отглеждането на реколтата изисква постоянни химически ресурси.

„Поставете си за цел да върнете живота на почвата си и да създадете система, която ще произвежда селскостопанските култури с помощта на азота, идващ от атмосферата, и останалите хранителни вещества, поемани през почвата”, съветват двамата експерти.

Според тях основният начин за подобряване на състоянието на почвата е вкарването на въглерод и повишаване на нивото на органични вещества. Поддържането на големи количества въглерод в почвата ще бъде основен фактор за задържане на азота и за запазването на достъпността му за растенията, а по-високото ниво на органични вещества в почвата ще осигури по-здравословна среда за микробите, които преработват наличните хранителни вещества за удовлетворяване на нуждите на отглежданите култури.

Повечето продавани азотни торове обаче не са в необходимата форма, която корените на растенията могат да използват, и трябва да бъдат преработени от микробите в почвата до годна за усвояване форма. Колкото по-високо е нивото на органични вещества в почвата, толкова по-активно текат биологичните процеси, а това води до подобряване на преобразуването на азота в достъпна за растенията форма.

Про това положение обаче достатъчно ли е да добавим оброски тор или да преминем към нулева обработка на почвата (no-till)? За Донован и Харисън това определено не стига. Макар преминаването към нулева обработка да има значение, само то не е достатъчно, а единствената практика, която е в състояние ефективно да повлияе върху нивото на органични вещества в почвата, е към no-till да се добави и сеитба на сидерати – растения, които улавят всеки ден слънчевата светлина и я превръщат в почвен въглерод. Сидератите, включително задържащите азот, са изпитан инструмент от живи растения, които поемат хранителните вещества и ги задържат, докато културата, която ще се отглежда, бъде подготвена за сеитба.

Двамата експерти препоръчват при високите цени на изкуствените торове в краткосрочна перспектива да бъде обмислена и възможността за закупуване на оборски тор – едновременно ще бъдат спестени средства и ще се постигнат допълнителни предимства за създаването на здрава почва. Очевидното предимство на оборския тор са съдържащите се в него азот, фосфор и калий заради подхранващата им ценност, но в него има и микроелементи и органични вещества за подобряване на въглеродния баланс. Освен това съдържа микроорганизми, важни за подсилването на почвата.

В заключение Донован и Харисън пожелават на фермерите да действат така, че да зависят по-малко от изкуствените селскостопански ресурси още през предстоящия усилен селскостопански сезон.

Високите цени на торовете подтикват фермерите към дългосрочни решения
10467
 

Последни материали
Виж
При ръст на ставката от 2,5 пъти спрямо предходната кампания
Преведоха близо 15 милиона лева на млади стопани за Кампания 2023
Обзор на Софийска стокова борса за периода 21-23 май 2024 година
Продавачите на зърно и слънчоглед на борсата вдигат офертите и без търсене
Тунис също получи доста по-високи оферти спрямо търга преди 7 седмици
Йордания за трети пореден път отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
Ставката за младите фермери е 24,45 лв. на декар
Предстоящо
Международен семинар за човека и дивата природа ще се проведе в Габрово
Калинките са полезни, но и опасен вредител по редица културни растения
Свързани материали
Виж
От вчера работят цеховете за азотна киселина и амониев нитрат
Неохим възобнови производството след двумесечен престой
Споразумение между ЕП и Съвета на ЕС
Торовите заводи по електронен път ще представят данни за етикетирането
Важно за начинаещи
Точните количества оборски или минерален тор, с които да подхранвате културите
Как да преодолеем проблема
Всички хранителни вещества са внесени в почвата, а растенията гладуват
Информационна кампания 2023
Субсидиите за опрашване и за намалена употреба на торове
Технология, изпреварваща времето
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини