Начало » Новини » Страната
21.12.2021 г.

Иванов: Резултатът от одита в „Напоителни системи” се очаква още другата седмица

Обещанията на агроминистъра
Иванов: Резултатът от одита в „Напоителни системи” се очаква още другата седмица

Дигите, които се изграждат от държавното дружество Снимка: МЗХГ

Земеделският министър Иван Иванов очаква първите резултати от счетоводните проверки на „Напоителни системи“ още следващата седмица. „През 2020 година дружеството е провело редица търгове, на обща стойност от 107 млн. лв., като има сключени 26 договора. Към момента няма изплатени суми, но има съмнения за злоупотреби в организацията на процедурите“, обясни в едно от поредните си телевизионни интервюта министър Иванов.

Пред „България он еър” министърът изрази предположение да се стигне и до финансови корекции в размер на 25% върху тези 107 млн. лв., отпуснати по Програмата за развитие на селските райони. Според него, ако се стигне до тази хипотеза, това може да предизвика и фалит на дружеството. „Ще предприемем всичко необходимо, за да се избегне финансовата корекция и е много важно, че се предприеха бързи действия, за да се предотврати тази щета за бюджета“, подчерта министърът. И допълни, че ще бъде направено всичко, за да се защити интересът на българския и европейския данъкоплатец.

Първите данни за проверките в "Напоителни системи"

При новото управление ще се спазва принципът на пълна прозрачност и всяка структура към министерството ще информира обществото за нейната работа.

В отговор на запитване за идеята за намаляване на ДДС на храните министър Иванов съобщи, че по тази тема са водени разговори с Министерството на финансите. „Бих подкрепил подобна мярка за намаляване на ДДС на продуктите от „малката кошница“, заяви Иван Иванов. Тази теза ще бъде защитавана и пред финансовото ведомство, като той се надява да бъде постигнато споразумение.

Относно структурните промени в агроведомството министър Иванов обясни, че за момента такива не се правят. Вече са възложени анализи на дейността на всички структури и резултатите ще тях ще покажат дали има нужда от рокади.

Освободените зам. министри на земеделието

„Надявам се, да няма такива проблеми на други места. Убеден съм, че има съвестни хора, които са си вършили работата“, обясни още министърът. По думите му възложено е изготвяне на устройствен правилник, заради отделянето на някои структури от институцията. „Проведох срещи с директорите на дирекции и съм поискал доклади от тях, където да има информация как конкретно в тяхната работа ще се реализират приоритетите записани в коалиционното споразумение“, информира министърът.

По отношение на горската реформа Иванов е изразил очаквания към директорите на държавните горски стопанства да дадат конкретни предложения за мерки, така че да се стигне до намаляване на цените на дървата за огрев. Всички те трябва изготвят анализите си и да предадат своите планове до края на месец януари.

Министърът е възложил и справка за количествата изнесена дървесина, както и за плановете, заложени за експорта през следващата година.

„Разглеждаме различни хипотези, които биха имали реален ефект върху спада на стойностите на дървата за огрев“, посочи Иванов и уточни, че може да бъде коментиран и мораториум, ако се докаже, че ще повлияе положително. В момента един кубик дърва вече минава цената от 160 лв., което е двойно увеличение спрямо лятото.

Според Иванов отделянето на Изпълнителна агенция по горите извън структурите на министерството цели засилване на контрола и повишаване на качеството му. „Държавните горски предприятия ще останат в Министерство на земеделието, стопанската дейност и правенето на политики в тази област ще остане във ведомството“, подчерта министърът.

Иванов: Резултатът от одита в „Напоителни системи” се очаква още другата седмица
5602
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Съчетавайки традициите с модерни технологии
Българските производители създават уникални вина за взискателни вкусове
Особено компании без собствени складове, транспорт и износ
Производителите на пшеница и ечемик в Украйна губят почти по 100 долара на тон
2 943 розопроизводители обработват 5 367 ха
Българското розово масло се изнася за 9 168 евро/кг, експортът през 2023 г. е 1 370 кг
МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10
Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността
Нормативни промени
Назначават нови одитори за Стратегическия план и програма „Рибарство“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини