Начало » Новини » Страната
19.10.2021 г.

Европейският институт за иновации ще подкрепи 20 компании с 5 млн. евро

Включително и за български
Европейският институт за иновации ще подкрепи 20 компании с 5 млн. евро

sinor.bg

Европейският институт за иновации и технологии (EIT) започна нова инициатива „Ускорител на общността на EIT — разрастване на начинания, свързани с новия европейски Баухаус“ („EIT Community Booster – Scaling New European Bauhaus Ventures“), изпълнявана в рамките на другия си проект „Нов европейски Баухаус”. В рамките на първата покана 20 иновативни компании ще получат финансиране в размер до 50 000 евро на предприятие, за да се ускори разработването на решения за съчетаване на устойчивост (от цели в областта на климата до кръговост, нулево замърсяване и биоразнообразие), естетика (качество на изживяването и стил в допълнение към функционалността) и приобщаване (включително поставяне на многообразието на първо място, осигуряване на физическа и ценова достъпност), съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Тази покана е част от по-голям бюджет от 5 млн. евро за подпомагане на дейности, свързани с новия европейски Баухаус от новата общност на EIT за периода 2021—2022 г.

Срокът за представяне на предложения по поканата е 17 декември 2021 г., така че може да кандидатстват и български фирми. Стартиращи и разрастващи се предприятия могат да кандидатстват и да разширят своята дейност. Пилотната фаза на този ускорител започна в началото на 2021 г., като вече са подпомогнати 13 начинания на обща стойност 650 000 евро.

Иновативните бизнес начинания могат да са двигател на осезаемата промяна, която се стремим да постигнем в нашето общество, и се радвам, че EIT насърчава това ориентиране към устойчивост, естетика и приобщаване.

Тази съвместната инициатива на общността на EIT за новия европейски Баухаус има бюджет от 5 млн. евро за 2021 г. и 2022 г. за:

предоставяне на услуги за ускоряване и подкрепа на предприемачи, новатори и начинания, свързани с новия европейски Баухаус;

създаване и мобилизиране на граждански инициативи;

предлагане на дейности за обучение по предприемачество и образователни ресурси за повишаване на квалификацията и учене през целия живот.

Подкрепа от EIT за новия европейски Баухаус

През годината общността на EIT оказа значителна подкрепа по време на първия етап на новия европейски Баухаус. Бе създадена съвместна инициатива на общността на EIT за новия европейски Баухаус с цел повишаване на ангажираността на гражданите и участие на общностите в съвместното проектиране на устойчиви обществени пространства, за да се допринесе за изпълнението на целите на Европейския зелен пакт.

Сред успешните дейности по линия на общността на EIT, които вече са в ход за новия европейски Баухаус, са:

подпомагане на новатори и предприемачи от Централна и Източна Европа да започнат и развият своя бизнес във връзка с новия европейски Баухаус благодарение на програмата Jumpstarter на EIT;

предоставяне на безвъзмездни средства за ръководени от граждани проекти — от проекти за превръщане на паркинги в детски площадки и за работа с възрастни хора до такива за подобряване на устойчивостта на обекти на културното наследство спрямо изменението на климата;

включване на специален акцент върху новия европейски Баухаус в Climathon 2021. Този „хакатон“ обединява различни участници от 150 града по света с цел повишаване на осведомеността относно климата, разчупване на статуквото и преосмисляне на пространствата, в които живеем, и бъдещето, което искаме като граждани.

Европейският институт за иновации и технологии укрепва способността на Европа за иновации чрез разработване на решения за неотложни глобални предизвикателства и чрез развиване на предприемаческия талант за създаване на устойчив растеж и квалифицирани работни места в Европа. EIT е орган на ЕС и неразделна част от Хоризонт Европа — рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации. Институтът подкрепя динамични паневропейски партньорства — общности на EIT за знание и иновации, съставени от водещи компании, научноизследователски лаборатории и университети. Заедно с водещите си партньори общността на EIT предлага широк спектър от дейности в областта на иновациите и предприемачеството в цяла Европа: курсове за обучение по предприемачество, услуги за създаване и ускоряване на развитието на бизнес и ориентирани към иновации научноизследователски проекти.

EIT е най-голямата екосистема за иновации в Европа, обединяваща близо 3000 партньори от водещи стопански, научноизследователски и образователни организации в над 60 иновационни центъра в цяла Европа. EIT е подпомогнал над 3800 стартиращи и разрастващи се предприятия, които са създали над 1400 нови продукта и услуги и са успели да наберат външен капитал в размер на над 3,9 млрд. евро. Над 3800 студенти са завършили магистърски и докторски програми със знака на EIT, а над 100 000 души са участвали в обучения по предприемачество в рамките на общността на EIT.

Европейският институт за иновации ще подкрепи 20 компании с 5 млн. евро
5046
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Европа е залята от фермерски протести
Субсидиите не могат да спасят селското стопанство, предупреждават от Европейския млечен борд
Регламенти на ЕС 2019/947 и 2019/945 определят рамката за безопасна експлоатация на граждански дронове
Дроновете и използването им - задължителни изисквания
Утре ще се проведе Съвета по земеделие и рибарство на ЕС - вижте темите
Предстоящо
На 22 май Аграрният университет посреща делегация от ЕС
За България се прогнозира задържане на миналогодишното ниво
Производството на фуражи в ЕС ще намалее с 5 милиона тона
Предстоящо
София за първи път домакинства европейска конференция за мебелната индустрия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини