Начало » Новини » Страната
13.12.2021 г.

Парламентът ще гласува състава на 99-то правителство на България

С амбиция за 4-годишен мандат
Парламентът ще гласува състава на 99-то правителство на България

sinor.bg

На 11 декември президентът Румен Радев връчи мандата за сформиране на новото, 99-то правителство на страната, на Кирил Петков, досегашен съпредседател на политическата формация „Продължаваме промяната”, спечелила най-много гласове на последните избори. Петков от своя страна представи на държавния глава списъка с новите министри, които днес по обяд се очаква да бъдат гласувани и от Народното събрание.

Ето и кратко представяне на състава на коалиционния кабинен, който веднага след като положи клетва, ще поеме управлението от служебния кабинет на Стефан Янев.

Министър председател на 99-ия кабинет на страната ще бъде Кирил Петков, завършил „Икономика“ в Харвардския университет и специализирал "Бизнес администрация" и "Право" в Стопанския и Юридическия факултет на Харвардския университет. Съпредседателят на „Продължаваме промяната” Асен Василев е първият вицепремиер и министър на финансите. Той е съосновател и директор е на „Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност“. Преподавател е в Програмата за икономически растеж и развитие, филиал към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и към Центъра за стратегии и конкурентоспособност на Стопанския факултет на Харвардския университет („Харвард Бизнес Скул“).

Важните структурни промени в този кабинет са създаването на Министерство на електронното управление, чрез което се очаква България най-после да влезе в редиците на държавите с напълно електронизирана администрация – обещание, което напразно ни беше давано от 2000-а година досега. Освен легалното източване на огромни средства за това управление обществото не видя нищо повече от тези обещания. Затова за министър на това ведомство Кирил Петков е избрал Божидар Божанов от „Демократична България”, основател на компания за информационна сигурност, участвал активно за разпространенението на електронното управление.

Другата новост е разделянето на Министерството на икономиката на две – с Министерство на икономиката и индустрията и Министерство на растежа и иновациите. Първото ще се ръководи от лидера на БСП Корнелия Нинова и вицепремиер в новото правилество, а второто се поема Даниел Лорер от „Продължаваме промяната”, завършил „Компютърни науки и бизнес управление” в Израел.

За първи път в този кабинет ще има и вицепремиер по ефективното управление, който ще наблюдава пряко изпълнението на решенията в коалиционното споразумение. Този пост е поверен на Калина Константинова от „Продължаваме промяната”, изпълняваща длъжността зам. минисктър на икономиката в служебния кабинет на Стефан Янев. Завършила е икономика в Колеж Бард в Ню Йорк и магистърска степен по Устойчиво развитие в Лондонското училище по икономика и политически науки във Великобритания.

В коалиционното споразумение, подписано от четирите политически формации „Продължаваме промяната”, „БСП за България”, „Има такъв народ” и „Демократична България”, са предвидени структурни промени и в Министерството на земеделието, храните и горите. По всяка вероятност от ведомството ще бъдат извадени Изпълнителната агенция по горите и Българската агенция по безопасност на храните, които ще минат на прякото подчинение на Министерския съвет. За министър на земеделието е предложен Иван Иванов, историк и юрист по образование, който е избиран за депутат от 42-то до 47-то Народно събрание. Два мандата е бил общински съветник в Шумен, така че има известен управлениски опит в местните структури. Проблемът е, че за земеделската общност той е напълно непознат.

Четвъртият вицепремиер и министър на регионалното развитие е юристът Гроздан Караджов от „Има такъв народ”. Работил и във фондация „Отворено общество”, той бил е главен секретар в Комитета по пощи и далекосъобщения, а също и главен сектретар на Минстерството на транспорта и съобщенията. През 2014 година е избран за народен представител от листата на Реформаторския блок, до 2015 година е председателствал постоянната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения в Народно събрание.

Петият вицепремиер и министър на климата, околната среда и водите е Борислав Сандов от „Демократична България”. Сандов е  еколог, политик и народен представител в 45-ото и 46-тото Народно събрание. Член е на политическия съвет на обединение "Демократична България". Съучредител на партия „Зелено движение“ и неин съпредседател в продължение на 2 години.

Министър на образованието е академик Николай Денков от „Продължаваме промяната”. Служебен министър на образованието и науката през 2017 г. и при двете правителства на кабинета Стефан Янев през тази година.

Министър на здравеопазването е професор Асена Сербезова от „Продължаваче промяната”, досегашен председател на Българския фармацевтичен съюз.

Досегашният служебен министър председател Стефан Янев от „Продължаваме промяната” поема Министерството на отбраната. Завършва Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) „Г. Димитров“ в Шумен през 1983 г., като продължава образованието си във Военна академия “Г. С. Раковски” – гр. София. Завършил е и Националния военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ. Стефан Янев е секретар на държавния глава по сигурност и отбрана до 11 май 2021 г. Служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната през 2017 г. Служебен министър-председател от 12 май 2021 г.

Министър на вътрешните работи остава Бойко Рашков от „Продължаваме промяната”. От 1981 г. до 1992 г. е следовател в Районна следствена служба в София. От 1995 г. е директор на НСлС. През 2001 г. е избран за народен представител в 39-ото Народно събрание. В периода януари 2008 г. - май 2009 г. е заместник-министър на правосъдието. От 2013 г. председател на Национално бюро за контрол на СРС - длъжност, която се изпълнява и днес. Развива и научна дейност в Юридическия факултет при УНСС, където е доцент по Наказателно-процесуално право.

За министър на транспорта е предложен Николай Събев от „Продължаваме промяната”, мажоритарен собственик в куриерската компания „Еконт Експрес“ и спедиторската „Еконт Транс“. Роден е през 1960 г. в град Русе. Завършил е Висшето военноморско училище със специалност „Експлоатация и управление на флота и пристанището“ и УНСС със специалност „Икономика и управление на транспорта“. От 1993 г. е в частия сектор, като преди това е заемал поста търговски директор в държавното предприятие „Параходство Българско речно плаване“.

Министър на труда и социалната политика ще бъде Георги Гьоков от „БСП за България”. Георги Гьоков е инженерл от Техническия университет в Габрово. Бил е общински съветник и директор на Бюрото по труда в Стара Загора. На парламентарните избори през 2013 година е избран за народен представител в 42-рото НС от листата на "Коалиция за България" във 27-и МИР Стара Загора.

Министър на културата ще бъде Атанас Атанасов от „Продължаваме промяната”. 31-годишният министър е възпитаник на Хасковската езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, подобно на финансовия министър Асен Василев. Има бакалавърска степен по театрално изкуство от американския Уитмън колидж (Whitman College). Шест поредни години е организатор на фестивала „Отключено“ в първомайското село Татарево, в който участват доброволци и хора на изкуството от България и от целия свят. През 2016 г. възстановява читалището в Първомайската община. Според Кирил Петков Атанасов има иновативни идеи и потенциал да развива България като туристическа дестинация с активен културен профил.

За Министър на туризма е предложен Христо Проданов от БСП, който е добре познат в бранша. По професия е икономист, инженер. Член на 44-то Народно събрание от 19 април 2017 до 26 март 2021. Член на Парламентарната група "БСП за България" от 19 април 2017 до 11 септември 2018 г. Избран е за зам.-председател на ПГ на "БСП за България" от 11 септември 2018 г. до 26 март 2021.

Борбата с корупцията сближи коалиционните партньори

Министър на външните работи е предложената от „Има такъв народ” Теодора Генчовска. Тя е експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник е на Военната академия и е преминала през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Професионалната ѝ кариера започва в Генералния щаб на Българската армия. Била е главен експерт към администрацията на президента Румен Радев.

Александър Николов е предложението на „Има такъв народ” за министър на енергетиката – изключително тежък ресор, предвид ситуацията с високите цени на горивата и ел. енергията, породени от ковид кризата. Финансист по образование, той притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции.

„Има такъв народ” предложи за министър на спорта Радостин Василев, юрист от Софийския университет. Той е с дългогодишен опит в областта на гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство. През последните 13 години е един от малкото специалисти в България, които се занимават с международно спортно право. Адвокат Василев има десетки публикувани статии и монографии, свързани с правната регулация на спорта на национално и международно ниво. Консултирал е и консултира голям брой спортисти, спортни федерации и клубове.

Последният тежък ресор на министър на правосъдието е поверен на Надежда Йорданова от „Демократична България”. По времето, когато Христо Иванов беше правосъден министър, тя ръководеше неговия кабинет. Юрист, специалист в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС и международни организации. На Йорданова се пада нелеката задача да проведе първите стъпки в правосъдзната реформа.

Парламентът ще гласува състава на 99-то правителство на България
8127
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Клетвата на четвъртото служебно правителство, назначено от президента Радев
Служебният кабинет ще работи за продоволствената сигурност и за диалог с фермерите
Днес е клетвата
Само шестима депутати в 45-то Народно събрание разбират от земеделие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини