На 8 и 9 декември Българската академия „Cross-KIC EIT Regional Executive Academy“ 2021 (CROSS-KIC EIT REGIONAL EXECUTIVE ACADEMY) организира онлайн семинар на тема „Кръгова икономика в агро-хранителния сектор - намаляване на загубата и разхищението на храна”. Уебинарът се провежда с помощта на Европейския институт за иновации и технологии (EIT) и с Университета по хранителни технологии в Пловдив.
EIT подкрепя нови идеи, обединявайки „триъгълника на знанието“ от водещи компании, университети и изследователски центрове, за да формират динамични трансгранични партньорства, наречени Oбщности на знанието и иновациите, съобщиха от Института за агростратегии и иновации.
Като се има предвид, че министерствата на земеделието на държавите членки имат по-скоро териториален фокус при подпомагане на иновативните проекти, Академията би осигурила по-добро разбиране на сложността на тези екосистеми и начина им за ефективно включване на местната екосистема в международните мрежи, за да се повиши осведомеността за типичните пречки пред пазарното въвеждане на иновации.
По-добро привеждане в съответствие на регулациите и програмите за подкрепа към глобалните тенденции в съответните индустрии чрез комуникация с експерти от индустрията и междурегионално сътрудничество между властите.
Уебинарът има за цел да осигури директен достъп от регионалните участници до добри практики и възможност за възпроизвеждането им на съответните им територии. Затова се акцентира върху развитието на регионални и международни контактни мрежи в рамките на Четворната спирала (наука-индустрия-правителство-НПО) и обогатяване на международни мрежи за сътрудничество от регионални власти и регулатори.