Начало » Новини » Страната
10.12.2021 г.

По-зелената ОСП в стратегическите планове, според новото законодателство

Европейска комисия
По-зелената ОСП в стратегическите планове, според новото законодателство

sinor.bg

След като на 2 декември законодателството за бъдещата Обща селскостопанска политика ОСП беше обнародвано в Официалния вестник на ЕС, накратко ще представим изискванията, които са заложени за изпълнение на целите на Европейския зелен договор. И понеже стратегическите планове за ОСП трябва да са в съответствие със законодателството в областта на околната среда и климата, то и всяка държава-членка от ЕС ще бъде задължена да демонстрира по-висока амбиция по отношение на действията за опазването на природата в сравнение с предишния програмен период (без „отстъпление“) и ще бъде задължена да актуализира плана, когато законодателството в областта на климата и околната среда бъде променено.

Ето и препоръките как да бъдат изпълнени целите на Зелената сделка в националните стратегически планове на ОСП. На първо място е поставено засилената условност, при която плащанията на фермерите ще бъдат свързани с по-строг набор от задължителни изисквания. Например във всяка ферма поне 3% от обработваемата земя ще бъде посветена на биоразнообразието и непроизводствените елементи, с възможност за получаване на подкрепа чрез еко-схеми за постигане на 7%. Влажните зони и торфищата също ще бъдат защитени.

За еко-схемите трябва да се задели минимум 25% от бюджета за директни плащания, които да осигуряват стимули за щадящи климата и околната среда земеделски практики и подходи (като биологично земеделие, агроекология, въглеродно земеделие и др.), както и подобряване на хуманното отношение към животните;

При развитието на селските райони пък най-малко 35% от средствата ще бъдат разпределени за мерки за подкрепа на климата, биоразнообразието, околната среда и хуманното отношение към животните.

При оперативните програми в сектора на плодовете и зеленчуците най-малко 15% от разходите също ще се заделят за околната среда (в сравнение с 10% през текущия програмен период);

По отношение на климата и биоразнообразието 40% от бюджета на ОСП ще трябва да бъде свързан с климата и силно да подкрепя общия ангажимент за отделяне на 10 % от бюджета на ЕС за цели в областта на биологичното разнообразие до края на периода на многогодишната финансова рамка (МФР) на ЕС.

Зърнопроизводителите предлагат Фонд за кризи

Новата ОСП ще ориентира подкрепата си към тези земеделци, които имат най-голяма нужда от нея. Затова и страните от ЕС ще трябва да отделят поне 10% от своите директни плащания за инструмента за преразпределително подпомагане на доходите, за да отговорят по-добре на нуждите от доходи на по-малките и средните стопанства.

Новото законодателство съдържа задължителна, но гъвкава дефиниция за активен земеделски производител, която трябва да бъде създадена от страните от ЕС, включително и за нивото на предприетите дейности. Само активни земеделски производители могат да получат определена подкрепа от ЕС;

По отношение на социалните мерки плащанията по ОСП ще бъдат свързани със спазването на определени трудови стандарти на ЕС и бенефициентите ще бъдат стимулирани да подобрят условията на труд във фермите.

В новата ОСП нивата на подпомагане на доходите ще се сближават повече, както в отделните държави от ЕС, така и между страните от ЕС.

Държавите от ЕС ще трябва да разпределят най-малко 3% от бюджета си за директни плащания към млади фермери под формата на подкрепа за доходи или инвестиции или помощ за стартиране на млади фермери.

Равенството между половете и увеличаването на участието на жените в земеделието са – за първи път ще фигурират мерки в стратегическите планове за подпомагането на бизнес дамите.

Новата ОСП ще укрепи позицията на земеделските производители във веригата на доставки и ще засили конкурентоспособността на агрохранителния сектор Това ще се получи с новите новите правила за договаряне, които ще засилят сътрудничеството на производителите, като насърчават земеделските производители да работят заедно и им позволяват да създадат изравнителна сила на пазара.

ОСП запазва цялостната пазарна ориентация от предишните реформи, като насърчава земеделските стопанства в ЕС да съгласуват предлагането с търсенето в Европа и извън нея.

По отношение на кризисния резерв за справяне с бъдещи климатични промени реформираната ОСП включва нов финансов резерв в размер на най-малко 450 милиона евро годишно. Както и досега ще има подкрепа за лозаро-винарския сектор, където са договорени специфични правила за подобряване на подкрепата за лозаро-винарския сектор.

Финансиране на ОСП включва общо 387 милиарда евро за периода 2021-2027 г. От Европейския земеделски гаранционен фонд (ЕФГЗ), са определени 291,1 милиарда евро (в текущи цени) и от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) - 95,5 милиарда евро.

Бюджетът за ЕЗФРСР по иницативата „Следващо поколение” включва 8 милиарда евро, така че селските райони да се преструктурират за постигане на целите на Европейския зелен пакт и цифровия преход.

За да позволят на държавите от ЕС да адаптират по-добре политиката към приоритетите на техните селскостопански сектори, те ще имат право да прехвърлят до 25% от разпределените си средства по ОСП между подпомагане на доходите и развитие на селските райони. Държавите от ЕС могат да прилагат допълнителна гъвкавост за определени цели, като подкрепа на целите в областта на околната среда и климата, подкрепата на младите земеделски производители и където държавите имат директни плащания под средното.

Напредването на научните изследвания, споделянето на знания и иновациите ще бъдат от съществено значение за осигуряването на интелигентен и устойчив селскостопански сектор.

Като част от ангажимента си за подкрепа на научните изследвания и иновациите в селското стопанство, Комисията предложи да задели 10 милиарда евро от програмата „Хоризонт Европа“ за проекти, свързани с храните, земеделието, развитието на селските райони и биоикономиката .

Реформираната ОСП ще се възползва от тази увеличена инвестиция, включвайки по-силни системи за селскостопански знания и иновации (AKIS), за да насърчи развитието на иновационни проекти, да разпространява резултатите от тях и да насърчава използването им възможно най-широко. Консултантските услуги в земеделието ще бъдат ключов инструмент за споделяне на нови знания и идеи, съобщиха от пресцентъра на ЕС.

По-зелената ОСП в стратегическите планове, според новото законодателство
4704
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
Само за авансовите плащания по втория прием през финансовата 2024 година
Определен е бюджетът по 2 интервенции за лозари и винари
Еврокомисията одобри искането на България
Не губим средства по Програмата за развитие на селските райони за 2023 г.
Ще се търси допълнителен бюджет за проектите, получили необходимите точки
Новите центрове за плодове и зеленчуци по НПВУ ще заработят до юни догодина
За директните плащания - 409,38 млн. лв. по ПРСР 2014 - 2020 г.
ДФЗ ще разполага с 3 209,29 млн. лева за плащания за 2024 година
Ще бъдат подпомагани само доказано губещи зърнопроизводители
Производители на селскостопанска продукция извън зърното получават 150 милиона лева
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини