Начало » Новини » Страната
16.12.2021 г.

Ще следим онлайн как държавите в ЕС изпълняват плановете си за възстановяване

Платформата вече е открита
Ще следим онлайн как държавите в ЕС изпълняват плановете си за възстановяване

sinor.bg

На 15 декември Европейската комисия постави началото на набор от показатели за възстановяване и устойчивост, като откри публична онлайн платформа, където ще се публикува напредъкът по изпълнението на Механизма за възстановяване и устойчивост и на отделните национални планове за възстановяване и устойчивост, по които ЕК преговаря с всяка държава-членка.

Целта е гражданите на ЕС да имат актуална информация по изпълнението целите, заложени с Механизма за възстановяване и устойчивост. Въз основа на тези данни ще бъдат изготвяни и годишните доклади на ЕК, както и докладите за преглед, които ще бъдат изпращани до Европейския парламент и Съвета на ЕС.

В уебсайта има специални раздели по изпълнението на ключовите етапи и целите, както и конкретни данни, събрани от Комисията като например разбивка на разходите по области на политиката и на екологосъобразните, цифровите и социалните разходи по Механизма. В набора от показатели е предоставена и информация за качеството чрез тематични анализи на изпълнението на плановете в конкретни области на политиката.

Наборът от показатели съдържа два вида информация. Данни, събрани от Комисията при мониторинга на изпълнението на плановете за възстановяване и устойчивост, в това число информация зао изпълнението на ключовите етапи и на целите, докладвана от държавите членки и оценена от Комисията.

Вкючена е и информация за плащанията, както и данни, разработени от Комисията, като например разходите по всяка от шестте области на политиката в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост и социалните разходи по Механизма, както е определено в делегирания акт за Механизма за възстановяване и устойчивост от 2 декември 2021 г.;

Българска статистика за субсидиите в животновъдството

Ще може да се проследят и данните, събрани от държавите членки, по 14-те общи показателя за отчитане, определени в делегирания акт за Механизма за възстановяване и устойчивост от 2 декември 2021 г.

Чрез тези данни може да се наблюдава напредъкът по изпълнението на плановете за възстановяване и устойчивост по пътя към постигане на общите цели на Механизма за възстановяване и устойчивост. Повечето показатели за отчитане измерват приноса на Механизма за възстановяване и устойчивост към повече от един стълб на политиката. Например показателят „Капацитет на класните стаи на нови или модернизирани детски заведения и образователни заведения“ допринася както за четвъртия стълб (социално и териториално сближаване), така и за шестия стълб (политики за следващото поколение, като например образование и умения) на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Държавите членки ще представят доклад за общите показатели два пъти в годината — със срок до 28 февруари и до 31 август. След това Комисията ще актуализира данните на уебсайта на набора от показатели съответно до април и до октомври същата година. Първите доклади за общите показатели ще бъдат предадени през февруари 2022 г.

Настоящата първоначална версия на набора от показатели, публикувана днес, съдържа данни за плановете, представени досега от държавите членки, които са одобрени от Комисията и от Съвета (22 плана до момента). Данните ще бъдат актуализирани, когато бъдат одобрени още планове. Ключовите етапи и целите ще бъдат представени като изпълнени едва когато дадена държава членка е предоставила доказателства на Комисията, че ключовият етап или целта са изпълнени, и когато Комисията е дала положителна оценка в решение за изпълнение (етап, който нито една държава членка не е достигнала към момента).

Първите доклади от държавите членки относно общите показатели ще бъдат предадени през пролетта на 2022 г. След това Комисията ще актуализира уебсайта на набора от показатели до април 2022 г.

На 28 септември 2021 г. Комисията прие два делегирани акта в контекста на Механизма за възстановяване и устойчивост въз основа на приноса на държавите членки, Европейския парламент и заинтересованите страни:

* в първия делегиран акт се определя начина, по който държавите членки ще докладват за цялостното изпълнение на Механизма за възстановяване и устойчивост и за напредъка към постигането на неговите цели. Това включва определянето на общи показатели за отчитане;

* във втория делегиран акт се определя методиката за отчитане на социалните разходи по плановете за възстановяване и устойчивост на държавите членки.

Тези делегирани актове влязоха в сила на 2 декември, което даде възможност на Комисията да финализира и да стартира набора от показатели за възстановяване и устойчивост и съдържащите се в него данни, включително общите показатели и отчитането на социалните разходи.

Ще следим онлайн как държавите в ЕС изпълняват плановете си за възстановяване
6140
 

Последни материали
Виж
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Актуални данни
Статистиката съобщи, че основният внос на слънчоглед през 2023 г. бил от Румъния
Идва времето за събиране на охлюви
Предстоящо
От 8 май отваря врати детската ферма „Кеффа“
Свързани материали
Виж
Учени обсъдиха с агроминистерството приоритетите за биоразнообразието на горите
Първа онлайн среща
Вътев обсъжда с колеги от Унгария, Полша, Румъния и Словакия проблема с вноса от Украйна
По Плана за възстановяване и устойчивост
Близо 1 600 фирми и сайтове за онлайн търговия ще получат 30,6 млн. лв. за киберсигурност
От днес е в сила нов законодателен пакет за интернет сайтове и платформи
До 17 февруари 2023 г. онлайн платформите ще декларират пред ЕК активните си потребители
На 10 ноември, организиран от НССЗ
Онлайн семинар ще представи гръцкия опит за кръговата икономика в земеделието
Онлайн
Агроведомството стартира Кампания 2022 за директните плащания с ден закъснение
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини